Poláci bojují proti homosexuálním Teletubbies

BBC, Hej
29. 5. 2007 12:20
Konzervativní kruhy mají terč: barevné žvatlálky
Foto: BBC

Londýn - Postarší polská úřednice přikázala psychologům, aby vyšetřili, jestli populární dětská show britské stanice BBC nepropaguje homosexuální životní styl.

Mluvčí polské organizace za dětská práva Ewa Sowinska v této souvislosti jmenovala hlavně fialového Tinky Winkiho s trojúhelníkovou anténkou na hlavě. "Všimla jsem si, že nosí dámskou kabelku," řekla v jednom rozhovoru. "Za začátku mi vůbec nedošlo, že to je vlastně chlapec."

Při nedávném desetiletém výročí pořadu někteří britští pedagogové barevné postavičky kritizovali, že monotónní přednes může poškodit vyjadřovací schopnosti dětí. V Polsku si myslí, že dokonce může změnit jejich sexuální orientaci.

Foto: BBC

Sowinska chce po psycholozích odborné vyjádření a odpověď na otázku, jestli pořad může být opravdu vysílaný na veřejnoprávní televizi.

Posléze sice svá tvrzení trochu zmírnila; ale vyšetřování stále pokračuje a může vést až k doporučení, aby byl pořad z vysílání stažen.

Jedna polská rozhlasová stanice už v té souvislosti své posluchače vyzvala, aby hlasovali o nejpodezřelejším dětském pořadu. Podle některých hlasujících lze za podezřelého považovat i medvídka Pú, protože prý má jen mužské přátele.

Evropská unie už kritizovala polskou vládu za její politiku vůči homosexuálům.  V kampani proti nim se angažuje hlavně ministr školství za ultrakonzervativní populistickou Ligu polských rodin Roman Giertych.

Chce zakázat takzvanou propagaci homosexuality a propustit ze škol všechny gaye a lesbičky. Homosexuály veřejně nazývá "odpornými pederasty".

Polští gayové tvrdí, že svoji orientaci v obavách z diskriminace a urážek musejí skrývat.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nepřátelský postoj k nim zaujímá také vlivný polský katolický klérus. Církev hodně ovlivňuje život v Polsku, za aktivní věřící se  považuje podle průzkumu 95 procent Poláků.

V zemi platí zákaz potratů s výjimkou ohrožení života ženy, ještě přísnější návrh na úplný zákaz nedávno neprošel. Poslanci z ligy polských rodin navrhli také zákaz minisukní nebo make-upu.

 

Právě se děje

Další zprávy