Fenomén Tokio hotel: Kde se vzal?

jps
26. 3. 2007 16:57
Praha Němečtí miláčci nezletilých dívek si užívají vůbec první oficiální turné. V jeho rámci zavítají do Prahy a do Ostravy.
Foto: Aktuálně.cz

Pro dětskou kapelu, kterou tvoří Bill, Tom, Gustav a Georg byl konec roku ve znamení prací na novém albu Zimmer 483, které spatřilo světlo světa 23. února. Turné k ní pak odstartovalo začátkem března.

V Česku se s ním idol předpubertálních a raně pubertálních dívek představí 3. dubna v pražské Sazka Areně, o čtyři dny později vystoupí v ostravské ČEZ Areně.

Ačkoliv u nás Tokijáčci nebo téháčka, jak jim české fanynky přezdívají, veřejně ještě nehráli, vrátí se do Česka přesně po roce. Právě v dubnu totiž vystoupili na neveřejném koncertu pro novináře a výherce soutěží různých rádií a časopisů v pražském klubu Futurum.

Hudební redaktoři  se tehdy museli se svou novinářskou propustkou na koncert ve Futuru prodrat davem šílených fanynek; některé jim prý za vstupenky nenabízely nic jiného než neposkvrněnou čest.

Tokio Hotel
Tokio Hotel | Foto: Aktuálně.cz

Už tehdy se ukázalo, že dokonalá marketingová zbraň zasáhla  tu nejcitlivější cílovou skupinu i u nás. Skvěle namíchaný mix toho, co tvoří současný mládežnický model, má příznivce především v německy mluvících zemích, ale image roztomilých rebelů v rámci zákona rozpoutala tokiomanii i v přilehlých zemích - kromě Česka třeba v Polsku.

Dohromady se dali ještě dříve, než jim bylo deset let, a říkali si Devilish. Možná by se o nich nikdo nikdy nedozvěděl, kdyby se frontman Bill nezúčastnil soutěže Star Search, tedy čehosi ve stylu Česko hledá SuperStar. Sice nezvítězil, ale přitáhl svou výraznou image pozornost médií i lovců talentů.

Z Devilish se tak brzy stávají Tokio Hotel. Stroj na emoce a na peníze. Tokio Hotel, to pochopitelně nejsou jen koncerty, ale také upomínkové předměty, trička, hrníčky, klíčenky a vůbec všchno, na co si jen lze vzpomenout.

Debutu Schrei prodali Tokio hotel po celém světě na 600 tisíc kusů a protože železo se v téhle citlivé cílovce musí kout, dokud je žhavé, záhy se kapela uklidila do studia. Novinky Zimmer 483 se dosud prodalo na 200 tisíc kusů.

"Bydleli jsme nad studiem," vzpomíná Bill na natáčení alba v rozhovoru pro německé Bravo, které se kapele věnuje s odzbrojujícím smyslem i pro ten nejbanálnější detail.

"Byl tam hrozný bordel, ale za to si asi můžeme sami. Žádný luxus, tři pokoje a jedna koupelna. Což byl obrovský problém, protože jsme se hádali, kdy ji kdo smí použít," popisuje pro mladé rockové hvězdy poněkud netypickou mánii po hygieně.

Na světě je z desky  druhý singl. Přesně v intencích současné emo-punkové mánie se zaobírá temnou stranou duše. A jak název Spring Nicht napovídá, tokijáčci se rozhodli dotknout i tématu sebevraždy

Foto: Aktuálně.cz

"Každý má samozřejmě někdy problémy a nejde to taky vždycky super, ale myšlenky o tom, že si vezmu život, jsem ještě nikdy neměl," popisuje Bill pro Bravo natáčení videoklipu, ve kterém se objeví hned dva Billové. Jeden se chce vrhnout ze střechy berlínského věžáku, druhý mu to rozmlouvá.

Spring Night předvedou Tokio hotel samozřejmě i na českém dvojkoncertu v rámci Zimmer 483 turné. Přitom je ale dost možné, že toto jejich první regulérní turné zůstane i tím posledním.

Dvojčata Bill a Tom Kaulitzovi dostali od německé armády povolávací rozkaz. Oběma je 17 let, a proto se podle německých zákonů budou muset dostavit před odvodovou komisi, která rozhodne, zda jsou fyzicky i psychicky zralí pro základní vojenskou službu.

V Německu se nicméně šíří spekulace, že bratři výzvy, aby přišli k odvodu, ignorují. Prý už dostali upomínku, která je varuje před možným trestem.

Kapela dělá jako by nic. Koncem března vyjde anglická verze nového alba a na podzim si Tokio Hotel nekladou menší cíl než porobit USA.

 

Právě se děje

Další zprávy