Slavíci: Langerová, Gott a Divokej Bill

kul & sb
9. 12. 2006 23:00
Praha - Známé tváře v hledišti i na jevišti. Ve Státní opeře se oznamovaly výsledky ankety Český slavík 2006. Bez překvapení.

Aneta Langerová se stala podle hlasujících stejně jako loni zpěvačkou roku; lidé jí zaslali nejvíc hlasů, přes 65 tisíc, a první česká SuperStar je tak i absolutním vítězem.

Ani letos ji neporazila Lucie Bílá, která skončila stříbrná před Helenou Vondráčkovou.

Skupinou roku vyhlásili v sobotu moderátoři Roman Ondráček a Miloš Pokorný kapelu Divokej Bill. Cena, kterou jim předal spisovatel Michal Viewegh, je pro ně premiérou na vrcholu ankety. Za nimi skončili Kabát a Chinaski.

Naopak Karel Gott ve své kategorii dominoval už po dvaatřicáté, překvapení se nekonalo, i když se mluvilo o tom, že by ho mohl předběhnout jeho obdivovatel Petr Kolář. Ten na konec skončil druhý, třetí byl Dan Bárta

Řada oceněných ve Státní opeře vystoupila. Aneta Langerová, Chinaski, Divokej Bill, Petr Kolář, ale i Support Lesbiens a Peter Nagy se slovenskou Slavicí Zuzanou Smatanovou.

Titul Skokan roku patří zpěvačce Ivě Frühlingové, zpěváku Matěji Rupertovi a skupině Wanastovi Vjecy. Objevem roku se stala třináctiletá Ewa Farná.

O vítězi tohoto titulu letos nerozhodovali lidé při finálovém večeru. Pouze jeden interpret totiž splnil kritéria platná pro zařazení do finálového kola hlasování, tedy umístit se v první padesátce a objevit se v anketě poprvé. Ewa Farná z Ostravy boduje s písní Měls mě vůbec rád.

Loni se Objevem roku se stal vítěz druhé řady soutěže Česko hledá SuperStar Vlastimil Horváth. Předloni byla objevem roku vítězka premiérového ročníku Aneta Langerová.

Anketa Český slavík se vyhlašuje od roku 1996, navazuje na někdejšího Zlatého slavíka, který se vyhlašoval od 60. let do roku 1991. Na rozdíl od cen Akademie populární hudby Anděl, o jejichž udělení rozhodují odborníci, záleží u Slavíků na hlasování fanoušků. Letos se jich do ankety zapojilo přes 153 tisíc, o třetinu více než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy