Hit Prison Break míří do Česka. Práva má Nova

gra, jps
2. 5. 2007 0:00
TV už zbrojí na podzim. Prima možná chystá odvetu

Praha - Zatímco český většinový divák pořád objevuje spíš kouzla mýdlových oper, v zahraničí stoupá obliba výpravných, složitěji vystavěných příběhů. Ale i u nás už mají série ve stylu Ztracených své příznivce a seriál Prison Break by mohl Nově pomoci rozhodnout už podzimní bitvu o sledovanost, ve které si televize rozdělují nejvíc peněz z reklamy.

"Ano, práva na první řadu seriálu máme zakoupená, kdy seriál však nasadíme, ještě neprozradíme," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí televize Nova Veronika Šmítková. Televize doufá, že Prison Break bude přinejmenším stejně úspěšný jako ikona nového stylu: první řadu Ztracených sledovalo na Nově v průměru 1,5 milionu diváků.

Foto: Aktuálně.cz

Hlavní postavou seriálu Prison Break je stavební inženýr Michael Scofield, jehož bratr Lincoln Burrows byl odsouzen za vraždu a čeká na trest smrti ve Státní věznici Fox River. 

Přes důkazy je Michael přesvědčený o bratrově nevině. A jak se blíží termín Lincolnovy popravy, Michael musí vymyslet způsob, jak ho zachránit. Přepadne proto banku, aby se dostal do vězení po bok bratra - a pak už zbývá jen vymyslet, jak z vězení zase ven.

Ale než se Prison Break stal fenoménem s nezbytnou internetovou komunitou, byl nejdřív odmítnut u Fox TV -  s tím, že námět nemá předpoklady na dlouhodobě se rozvíjející seriál. Až právě úspěch Ztracených přesvědčil producenty Fox TV a přivedl je k myšlence, že by Prison Break mohl vyvolat podobný zájem.

Stalo se; seriál zaznamenal okamžitě obrovský úspěch a odnesl si řadu ocenění. Je nejlepší TV sérií podle lidového hlasování People's Choice Awards, v kategoriích  nejlepší seriál a nejlepší herec (pro Wentwortha Millera) byl nominován na Zlaté glóby.

Prison Break
Prison Break | Foto: Aktuálně.cz

Sérii si hýčkají i američtí kritici: recenzent New York Times píše, že Prison Break je mnohem zábavěnější, sofistikovanější a originálnější než většina jiných seriálů, Entertainment Weekly ho zařadil mezi nejlepší pořady roku 2005.

Stejně jako Lost i Prison Break má ohromnou fanouškovskou základnu, příznivci seriálu vášnivě diskutují na síti, rozebírají epizody a odhadují další vývoj. V tomto případě šli producenti technologiím a trendům naproti.

Opět poučeni Ztracenými, kteří patří mezi nejdiskutovanější a nejstahovanější položky. Seriál Prison Break má své MySpace stránky, kde je možné zhlédnout zdarma starší díly. Zatím je stahování a prohlížení omezeno jen na území Spojených států.

Už od listopadu vychází i oficiální časopis ve vydavatelství Titan Magazines, které se na podobné tituly specializuje; v portfoliu má časopisy věnované Lost, Star Treku, 24 nebo Buffy. Právě na MySpace je jedno z největších center fanoušků, ostatně stanice Fox i MySpace mají stejného vlastníka. V dubnu pak Fox vypravil speciální dárek: bonusový díl distribuovaný skrze mobily.

Prison Break
Prison Break | Foto: Aktuálně.cz

Epizody první řady Prison Break je možné stahovat za poplatek nejen na iTunes, ale existuje samozřejmě řada undergroundových blogů a fór, kde uživatelé sdílejí jednotlivé epizody zcela zdarma. Hodně příznivců už má Prison Break i v Česku.

Ti už si určitě stáhli druhou sérii, která v USA skončila. Třetí má začít 29. srpna a na fanouškovských stránkách je stylově umístěno počítadlo.

Pokud bude v Česku první řada úspěšná, dá se předpokládat, že přijde i druhá. Ale kdo ji odvysílá? Možná se podaří slušný kousek Primě. Podle zdroje, který nechtěl být jmenován, je velmi blízko k nákupu práv na druhou řadu. Nova by seriál uvedla, získala mu základnu a Prima by jen navázala.

Seriál v současné době běží v Kanadě, Turecku, Dánsku, Nizozemí, Izraeli, Austrálii nebo na Slovensku, kde ho uvádí televize JoJ.

 

Právě se děje

Další zprávy