Blair bude obviněn z válečných zločinů

ČTK, gra
12. 1. 2007 14:00
Londýn - Britská televizní stanice, která svět politické fikce už obohatila o film o zavraždění George Bushe, se chystá odvysílat podobné drama o britském premiérovi Tonym Blairovi.
Foto: Reuters

Blair zde bude vykreslen coby politický vysloužilec čelící obvinění z válečných zločinů. Na obrazovkách digitálně vysílaného kanálu More4 se film objeví 15. ledna
   
Děj snímku se odehrává v roce 2010, kdy někdejší první dáma USA, newyorská senátorka Hillary Clintonová je novou americkou prezidentkou a Blairův ministr financí Gordon Brown se stal jeho nástupcem v čele vlády.

Ale Blaira dál pronásleduje pokračující krveprolití v Iráku a hrozí mu za zaslepenost při rozpoutání konfliktu obvinění před mezinárodním trestním tribunálem v Haagu. Blairovy role se chopil respektovaný herec Robert Lindsay.

Televizní stanice Channel 4, která More4 provozuje, slibuje "satirické drama", které vrhne více světla na dosud opomíjená tmavá místa historie. Ale hlavní poselství má podle mluvčího stanice Gavina Dawsona vyznít naprosto seriózně, jakkoli je postavena i na zpochybňování autority. "Chceme lidi přimět, aby přemýšleli o okolním světě," řekl.

Předchozí počin stanice z loňského podzimu, film Prezidentova smrt, pojednávající o zavraždění George Bushe, vyvolal velké spory.

Tony Blair
Tony Blair | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Šéf televize snímek hájil jako dílo poukazující na důsledky tažení Spojených států proti terorismu. Američtí republikáni snímek označili za šokující, kritici za nezodpovědný návod k atentátu.
   
Tvůrci koncipovali devadesátiminutový film jako dokument. S pomocí herců a počítačové technologie sledují fiktivní vraždu George Bushe na protiválečném shromáždění v Chicagu v roce 2007. Amerického prezidenta zabije odstřelovač ve chvíli, kdy se v době Bushova pobytu v Chicagu koná demonstrace proti válce v Iráku. Podezření z vraždy padá na muže syrského původu.

Podle mluvčího stanice se na snímku o Blairovi začalo pracovat ještě před filmem o Bushovi, odmítl však jakoukoliv politickou motivaci při výběru námětu, jakkoli se mnoho Britů zlobí na premiéra, který zavlekl jejich vlast do iráckého tažení.
   
Ale nebude to v dějinách britské zábavy poprvé, co se tvůrci kochají myšlenkou nechat vůdce národa posadit na lavici obžalovaných. A vlastní verzi Blairova procesu se už chystá uvést i jedno londýnské divadlo.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Vyzván ke skládání účtů, aneb obvinění Anthonyho Charlese Lyntona Blaira ze zločinného napadení Iráku" má mít premiéru v londýnském Tricycle Theatre v dubnu.

Samo téma ovšem neberou všichni jen jako literární. Od roku 20003 se skupina protiválečných aktivistů a jejich právníků snaží pohnat ministerského předsedu a jeho ministry zahraničí a obrany k soudu za údajné válečné zločiny, dosud však bezúspěšně. Další pokus však také chystají na duben.

Alistair Beaton, který pro Channel 4 sepsal scénář, si nemyslí, že Blair před soudem je naprosto nereálná představa. "Blaira velmi znepokojuje otázka, jaké místo v dějinách zaujme. Film představuje můj nápad, jaké by asi tak mohlo být. Zda je to fikce či předpověď, to se teprve ukáže," říká.

Úřad ministerského předsedy se zdržel komentáře. Prý nechce dělat reklamu televizním tvůrcům, prozradila jedna z úřednic pod podmínkou anonymity.

 

Právě se děje

Další zprávy