Dr. House je cynik, ale svět ho miluje

Jitka Gráfová
4. 10. 2006 14:07
Praha - Nova dnes nasazuje další úspěšný americký seriál, Dr. House. Možná se dozvíte, co je horší než ironický doktor, který s vámi nemluví. Uvnitř: GALERIE
Foto: TV NOVA

Hlavní hrdina seriálu se řídí jednoduchým heslem: "Když nebudeme mluvit s pacienty, nebudeme jim muset lhát."

Být pacientem drsného a cynického doktora tedy asi není záviděníhodná situace. Dr. House s nimi nakonec mluvit bude, ale ani to není vždycky dvakrát příjemné.

"Seriál Dr. House rozhodně nepatří k typickým příběhům z lékařského prostředí, je natočený moderně, každá epizoda vedle notné dávky napětí obsahuje i vtipné dialogy," říká mluvčí televize Nova Veronika Šmítková.

House při práci postupuje více jako detektiv než lékař; se svým týmem analyzuje nemoc a skládá řadu drobných indicií až ke konečné diagnóze. Neváhá přitom pronikat do pacientova soukromí, a dokonce do domácnosti, aby zjistil možné příčiny onemocnění.

Foto: TV NOVA

Neobvyklá je i "edukativní" obrazová stránka. Diváci často podnikají prostřednictvím nejmodernější techniky výlety do nitra pacientů - aby pochopili, co se uvnitř odehrává a jak nemoc působí na lidský organismus.

Cynického Dr. House ztvárnil britský herec a scenárista Hugh Laurie, známý  například z filmů Rozum a cit, Myšák Stuart Little či komediálního seriálu Černá zmije, kde si zahrál po boku Rowana Atkinsona.

O úspěchu svědčí nejen uvedení ve více než dvaceti zemích, ale i řada prestižních ocenění. Dr. House se pyšní Zlatým Glóbem, Cenou televizních kritiků pro představitele hlavní role, loňskou Emmy za scénář nebo Satellite Award 2005.


První díl odvysílá Nova ve 22:15.

 

Právě se děje

Další zprávy