Na frontě jsou Vánoce. Naštěstí i v kině

Irena Hejdová
7. 12. 2006 9:00
Recenze - Zvonky zvoní, svíčky hoří, na německé, francouzské a britské zákopy 1. světové války padá sníh a na diváka tajemně sváteční nálada.
Šťastné a veselé
Šťastné a veselé | Foto: SPI

Kdyby film Šťastné a veselé nebyl natočený podle skutečné události, ke které došlo na Štědrý den roku 1914, zněla by ta story až nereálně. A kdyby nebyly Vánoce, byl by to jen kýč, v lepším případě ušlechtilá nuda. Ale těsně před svátky je všechno jinak.

Snímek vypráví o tom, jak se jedné sychravé zimy na několik hodin vojáci tří znepřátelených mocností - Francie, Německa a Anglie - rozhodli, že se vykašlou na boje a v duchu Vánoc přivítají sváteční noc klidně a v pokoji a hlavně společně.

Šťastné a veselé
Šťastné a veselé | Foto: SPI

Němci mají od vedení vánoční stromky a operní zpěvačku, která sem tajně dorazí se svým milým, jedním z nich, taktéž operním zpěvákem. Francouzi bouchají co jiného než šampaňské a Skotům zas nechybí skotská whisky a dudy.

Krátké sblížení nastane právě skrze hudbu. Němcův zpěv doprovodí skotské dudy a německé stromečky zalije ono francouzské šampaňské. Porozumění ale pochopitelně nemá dlouhého trvání a velitelé ho posléze důsledně potlačí, aby válka mohla pokračovat; Vánoce nevánoce.

Mezitím zbývá místo i na vykreslení "obyčejného života" v zákopech skrze vybrané postavy a situace, a je to realistické i  vtipné zároveň. Skotové mají zákopovou uličku pojmenovanou King Street, Němci Friedrichstrasse, Francouzi výsměšně směřují ke Skotům šipku Rosbif land.

Šťastné a veselé
Šťastné a veselé | Foto: SPI

Jenže snímek Šťastné a veselé vznikl v francouzsko - německo - britsko - rumunské koprodukci a jak se na takhle velký koprodukční projekt sluší, tmelí národy a obrušuje hrany. Stejně jako v nedávno uvedeném ruském dramatu Zajatci mlhy je tu válka přece jen příliš idealizovaná a vojáci jakbysmet.

Z čistě filmového hlediska se příběh odvíjí v pomalém "svátečním" tempu, je vyprávěný konvenčně a bez překvapení. Herci jsou patřičně sošní, hudba patřičně vznešená a některé momenty už hodně na hraně.

Třeba když všechny tři strany vstoupí na území nikoho mezi zákopy a s lahvemi v ruce kráčí závějemi směrem k sobě, nebo spolu unešeně naslouchají půlnoční mši z úst německého pastora.

Šťastné a veselé
Šťastné a veselé | Foto: SPI

Tady už pro humor ani nadsázku není místo; jde tu přece o mír mezi národy, o atmosféru odpuštění, smíření, klidu a pokoje. A snímek Šťastné a veselé to všechno přesně tak servíruje: jako veřejnoprávně ušlechtilé poselství o nesmyslnosti války a o moci Vánoc.

A protože právě přicházejí, přestaňme škodolibě uvažovat, jak by na nás film působil třeba na jaře, a volejme do zákopů: Šťastné a veselé!

Šťastné a veselé (Joyeux Noel), Francie, Německo, Velká Británie, Rumunsko 2005, scénář a režie Christian Carion, kamera Walther van den Ende, hrají Diane Krugerová, Benno Furmann, Guillaume Canet, Daniel Bruhl, Danny Boon, Gary Lewis a další. 116 minut, distribuce SPI.

 

Právě se děje

Další zprávy