Jackson se bude dívat očima mrtvé školačky

kul, Reuters
8. 5. 2007 0:00
Autor Pána prstenů místo Hobita natočí detektivní horor

Londýn - O plánu slavného režiséra na zfilmování bestselleru The Lovely Bones se ví už delší dobu. Teď právě si Peter Jackson vybral studio, se kterým se spojí pro adaptaci knihy Alice Seboldové s českým názvem Pevné pouto.

Vypráví ji čtrnáctiletá holčička, která byla zavražděna a z nebe teď popisuje, jak se její rodina vyrovnává se ztrátou, snahu detektiva vyřešit její případ a také osudy svého vraha.

Souboj o režiséra, jehož filmy jsou skoro sázkou na jistou, vyhrála Spielbergova společnost DreamWorks. S nabídkou neuspěla studia Sony Pictures, Universal Pictures a celkem pochopitelně ani Warner Bros.

S jejich firmou New Line Cinema se totiž Jackson rozkmotřil kvůli provizím z Pána prstenů na DVD. Dokonce se proto odmítl podílet na filmovém zpracování Tolkienova Hobita a celá věc je teď u soudu.

Foto: Aktuálně.cz

Zatím se Jackson vrhá do válečné vřavy s bombardéry - v remaku klasického filmu The Dam Busters figuruje jako producent.

Původní britský snímek z roku 1954 pojednává o útoku anglických bombardérů na německé přehrady v Porúří za druhé světové války, pro který byly vyvinuty speciální bomby. Režie se ujme animátor Jacksonova King Konga Christian Rivers, který s Novozélanďanem spolupracuje více než sedmnáct let.

Na režisérskou židli by se měl Jackson vrátit v říjnu s natáčením filmu Lovely Bones. Scénář napsala jeho žena Fran Walshová s Philippou Boyensovou. Snímek vznikne v Pennsylvánii a na rodném Zélandě, datum premiéry ještě není známo.

Románová prvotina Alice Seboldové z roku 2001 po mnoho týdnů figurovala v žebříčcích nejlépe prodávaných knih. Vypravěčkou je čtrnáctiletá školačka Susie Salmonová, která byla brutálně znásilněna a zavražděna. Když se s ní čtenáři poprvé setkají, je už v nebi.

Foto: Little, Brown and Company

Odtud vypráví příběh, který je děsivý i plný naděje, ale i černého humoru - to když dívka se soucitem a porozuměním sleduje, jak se její nejbližší smiřují s osudem a nacházejí cestu k sobě i k druhým.

Jacksonovu kariéru odstartovala dnes už kultovní sci-fi Vesmírní kanibalové, ale proslavila ho adaptace Pána prstenů. Trilogie získala celkem sedmnáct Oscarů a vydělala na tři miliardy dolarů.

Za využití nejnovějších technologií vzbudila novou vlnu zájmu o Tolkienovo dílo i fantasy žánr obecně. Vyšla naproti dobovému volání po dobrodružství a  odstartovala řadu dalších fantasy adaptací. Ale byla i průkopníkem ekonomického trendu: natáčet víc dílů najednou, aby se ušetřilo.

 

Právě se děje

Další zprávy