Reality show o ledvinu byla mystifikace

Irena Hejdová a BBC
1. 6. 2007 22:38
Televizní soutěž vyvolala pobouření. Byl to záměr

Londýn - Pořad nizozemské televize, v níž měly tři osoby s nemocnými ledvinami usilovat o to, aby jim údajně smrtelně nemocná žena darovala ledviny, byla mystifikace. Oznámili to v pátek tvůrci pořadu, před jehož koncem byla žena odhalena jako herečka.

Podle nich bylo výhradním cílem upozornit na palčivý problém nizozemského zdravotnictví, totiž na nedostatek orgánů k transplantacím.

Show předem kritizoval nizozemský premiér Jan Peter Balkenende, odborníci i veřejnost.

Hlavní aktérkou měla být sedmatřicetiletá žena s nevyléčitelným mozkovým nádorem. Před smrtí, do níž jí prý mělo zbývat jen několik měsíců, měla před zraky diváků vybrat ze tří čekatelů na transplantaci ledvin, kterému z nich své ledviny daruje.

Na to, že show bude skutečná, naletěli téměř všichni. Například většina politických strany volala po jejím zrušení. Stanice BNN do poslední chvíle pořad The Big Donor Show jakoby hájila - pořad označovala za užitečný, protože upozorňuje na nedostatek dárců orgánů v zemi.

Nepodporujeme voyuerství, ale nabízíme kromě zábavy i sociální experiment testující lidské reakce, říkali třeba autoři "sledovacích" pořadů, jako je Big Brother. A nakonec se jim to povedlo, i když šlo o svého druhu podvod.

"Je to šílená myšlenka," uvedl například Joop Atsma z vládnoucí Křesťanskodemokratické strany ještě den před startem show. "Přece není možné, aby v Holandsku lidé hlasovali o to, kdo dostane ledvinu."

Tvůrcem pořadu byla označena společnost Endemol, která vytvořila i ikonu všech reality show - zmíněného Velkého bratra. Bitvě o ledvinu plánované pro vysílání na páteční večery to dodalo na vážnosti a o mystifikaci se téměř nespekulovalo.

Sedmatřicetiletá dárkyně známá jen pod křestním jménem Lisa měla volit na základě informací o minulosti a osobnostech potenciálních obdarovaných.

22:40 Chirurgové Michal Kudla a Jaroslav Chlupáč odebrali v Hradci Králové kromě jater i ledviny a slinivku pro další pacienty. Zdrželi se při hledání nové dálnice z Hradce Králové. Ještě musí svým kolegům připravit játra k transplantaci.
22:40 Chirurgové Michal Kudla a Jaroslav Chlupáč odebrali v Hradci Králové kromě jater i ledviny a slinivku pro další pacienty. Zdrželi se při hledání nové dálnice z Hradce Králové. Ještě musí svým kolegům připravit játra k transplantaci. | Foto: Ludvík Hradilek

Diváci jí měli během osmdesátiminutového pořadu poslat formou sms své doporučení, kterého ze zájemců vybrat.

Holandští odborníci na transplantace a dárcovství už pořad odsoudili, stejně jako britští specialisté. "Scénář je morálně naprosto neakceptovatelný," řekl například profesor John Feehally, který právě ukončil funkční období předsedy ostrovní Asociace pro studium chorob ledvin. "Pořad nepovede k větší obeznámenosti veřejnosti s tématem transplantací," dodal. "Způsobí jen zmatek a nejistotu." V tom měl pravdu. 

Další skandály v reality show: Shettyová
Další skandály v reality show: Shettyová | Foto: www.channel4.com

Jediný argument organizátorům nikdo nevyvracel: Dřívější ředitel stanice BNN Bart de Graaff zemřel právě v důsledku selhání ledvin ve věku 35 let poté, co roky strávil čekáním na vhodného dárce.

"Šance získat ledvinu je pro účastníky soutěže přibližně třiatřicetiprocentní," řekl současný šéf stanice Laurens Drillich. "To je mnohem větší šance, než jakou mají lidé na oficiální čekací listině.  Je to katastrofální situace, takže zkoušíme trochu šokující způsob, jak na tenhle problém upozornit."

"Celé roky máme v Holandsku problémy s dárcovstvím orgánů a zvláště s dárcovstvím ledvin," souhlasil jeden z mála politiků, Alexander Pechtold z holandské sociálně liberální strany D-66. "Můžeme vést diskuze, jestli to je nechutné, ale konečně se o té věci vede veřejná debata," řekl v rozhovoru pro britskou stanici Radio 4.

 

Právě se děje

Další zprávy