Svět zbožňuje Kancl. Zve do něj i Čechy

Jan Šprincl
22. 5. 2007 0:00
ČT2 vysílá ode dneška populární sitcom The Office
Foto: Česká televize

Praha - Autoři televizních seriálů se upjali na mantru "příběhů ze života". Ricky Gervais a Stephen Merchant jim ukazují jednoduchou cestu k jejímu naplnění.

A nepotřebují k tomu chirurgické sály, letištní haly nebo německé dálnice. Stačí obyčejná kancelář a její zaměstnanci. Slavný sitcom Kancl (v originále The Office) od dnešního večera vysílá ČT2, poměrně netradičně v původní  verzi s českými titulky.

Čtrnáctidílný Kancl premiérovala před šesti lety televize BBC a svým formátem inspirovala řadu dalších národních verzí. Zaměstnanci papírenské firmy Wernham-Hogg na předměstí Londýna jsou totiž archetypálními figurami, které žijí a přežívají v Británii stejně dobře jako ve Spojených státech, Kanadě, Francii nebo Německu.

Mručivý a nenávistný šéf David Brent se za všech okolností snaží předstírat dobrou náladu, v čemž ho podporuje jeho agresivní podržtaška Gareth. Zdánlivě normální Tim sice na kolezích rád testuje kanadské žertíky, ale na rozdíl od nich své city nepotlačuje a schází se s recepční Dawn, která se jinak bez něj ve firmě k smrti nudí.

Foto: Česká televize

Hlavní čtveřice společně s desítkou vedlejších postav v zaměstnání řeší pracovní, ale pochopitelně hlavně osobní problémy. Zvyky a rituály každého jedince o sebe narážejí až do chvíle, než si poradí, jak vedle sebe existovat. Ale pak, ve zdánlivé intimitě, nastává ten pravý střet charakterů a ukazuje kancelář jako džungli plnou divokých a chladnokrevných kariéristů.

Kancl nespoléhá na velká rodinná dramata ani na akční záběry; naopak je seriálem velice střízlivým, natočeným jako kdyby dokumentárně. Živá roztěkaná kamera, reagující na boom amatérských záběrů i reality show, hrdiny sleduje z povzdálí i v detailu a vytváří dojem naprosté nearanžovanosti. Jako kdyby filmaři potají natáčeli život v jedné konkrétní kancelář, ale podobných jsou na světě miliony.

Kancl dokonce v tak patriotistické zemi, jakými jsou Spojené státy, získal v roce 2004 Zlatý globus coby nejlepší seriál, a porazil na lopatky Sex ve městě, Mého přítele Monka i Arrested Development. Stal se kultem s velkou fanouškovskou základnou.

Foto: Česká televize

I díky tomu, že historky z Wernham-Hogg od BBC přebraly další televize a pod názvem La Job, Le Bureau, Fremtiden kommer bakfra nebo Stromberg nabídly v upravené podobě, s novými herci a zápletkami svým divákům.

V Česku se - možná naštěstí - musíme spokojit s původní verzí The Office, která nás bude bavit každé úterý od 20:25 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy