Chystá se seriálový souboj. Už na podzim

Jitka Gráfová
12. 4. 2007 12:30
Lid seriály miluje. A tak dostane nášup
Foto: Archiv TV Nova

Praha - V Česku opadla reality-mánie a televize se vrací k osvědčeným zbraním, českým seriálům. Zatím si nejlíp vede Nova, trumfy do podzimní bitvy prý ale drží Prima a ČT.

Emoce, známé prostředí, nepříliš dotyků s realitou a zároveň těžko definovatelná přísada nazývaná všední problémy obyčejného člověka. To všechno české seriály splňují a nejlépe, zdá se, umějí tuhle poučku naplňovat na Nově.

Každý den všední den připoutá k obrazovkám 1,3 milionu diváků "nekonečným" seriálem Ulice. Úterky a čtvrtky okupuje s gynekologickou Ordinací v růžové zahradě, kterou v průměru sledují přes dva miliony diváků.

Nova oznámila, že chystá už pátou řada Ordinace, což je na české seriálové poměry nevídaný počin. Ordinaci se podařilo prodat i slovenské TV Markíza, která natočí verzi se svými herci a lehce modifikovaným dějem.

Foto: Archiv TV Nova

Zato nad novým seriálem z právnického prostředí Světla pasáže visí otazník. Ačkoliv je průměrná sledovanost slušná - 1,2 milionu diváků, na Nově si od "české Ally McBealové" slibovali víc.

"Seriál splnil naše očekávání, podíl na trhu v cílové skupině diváků od 15 - 54 let je téměř 40 procent, což je zhruba dvojnásobek toho, co dosahuje seriál vysílaný ten samý den na konkurenční televizi," drží oficiální linii v rozhovoru pro Showbizz.cz mluvčí televize Nova Veronika Šmítková s narážkou na Letiště.

Na Nově pořád doufají, že Světla pasáže se dočkají druhé řady, pokud sledovanost aspoň trochu poroste. Kdyby sázka na právnický seriál nevyšla, má Nova v rukávu další  návnadu.

"Natáčíme třetí řadu Pojišťovny štěstí, další řadu seriálu ze satelitního městečka Místo v životě. Pokračujeme v Ulici a v Ordinaci v růžové zahradě," vypočítává mluvčí. Podle zákulisních informací připravuje Nova ještě seriál z prostředí taneční školy.

Nova chce dál sázet na původní seriály a aspoň zčásti se ji v produkci snaží dohnat Prima. Velmi křehkých vztahů alias starých "Rodinných pout" a Letiště.

Foto: Archiv TV Nova

Milionovou sledovanost první řády seriálu, která končí rovněž koncem června, si Prima chválí a jedná o natáčení druhé řady.

"Vysílací čas druhé řady bude závislý na výsledku těchto jednání a především na připravovaném programovém schématu," uvedl mluvčí Primy Ladislav Pavlík.

Spokojenost vládne i nad starými Rodinnými pouty, která Prima v minulosti kvůli soudnímu sporu změnila na Velmi křehké vztahy. Ty lákají k obrazovkám kolem 1,2 milionu diváků, peoplemetry prý dokonce zaznamenaly oproti Rodinným poutům malý nárůst.

"Sledovanost u Velmi křehkých vztahů stoupla v průměru o 60 tisíc diváků. Vysílání a natáčení Velmi křehkých vztahů pokračuje bez přestávky," dodává mluvčí.

Pozadu nechce stát ani Česká televize. Teď ale vesměs reprízuje osvědčené tahouny. V pátek Četnické humoresky, na dvě reprízované řady ale plynule naváže premiérová třetí řada.

Foto: Aktuálně.cz

"Četnické humoresky letos v průměru asi 1,5 milionu diváků, při průměrném podílu na publiku 39,6 procent," uvedl čísla sledovanosti mluvčí ČT Martin Krafl.

Pondělky na ČT patří reprízovaném seriálu Místo nahoře, jehož průměrná sledovanost je  téměř 900 tisíc diváků.

Od května startuje natáčení třetí řady Nemocnice na kraji města, dokončuje se seriál Jaroslava Brabce Hraběnky a školní seriál Na výsluní. Další řady se dočkají i Horákovi.

ČT natáčí také seriál Jiřího Svobody Vlna, vzniká druhá řada Dobré čtvrti a cyklu Hop nebo trop; třetího pokračování se dočká Zdivočelá země.

Původní televizní seriály jsou už dlouho terčem kritických ohlasů a potravou většinových diváků; teď se stávají obživou pro drtivou část české herecké obce.

Nemluvě o mladých scenáristech, režisérech a kameramanech, kteří si tak po dostudování FAMU mohou ozkoušet, jak tvrdá je seriálová realita. Ví o nich i Nova, která na ně líčí třeba Nocí filmových nadějí.

 

Právě se děje

Další zprávy