Komiks bez hranic čili filmy i divadlo

Martin Foret
25. 10. 2006 14:28
Festival KomiksFest! 2006 chce prezentovat komiks jako svébytné, formálně a tematicky neomezené médium. Program přehlídky lze shrnout  slovy "komiks mnoha tváří, komiks, jak ho neznáte, komiks bez hranic".
Foto: Aktuálně.cz

Zdá se, že komiksu obecně se daří dobře. Žebříčky filmových kasovních trháků mluví jasně - Hollywood se dal na komiksovou víru a sází na adaptace "obrázkového čtení". Američtí teoretici dokonce mluví o "novém zlatém věku", který po čytřiceti letech odstartoval novou epochu v dějinách komiksu.

Těžko říct je-li to jen tím, že možnosti filmových triků dorostly imaginaci komiksových tvůrců, nebo je v tom ještě něco víc. Jisté je, že po plátnech kin se ve velkofilmech prohánějí superhrdinové Superman, Spider-Man, Batman či X-Men, adaptují se ale i další žánrové komiksy jako Road  to Perdition, V jako Vendeta či Sin City. Řadu z nich nabídne v kině Světozor i KomiksFest! - navíc s atraktivními bonusy v podobě krátkých animovaných předfilmů.

Zvláště posledně jmenovaný snímek rozvířil debatu o možnostech filmové adaptace komiksu a hranicích i specificích obou médií. Není to ovšem jediná hranice, která není zcela jasná. Vzniká také stále více výtvarně ambiciózních komiksů, které stojí za to vystavovat v galeriích.

Z českých tvůrců do nich jistě patří Jiří Grus, Karel Jerie, Honza Bažant, Tomáš Kučerovský  či Branko Jelinek a jejich práce lze v rámci festivalu v galerii vidět. Ačkoliv narozdíl od zámořských trháků probíhá domácí komiksové dění dosud spíše mimo pozornost širší veřejnosti, uvedené výstavy jasně ukazují, že český komiks má co nabídnout.

Nejen ve světě se komiks skrze adaptace dostává i na divadelní prkna - u nás velký úspěch slavila představení Rychlých šípů, pozoruhodné adaptace se dočkal hrdina "železničářského blues" Alois Nebel. O poznání kratší pupeční šňůrou je s divadlem spjat komiksový projekt Monstrkabaret Freda Brunolda, jehož jedno představení, stejně jako nebelovský scénický komiks, rovněž na návštěvníky festivalu čeká.

Krom pláten kinosálů, galerií a divadelních jevišť patří komiks samozřejmě především na stránky knih a časopisů, kde je nejvíce doma. Na Komiksfest je přichystána řada novinek - čerstvá čísla časopisů Aargh! a Zkrat, sebraná trilogie Alois Nebel s alternativním koncem, druhá kniha ze zmíněného  cyklu Mostrkabaret Freda Brunolda - tentokrát s podtitulem Za vším hledej doktora Ženu, překlad pokračování jednoho z prvních britských komiksů pro dospělé Srdce Impéria či  vícevjemový projekt Wall After Wall


Komiks bez hranic hledejte na www.komiksfest.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy