Ztraceni v USA: záhadě zase blíže

Jan Šprincl
4. 10. 2006 0:00
Los Angeles Zachrání si Jack, Kate, Sawyer a Hurley život a opustí tajemný ostrov? Američtí diváci budou ve středu večer vědět víc. Uvnitř: TRAILER + GALERIE
Foto: Reuters

V jednadvacet hodin místního času totiž televize ABC uvádí první díl třetí série populárního seriálu Ztraceni (Lost), který se pro diváky i televizní stanice na celém světě stal velkou událostí. Takovou, že přesahuje obrazovky a stává se fenoménem s vlastním životem. Jeho kvality může ocenit i český divák Nova seriál Ztraceni vysílá od 3. září.

Tisíce nedočkavých fanoušků už několik dílů vidělo: odjeli totiž na Havaj, kde se seriál natáčí a kde se konala předpremiéra. Herci, kteří se z neznámých tváří stali celebritami, se prošli po červeném koberci, rozdávali autogramy a s patřičným překvapením odpovídali na potlesk obdivovatelů.

Ztraceni se vedle Zoufalých manželek (Desperate Housewives) a Chirurgů (Gray´s Anatomy) oba u nás vysílá Prima - staly nejen nejúspěšnějším seriálem televize ABC, ale i kultem potvrzeným šesti cenami Emmy.

Původní zadání od televize znělo jasně: připravte seriál, který by v sobě kombinoval napětí robinsonovské reality show Survivor (u nás Trosečník) a silného lidského dramatu. Tvůrce seriálu, scénárista, režisér a producent J. J. Abrams, ho splnil dosyta.

Výchozí situaci načrtnul jednoduše: Let společnosti Oceanic 815 ze Sydney do Los Angeles nedopadl pro většinu pasažérů šťastně. Nad Tichým oceánem, daleko od vytyčeného kursu, letadlo havarovalo a jeho trosky dopadly na zdánlivě pustý ostrov. Kdo přežil, spíš než čisté pláže a čerstvé banány řeší, jak v sobě potlačit zvířecí pudy, žít ve skupině jako civilizovaný člověk a najít cesty zpět.

Foto: Reuters

Ztraceni nelineárně vypráví thrillerový příběh necelé dvacítky rozlišných charakterů, které se nedobrovolně setkávají v jedné skupině a uzavřeném prostoru. Z toho vznikají konflikty i citové vazby - a zatímco bojují o přežití, divák odhaluje jejich minulost, tajemství a motivace k dnešnímu chování.

První díl seriálu, jehož výrobní náklady mezi deseti a čtrnácti miliony dolarů (asi čtvrt miliardy korun) z něj dělají nejdražší epizodu všech dob, se vysílal v září 2004. Na každý další se pravidelně dívají v 15 milionech amerických domácností.

I u nás mají Ztraceni překvapivě dobré výsledky, kupříkladu minulou neděli k seriálu zasedlo 1 848 000 diváků s takovým výsledkem se chlubily ty nejsledovanější domácí produkce. Zájem je oprávněný a pochopitelný; záhad a otázek je tolik, že diváka nutí věnovat seriálu víc času, než by si možná sám přál.

V USA bylo zatím k vidění 47 epizod Ztraceni plus čtyři speciální díly, které shrnovaly děj nebo ukazovaly zákulisí natáčení na havajském ostrově Oahu. 

První série se věnovala skupině z přední části letadla, druhá k nim přivedla přeživší ze zadní části a naznačila další vývoj.

Zatím víme, že se trosečníci pomalu začínají smiřovat se svým osudem a ptají se, jestli pád letadla byl skutečně náhodný, a proč je ostrov místem záhadných jevů a častých halucinací?

Odpovědi ještě neznáme a tvůrci seriálu si s diváky hrají jako kočka s myší. Posilují mytologii světa Ztracených pravidelnými podcasty, interaktivní hrou The Lost Experience i on-line vysíláním seriálu na stránkách televize ABC . To je sice určeno jen pro americké diváky, ale při troše šikovnosti a s pomocí rad na internetu se k nim dá připojit i u nás.

Lovec John Locke věří, že všichni jsou na ostrově předurčeni ke svému úkolu. O svém "vyvolení" sledovat Ztracené jsou určitě přesvědčeni i diváci, kteří večer usednou před obrazovky; jejich nervy budou pracovat za Jacka, Kate, Sawyera, Hurleyho, Sayida, Walta a možná i Michaela... a stráví s nimi minimální další napínavý půlrok.

 

Právě se děje

Další zprávy