Scénáristka on-line: Dr. Sovu chceme v seriálu mít

gra
22. 5. 2007 12:28
Lucie Konášová hovoří o Nemocnici na kraji města 3
Jaká bude třetí Nemocnice na kraji města? Ptejte se scenáristky
Jaká bude třetí Nemocnice na kraji města? Ptejte se scenáristky | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Minulý týden odstartovalo natáčení třetí řady Nemocnice na kraji města. Ptejte se scenáristky Lucie Konášové v on-line rozhovoru.

Poprvé se scénáře ujala žena. Producent Borek Severa chtěl posílit ženský prvek, proto se obrátil právě na Lucii Konášovou, která napsala scénář k seriálu Dobrá čtvrť, k pohádce Anděl Páně nebo k televizním filmům Vůně vanilky a Operace Silver A.

Lucie Konášová začala na otázky vás, čtenářů Aktuálně.cz, odpovídat v pravé poledne.

Její odpovědi čtěte ZDE:

Odpovězeno: 22. 05. | 12:01Autor: daniel

Otázka: Dobry den, jak dlouho jste na scenari delala?

Lucie Konášová: Také přeji dobrý den, je to vlastně přesně rok, kdy jsem zasedla k prvnímu dílu, ale přípravu jsem si dělala průběžně skoro rok předem.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:04Autor: david

Otázka: Dobry den, nebojite se, ze bude dalsi nemocnice velkej prusvih?

Lucie Konášová: Kdybych se bála, tak bych do toho nešla. Ale průšvih hrozí u každé látky, dokud to není na plátně nebo na obrazovce, pořád nevíte, jak dopdane výsledek. Můžete mít špičkový scénář a stejně ho špatný režisér zničí. Naštěstí mám v tomto případě velkou záruku ve Viktorovi Polesném, tak jsem si naprosto jistá, že výsledek bude perfektní.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:06Autor: Sylvie

Otázka: Zdravim nemyslite si, ze bude uz prenemocnicovano? Ordinace v růzovce je fajn, cerpalala jsem z ni inspiraci? Diky za odpoved

Lucie Konášová: Myslím, že s hrdiny Nemocnice se diváci vždycky znovu rádi setkají, aspoň snad na ten první díl se podívají, přinejmenším ze zvědavosti. A já věřím, že zůstanou i na zbývajícíh 12. Z Ordinace jsem nečerpala nic, je to jiný příběh, jiný styl, tak přece nemůžu vykrádat jinou autorku.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:08Autor: IDJ

Otázka: Dobrý den. Nebude to nuda a křeč? Třetí řady bývají oproti předchozím ne tolik kvalitní.

Lucie Konášová: Tak nuda to nebude určitě a křeč snad taky nehrozí. Měla jsem možnost obsadit seriál spoustou nových figur, což jsem využila, takže to diváci mohou brát přinejmenším jako osudy nových postav, takže vlastně nový seriál ve staronových kulisách. Jinak, věřte mi, já taky nejsem fanouškem nastavovaných kaší.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:10Autor: Mirek

Otázka: Proč se po propadáku Nemocnice 2 necháváte zlákat do tohoto marného navazování Dietlova díla?

Lucie Konášová: Myslím, že jsem odpověděla už předcházející odpovědí. Dostala jsem zkrátka prostor zalidnit celé prostředí novými postavami a novými osudy. Proto má taky celý seriál podtitul - Nové osudy. Ale máte určitě pravdu, navazovat na Dietla je marný počin, protože to byl tak skvělý a mimořádný autor, že o nějakém "v pravém slova smyslu" navazování nemůže být moc řeč. Kdybych neměla prostor pro vlastní uchopení příběhu, tak by mne to taky nelákalo.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:15Autor: sanborn

Otázka: Proč nemáte odvahu vytvořit novou nemocnici,která bude postavena na mladých hercích anebo lidech co hrají v krajských divadlem,proč samé hvězdy?Je snad Krajčo o tolik lepší než student hrající v Disku?

Lucie Konášová: Tak to je spíš otázka pro režiséra, ale pokusím se aspoň v krátkosti. V seriálu dostane příležitost velká spousta úplně nových mladých herců, které ale samozřejmě nelze mediálně zviditelnit dřív než je diváci uvidí na obrazovkách. Na druhou stranu - zkuste zajít do první nemocnice a potkáte tam lidi sice mladé, ale zhruba tak kolem pětadvacítky. Richard Krajčo hraje postavu, které dokonale odpovídá věkem, fyziognomií a může do ní vložit i velkou hereckou zkušenost, protože jde o postavu hodně plastickou a náročnou. A nebojte se, v Nemocnici je tolik figur, že vyšel prostor i spoustu herců z krajských divadel. Dívejte se za rok a půl, uvidíte sám.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:18Autor: Karel už zase pije

Otázka: Dobrý den, proč vynecháváte starého doktora Sovu? Jakoby nestačilo, že v předchozím díle z něj udělali nesvéprávného staříka z domova důchodců... Díky.

Lucie Konášová: Nestora seriálu jsem vynechat nechtěla, měla jsem pro něj vymyšlený velký dramatický oblouk. Bohužel mi ale sám pan Chudík poslal velmi krásný a smutný dopis, ve kterém mě požádal, abych s jeho postavou už nepočítala. V době, kdy jsem totiž psala scénáře, tak byl na tom zdravotně tak špatně, že neměl odvahu znovu přijmout účast v týmu Nemocnice. Dnes se situace, pevně věřím, změnila, a snažíme se mu v tuto chvíli najít ještě dodatečně aspoň malý prostor. AQ věřte mi, že je to hodně náročné zapracovávat jakékoliv vsuvky do již hotového celku. Ale o pana Chudíka stojíme všichni.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:20Autor: jana

Otázka: Tesite se na kritiky, jste na na pripravena?

Lucie Konášová: Na ty chytré (mezi ně počítám i ty, které nemusí být pochvalné, ale jsou objektivní a promyšlené), na ty "druhé" je nejlepší přípravou klid a dobrá nálada.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:21Autor: racek

Otázka: rovnou to zabalte protože jsem velkým fanouškem nemocnice ale té puvodní a vim že pana dietla nejde nahradit!

Lucie Konášová: Já už mám dobalíno, protože moje práce končí odevzdávním scénářů, ale vyřídíme Váš vzkaz produkci a realizačnímu týmu. Ale divil byste se, my jsem tam všichni velký fanoušci Nemocnice!

Odpovězeno: 22. 05. | 12:23Autor: Hanka

Otázka: Dobrý den paní Konášová. Co uděláte pro to, aby nebylo další pokračování tak příšerné a odsouzeníhodné jako Nemocnice po 20 letech?

Lucie Konášová: Měl jste z toho takový pocit? Sama za sebe můlžu jen říct, že jsem psala, jak nejlíp to šlo, protože mám Nemocnici moc ráda a na tu práci jsem se strašně těšila. Tak doufám, že to na výsledku je vidět. Herci jsou zatím nadšení, tak snad diváci budou za rok a půl taky.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:25Autor: filip

Otázka: Dobry den jaky serial mate nejradeji? Divate se treba na skvele Chirurgy?

Lucie Konášová: Jasně, že se dívám, už proto že jsem byla zvědavá na nemocniční prostředí. Pak mě baví Zoufalé manželky, ale jinak jsem konzervativní staromilec - Sňatky z rozumu (I.série), F.L.Věk, Byl jednou jeden dům, Jakub Sklář ... to můžu vidět stokrát. Jo, a teď se válíme celá rodina každou neděli v poledne smíchy u Chlapců a chlapů.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:26Autor: Karel

Otázka: Bude Karel zase pít?

Lucie Konášová: Já mu to tam nenapsala, ale jestli si tajně přihne, tak to vám zaručit nemůžu. Některé postavy jsou vzpurné.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:27Autor: Jana

Otázka: Nemohla by si Eliška Balzerová (alias Čeňková) už konečně najít nějakého přítele se kterým by si rozuměla?

Lucie Konášová: Jo, milá Jano, nechte se překvapit. Paní primářka Čeňková bude mít před sebou hodně nečekaný dějový zvrat.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:28Autor: Cvach

Otázka: Víte, co je totálka?

Lucie Konášová: Jasně, viděla jsem je tři na vlastní oči. A doufám, že vy už jste si to taky zjistil, pane Cvachu.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:30Autor: Novák

Otázka: Anděl Páně se Vám povedl. Co chystáte po Nemocnici...?

Lucie Konášová: Děkuji za pochvalu. Teď mám fázi odpočinkovou, ale příští týden už mi končí dvouměsíční pauza a musím zasednout zase k práci. V současné době jednám se dvěma produkcemi o větší látce, jedná se o televizní minisérie, a mám nabídku na jeden distribuční snímek. Víc ale radši neprozradím, abych to nezakřikla.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:31Autor: Čuněk

Otázka: Bude se před třetí nemocnicí vysílat i první a druhá řada?

Lucie Konášová: Pokud vím, tak ještě není rozhodnuto, protože na příští rok chystá ČT několik seriálových premiér, tak abychom se všichni vešli...

Odpovězeno: 22. 05. | 12:32Autor: annicka

Otázka: jste autorkou scenare Andel pane, byla to jedna z nejkrasnejsich soucasnych pohadek, jemny humor krasa - na vanocni mejdanu jsme ji sjizdeli asi 10x diky

Lucie Konášová: Milá Annicko, díky, to mám radost, jen doufám, že jste z toho andělského dobra nakonec nebyli moc sjetí. Znáte to, čeho je moc, toho je příliš.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:36Autor: linda

Otázka: Dobrý den nesázíte spíš na herecké obsazení,než na kvalitu seriálu?

Lucie Konášová: Já sázím na výsledek - a ten začíná u námětu, pak scénář, režie, kamera, špičkoví herci, výtvarná stránka, hudba, perfektní produkce, dobrý střih + maximální nasazení všech... pak je to tutovka a dostaví se kýžená kvalita seriálu. Asi nemám nervy na to sázet na outsidery v jakémkoliv oboru.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:37Autor: pepa

Otázka: Dobry den, kolik bude mit dilu nove pokracovani.

Lucie Konášová: Dobrý den, držela jsem se klasické "dietelovské" třináctky.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:40Autor: petr

Otázka: Myslite si, ze se v dnesni dobe da uzivit psanim scenaru? delate i neoc jineho nez pisete scenare?

Lucie Konášová: Dá, ale musíte mít zakázku, dlouhodobou. Solitéry jsou pro scenáristu tvrdý chlebíček a bez dalších kšeftíků nemáte šanci přežít. Znám spousty scenáristů, kteří chodí do práce a po nocích píší do šuplíku. Taky to mám za sebou.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:41Autor: juk

Otázka: Objeví se v seriálu i Dr. Galén?

Lucie Konášová: BOhužel, na poslední chvíli odmítl ze zdravotních důvodů, ale poslal nám aspoň svůj mikroskop a pár ampulek s vakcínou na bílou nemoc. Ovšem jen pro chudé, to jeho smluvní podmínka.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:45Autor: Magdalena

Otázka: Dobrý den paní Konášová,chci vám popřát ,aby serál měl lepší úspěch než druhá řada,ale myslím,že už nikdy se nedosáhne takového úspěchu s herci typu Krajčo,Vondráčková apod.Nezapomenutelní Mudr.Štrosmajer,Sova atd.jsou prostě nenahraditelní.I tak přeji úspěch ve vaší další práci.

Lucie Konášová: Milá paní Magdaléno, děkuji za přání. Myslím, že si ale nové postavy zaslouží šanci, dívejte se a snad nám dáte zapravdu, že sice jedna generace už navždy odešla, ale nastupuje nová, a opravdu velmi dobrá. Byla jsem se podívat na natáčení a zrovna Lucie Vondráčková je pro postavu Lindy jako stvořená, hraje ji báječně. A o Richardu Krajčovi nemám nejmenší pochyby.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:46Autor: Cíval

Otázka: Jako velkou roli bude mít pan Krajčo? Díky za odpověď.

Lucie Konášová: Jak to změřit, prostě bude mít jednu z hlavních rolí v generaci nových tváří Nemocnice. Je to výrazný a hodně svérázný lékař, špičkový operatér, který si v Nemocnici musí dost tvrdě vybojovat svoje postavení.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:49Autor: inka doktorova

Otázka: herci i tvurci vas velmi chvali brala jste si k srdci jejich rady nebo jste si stala zavazne za svym?

Lucie Konášová: Víte, co je na tom nejlepší? Se všemi herci z té hlavní "dietlovské" party jsem se sešla, když si přečetli moji synopsi na celý seriál, (měla skoro stopadesát stran). A všem se to tak líbilo, že jsem si pokaždé už jen povídali o jejich postavách a osudech, které jsem jim připravila, a nechávali mě pracovat podle mého. Pro mě to byla skvělá spolupráce, protože mi absolutně důvěřovali a nikdo na mě nijak netlačil nebo mne neovlivňoval.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:51Autor: jana

Otázka: Myslím si že se stejně nezavděčíte všem, ať se budete snažit sebevíc. A Oldřich Kaiser se asi v nějaké roli už také neobjeví?

Lucie Konášová: Milá Jano, to máte svatou pravdu. Lze jen doporučit těm, co se jim něco nelíbí, ať přepnou kanál nebo vyrazí na čerstvý vzduch. Oldřich Kaiser se ovšem do Nemocnice vrátí a myslím, že je to pro jeho postavu doktora Peterky, bývalého outsidera týmu, návrat s velkou poctou. Uvidíte sama.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:52Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den, přeji Vám paní Konášová upřimně mnoho zdaru.A obdivuji každého kdo umí napsat příběh, který zaujme.Myslím,že by si to mohl každy aspoň trochu vyskoušet doma v soukromí a potom zjistit jak je to těžké.Velice se těším čím nás překvapíte.Děkuji

Lucie Konášová: Milý Pavle, to jste mi udělal radost. Děkuji za hezká slova a doufám, že se Vám Nemocnice bude líbit. Díky.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:56Autor: Jana

Otázka: Dobrý den,
budou v seriálu hrát všichni herci z původní nemocnice??? nebo vypadne nějaká známá tvář??
a když ano, tak proč??

Lucie Konášová: Jestli jste se dívala na nějaké informace o Nemocnici, tak asi víte, že se znovu setkáte s Arnoštem Blažejem, jeho syny, s jeho první manželkou, s Alžbětou Čeňkovou a Danou Královou a její dcerou, že se vrací i Karel Sova nebo Přemysl Rezek. Dvě postavy už se však do týmu nevrátí - je to Ina Blažejová, která zemřela na rakovinu, a Marta Pěnkavová, která odešla na konci minulé série do penze a opustila nemocnici jako takovou. Její příběh byl navíc natolik silný a výrazný, ukončený natolik osudovou tečkou, že už k němu nešlo nic přidávat.- Jen bych rozmělnila to, co měla tak dobře vystavěný a uzavřený oblouk.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:59Autor: Rosťa

Otázka: Přeji dobrý den.Rád bych Vám jen řekl, že zvláště první serie Nemocnice byla opravdu excelentní a to díky panu Kopeckému. Bude ve třetí řadě také někdo podobný, kdo odlehčí tu náročnou práci lékařů? Kdysi jsem studoval Lékařskou fakultu, gynekologie a porodnictví, tak vím, jak je to stresující práce

Lucie Konášová: Milý Rosťo, naprosto s Vámi souhlasím, zejmenéna první ředa byla skutečně excelentní a navíc i perfektní po odborné stránce. Monoho lékařů mi líčilo, jak výborně pan Dietl nastudoval jejich branži a dokonce tam ukázal několik lékařských zákroků, které byly ve své době novinkou a mladí lékaři se o nich jen učili. Ve třetí řad jsou dvě postavy, které vnášejí na oddělení humor - jednak je to doktor Machovec (T.Töpfer) a doktorka Hudcová, řečená Bloody Mary (V.Cibulkové). Té už dnes štáb přezdívá Štrosmajer v sukni.

Odpovězeno: 22. 05. | 13:01Autor: radka

Otázka: Co si myslite o zaplave tanecnich show v ceskych televizich, pry vznikne i serial z tanecni skoly...

Lucie Konášová: Není to zrovna zábava mého srdce, jako ostatně všechny druhy reality show. Ale svoje diváky to má, tak je jim vyhověno. Ale nápad na seriál z taneční školy je dobrý, zkuste s tím oslovit nějakou stanici. Takových 120 dílů ...

Odpovězeno: 22. 05. | 13:03Autor: Kavalier

Otázka: Inspirovala jste se seriály jako Dr. House či Chirurgové? Doufám, že ano, jelikož raději uvidím jejich českou vykrádačku než neuvěřitelnou scenáristickou topornost, která je předváděna snad ve všech současných českých seriálech!!!

Lucie Konášová: Páni, to zní děsivě, ani jedna alternativa není nic moc. Mám už nějaký autorský styl, tak jsem se ho snažila držet. Uvidíte sám a snad to nebude ani vykrádačka, ani topornost.

Odpovězeno: 22. 05. | 13:05Autor: Millo

Otázka: Dobry den...chtel jsem se zeptat jestli v nove serii bude nejaky velky zvrat....ktery hodne zasahne do deje---diky za odpoved.

Lucie Konášová: Milý MIllo, velkých zvratů je tam nepočítaně. A jeden, který přijde na konci dvanáctého dílu je dokonce tak ohromný, že zatočí osudy všech hlavních postav. Ale nemůžu Vám víc prozradit, to byste se pak neměl na co dívat.

Odpovězeno: 22. 05. | 13:08Autor: dan

Otázka: Na cem Lucie nyni pracujete? Bavi vas vic seraly nebo pohadky? Jak vypada vase prace na scenari?

Lucie Konášová: Milý Dane, mě hlavně musí bavit téma, ten příběh, a ten si vlastně diktuje formu. U seriálu víte, že máte před sebou nějakých cca 1350 stránek textu, u solitéru Vás čeká takových 150 stran. Takže se musíte obrnit, zasednout, nadechnout se nad první stránkou a dát se do práce. A sbírat historky, všímat si lidských povah, poslouchat, jak mluví, shánět odborné informace. Je to příjemná práce, ale to sezení u počítače a ždímání hlavy - s tím vám nikdo a nic nepomůže.

Odpovězeno: 22. 05. | 13:10Autor: jana

Otázka: Richard Krajco pry bude hrat zapornaka? prozdte mi neo co jeho postave? To ze hraje krystofa je konotace na jeho kapelu?

Lucie Konášová: Richard Krajčo bude hrát postavu velmi zajímavou, osobitou a podle mého názoru je to i přes drsnou slupku dokonalý klaďas. Chce to ale mít ty nervy na to slupku poněkud poodhrnout. A že hraje zrovna doktora Kryštofa, je úplná náhoda. Tu postavu jsem si tak pojmenovala na samém začátku, kdy jsem ještě vůbec neuvažovala o obsazení, a pak mi režisér Polesný po přečtení prvních pěti scénářů zavolal, že má skvělý nápad na obsazení - Richard Krajčo. A je to přesně on.

Odpovězeno: 22. 05. | 13:12Autor: Jarka

Otázka: Čím je prostředí nemocnic a ordinací tak přitažlivé - pro diváky a pro scénáristy?

Lucie Konášová: Je to podstředí, kde jde o hodně. O naše zdraví i životy. Každý z nás se jednou do nemocnice dostane a pak bude věřit, že se ho ujmou profesionálové se srdcem na pravém místě, kteří dokáží hodit za hlavu svoje osobní problémy a věnovat se jen nám. Proto se na doktory a sestry rádi díváme.

Odpovězeno: 22. 05. | 13:15Autor: Karla

Otázka: Vážená paní Konášová, vaše scénáře byly vždy perfektní,těším se na pokračování nemocnice, na tento kultovní seriál.Vaše jméno je zárukou kvality,určitě se mi bude líbit.Zajímal by mne Váš názor na seriály na Nově a Primě,já se na nedívám a myslím že jsem o nic nepřišla.Na Nemocnici se velmi těším.

Lucie Konášová: Milá paní Karlo, děkuji za takovou velkou pochavlu. Já se také moc těšila na psaní Nemocnice, byla to pro mě po všech stránkách nejhezčí práce, kterou jsem zatím dělala. Se seriály na Nově a Primě nemám absolutně žádnou zkušenost, protože když píšu, tak se nemůžu na nic dívat, protože by mě to strašně rozptylovala. Odpočívám jen při čtení a spaní. Tak to jsem Vás asi moc nepotěšila, ale vážně nevím a nemůžu nijak hodnotit.

Odpovězeno: 22. 05. | 13:16Autor: Evča

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem Vám říci, že Vám držím palce, protože navazovat na tak úspěšný a kvalitní seriál a scénář pana Dietla, je opravdu náročné. Znám Vaše scénáře a máte osobitý a zajímavý styl. Jen tak dále.

Lucie Konášová: Milá Evčo, děkuji, to jste mě potěšila. Děkuji za kompliment.
Teď už ale musím poděkovat za Vaše otázky a za zájem, omlouvám se těm, kterým jsem už nestihla odepsat a přeji Vám hezký den. Doufám, že se zase někdy takhle potkáme na chatu. Díky. Lucie Konášová

 

Právě se děje

Další zprávy