McCartney má cenu. A nedostatek paměti

jps, BBC
4. 5. 2007 16:00
Exbeatle dokončil desku a převzal ocenění za klasiku
Foto: Reuters

Londýn - Ačkoliv si vážnohudební album Sira Paula Ecce Cor Meum vysloužilo spíše vlažnějí kritiky, posluchači rádia Classic FM a čtenáři Classic FM Magazine se rozhodli zvolit jeho desku nahrávkou roku.

Možná mu pomohlo, že tato kategorie je v Classical Brit jediná, kde rozhoduje hlas lidu. Odborníci v těch dalších vyzdvihli Berlínské filharmoniky nebo ruskou pěvkyni Annu Netrebkovou.

McCartney své čtyřdílné oratorioum začal psát už před deseti lety, ale smrt jeho první ženy Lindy ho donutila na čas přestat. Kompozici nahrál až loni ve studiích Abbey Road, premiéru si  odbyla v listopadu v Royal Albert Hall.

"Kdybyste mi jako malému klukovi, který vyrůstá v Liverpoolu řekli, že jednoho dne převezmu tuhle cenu v Royal Albert Hall, nevěřil bych vám," vyznal se nepříliš překvapivě McCartney, který teď řeší rozvod s modelkou Heather Millsovou.

V hlasování posluchačů porazil nejen dalšího "popaře" Stinga, který se dostal do užší nominace za album s renesančními písněmi Johna Dowlanda, ale i renomovaného barytonistu Bryna Terfela

Teď se skladatel a zpěvák a šlechtic vrátí ke své původní profesi hitmakera a brzy znovu připomene novou deskou Memory Almost Full. Album se v obchodech objeví v červnu a McCartney má laťku posazenou velmi vysoko. Tedy alespoň umělecky.

Foto: ČTK

Zatím poslední sólové písničkové album Chaos And Creation In The Backyard sice komerčně propadlo, ale vysloužilo si nadšené recenze kritiků a nominaci na Grammy. To i díky nápadité produkci Nigela Godriche, který dohlížel na alba Radiohead, Becka nebo nejnovější desku Air.

Byl po dlouhých letech prvním producentem, kterého si McCartney na sólové album najal. McCartney si většinou desky produkuje sám, ale vyplatilo se: Godrich posunul jeho styl ke zvukově hutnějším experimentům a zároveň vnesl do jeho tvorby lehkost, díky které je  Chaos And Creation In The Backyard počítáno mezi Paulova nejlepší sólová díla.

Touto deskou také uzavřel spolupráci s EMI a chystaná novinka už vyjde u labelu Hear Music, který patří pod síť kaváren Starbucks. Album se tak dostane nejen do obchodů s hudbou, ale také na pulty bezmála čtrnácti tisíc provozoven známého řetězce.

Starbucks, který obslouží každý týden 44 milionů lidí, už několik alb vydal; zatím se ale soustředil na licenční nahrávky, z nichž nejúspěšnější byly duety Raye Charlese Genius Loves Company. Teď se chce vrhnout do přímého konkurenčního boje s giganty.

A zdá se, že hned první výstřel byl úspěšný. Jakmile hudebník potvrdil odchod, cena akcií EMI, kde byl McCartney upsán na čtyřicet let, klesla skoro o dvě procenta.

Pilotním singlem desky bude skladba Dance Tonight, kterou Paul okořenil videoklipem v režii Michela Gondryho. Režisér filmů Věčný svit neposkvrněné mysli a Nauka o snech do klipu obsadil Natalii Portmanovou.

 

Právě se děje

Další zprávy