Aneta, Bílá i Farna. Ta noc nebude marná

mor
8. 12. 2006 0:00
Praha - Ve Státní opeře v sobotu zazní hlas lidu. Budou se tu vyhlašovat vítězové ankety Český slavík 2006.

Infobox

LETOS NOMINOVANÉ ŠESTICE:

ZPĚVAČKY
Lucie Bílá
Lenka Dusilová
Aneta Langerová
Helena Vondráčková
Lucie Vondráčková
Helena Zeťová

ZPĚVÁCI
Daniel Bárta
Petr Bende
Karel Gott
Petr Kolář
Daniel Landa
Jaromír Nohavica

SKUPINY
Čechomor
Divokej Bill
Chinaski
Kabát
Kryštof
Olympic

Slavnostní večer budou moderovat Miloš Pokorný a Roman Ondráček - tedy Těžkej Pokondr. Hlasování skočilo 30. listopadu, známé jsou první šestice. Výsledky budou zveřejněny v sobotu po osmé hodině. Přesto anketa zná (a nezná) prvního vítěze.

Do kategorie objev roku se v minulých ročnících hlasovalo ve dvou kolech; druhé končilo až během přímého přenosu. Letos to ale nebylo potřeba, kritéria, která jsou předpokladem pro nominaci do této kategorie, splnil jediný člověk.

"Objev roku může vyhrát jen interpret, který v loňské anketě vůbec nebyl a letos se v celkovém pořadí dostal mezi první padesátku," říká Jaroslav Těínský, ředitel agentury, která soutěž pořádá.

Konkrétní jméno ovšem odmítá sdělit. V posledním ročníku zvítězil Vlasta Horváth, předtím Aneta Langerová. Nasnadě je proto možnost, že uspěla opět některá ze SuperStar. V úvahu ovšem nejvíc připadá ještě jiné jméno - teprve třináctiletá Ewa Farna, kterou ještě před několika měsíci nikdo neznal. V českých rádiích i televizích teď rotuje její skladba a klip Měls mě vůbec rád.

"Chceme překvapit, ale ne tak, aby pořad v televizi zrušili," odpovídá Pokorný na otázku, jak slavnostní večer bude moderovat.

Tradičně se řeší otázka, zda mužského Slavíka (zase) získá Karel Gott. V ženské i absolutní kategorii pro vůbec největší počet hlasů se největší souboj očekává mezi loňskou celkovou vítězkou Anetou Langerovou a Lucií Bílou.

Obě ale letos mají těžké výchozí pozice:  ani jedna z nich nepřišla s novou deskou. Očekává se proto silný tlak zespoda, hlavně z kategorie skupina roku. V minulém ročníku v ní zvítězili Chinaski a do první šestky se dostali i tentokrát.

Kromě obvyklých hostů Karla Gotta a Heleny Vondráčkové v sobotu večer vystoupí ještě Petr Kolář, Chinaski, Divokej Bill či Support Lesbiens, kapela, která do Slavíků už jinak nepromluví. Po sečtení anketních hlasů totiž uzavřela první desítku a do užšího finále nepostoupila.

Anketa Český slavík se vyhlašuje od roku 1996 a navazuje na někdejšího Zlatého slavíka, který se vyhlašoval od 60. let. Letošní ročník je jedenáctý od obnovení soutěže, ale v celkové historii jedenačtyřicátý.
Hlasuje se pomocí internetu a SMS. Loni do ankety přišlo přes 80 tisíc hlasů a přímý přenos z vyhlášení vidělo 2,3 milionu lidí, většinou ve věku 20 až 30 let.

 

Právě se děje

Další zprávy