Teletubbies tuli tuli už deset let

Hana Pražáková a AFP
1. 4. 2007 0:00
Teletubbies slaví. Slaví. Narozeniny. Narozeniny.
Foto: BBC

Praha - Před deseti lety, 30. dubna 1997, se na televizních obrazovkách poprvé objevila nemotorná čtveřice baculatých postaviček s anténkou na hlavě a televizním přijímačem v bříšku. Britská stanice BBC začala vysílat seriál pro nejmenší Teletubbies.

Od té doby dělali Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa a Po své tuli tuli ve 120 zemích a svým tvůrcům  vydělali prodejem doprovodného zboží miliardu amerických dolarů.

U nás seriál poprvé uvedla televize Nova v březnu 2002, s přestávkami ho vysílala déle než dva roky. Pořad zakoupila současně s licencí na vědomostní soutěž Chcete být milionářem.

Foto: BBC

Dodnes se mluví o tom, že tehdejší generální ředitel Vladimír Železný nebyl vysílání pořadu tohoto typu nakloněn. Nepokrýval totiž cílovou diváckou skupinu, na kterou se Nova primárně zaměřuje.

"Nova se díky Teletubbies dostala do podvědomí rodičů s dětmi, kteří zjistili, že se na ni děti mohou dívat, aniž by je poškodila," vysvětluje nakonec přínos mediální analytik Novy Milan Kruml.

Ale Teletubbies nesledovaly jen děti. Jak se později potvrdilo i v průzkumech, vysoké procento tvořili kromě rodičů z recese i vysokoškolští studenti. Pro ně byli vítaným zakončením THC večírků nebo vzpruhou po prohýřeném večeru a jejich Čas udělat dětem pápá mělo mezi hláškami čestné místo.

Právě díky dospělým se pořad dostal do takového povědomí, že jej mohla parodovat  čtveřice tvůrců pořadu Tele Tele. Své si o nich mysleli i Simpsonovi nebo autoři parodie Scary Movie.


"Teletubbies působí hlavně na smysly barvou, zvukem. Pro malé děti je jejich sledování namáhavé, protože dávají pozor, co postavičky dělají. To dospělí nevnímají, takže na ně působí relaxačně," potvrzuje Kruml široké využití. "Příběh se odehrává mimo prostor a čas, nemá žádný kontext. To u diváků vyvolává různé představy."

Přestože se život teletabíků nese v bezstarostném duchu, herci se při natáčení pěkně zapotili.  Doslova. "Jedenáct hodin denně jsme trávili v těžkém a velmi teplém kostýmu," postěžoval si deníku London Lite Nick Smedley, který hrál žlutou Laa-Laa.

Plyšoví Teletubbies byli prvním uceleným konceptem, který se zaměřoval na tak nízkou věkovou skupinu. To vyvolalo řadu rozporuplných reakcí. Někteří odborníci byli názoru, že tak malé děti by se na televizi vůbec dívat neměly, protože je to příliš zatěžuje.

Jiným se nelíbila mluva postaviček, která se snažila přiblížit omezeným komunikačním možnostem svých diváků. Někteří pedagogové se obávali, že monotónní přednes by mohl poškodit vyjadřovací schopnosti dětí. Sami tvůrci pořadu i příznivě naklonění odborníci oponovali, že Teletubbies jedinečným způsobem pomáhají nejmenším rozvinout komunikační a jazykové schopnosti.

"Jsou ohlasy z celého světa, že náš pořad dělá spoustu dětí alespoň trochu šťastnější. A rodiče také," říkají jejich tvůrci Anne Woodová a Andrew Davenport. Takový úspěch na začátku vůbec nečekali.

Na kulaté narozeniny svých svěřenců nezapomněla mateřská BBC. Čtenáři časopisu Mother And Baby zvolili deset nejoblíbenějších epizod a stejné množství nejlepších seriálových okamžiků, které se objeví na dvojCD Happy Birthday. Speciální akce se chystají i ve Francii, Německu, Španělsku , ale i USA a Číně.

Teletubbies propadly i celebrity. Britney Spears se nechala v chlupatém kostýmu vyfotit pro magazín Rolling Stone, Angelina Jolie prý kupuje suvenýry s motivy Teletubbies a Johnny Depp přiznal, že jeho rodina patří mezi fanoušky barevné čtyřky.

 

Právě se děje

Další zprávy