Co všechno sežrali Franz Ferdinand

mor
12. 12. 2006 16:58
Londýn - Ve Finsku žvýkali chléb z rybích mozečků, v Buenos Aires býčí varlata - cestování s Franz Ferdinand je kulinářské dobrodružství.
Foto: Aktuálně.cz

Teď zpěvák kapely Alex Kapranos bere na tenhle výlet i fanoušky. V  knižním průvodci po obyvklých i neobvyklých restauracích s názvem Sound Bites (Zvuk soust).

Kytarovka z britských ostrovů objela v posledních letech víc než dvakrát celý svět; jednou se živila hromadou odporných zbytků, podruhé si břicha plnila na místech s pěti hvězdičkami.

"Někdy jsem jedl strašně, jindy fenomenálně," píše Kapranos o jídlech, která s kapelou strávil na cestách, a místech, kde je dostal.  "Jím spontánně a nepředvídatelně," dodává s pýchou zpěvák, který své zážitky nejdřív servíroval do novinových sloupků a teď z nich sestavil knihu.

Salát ze žaludů v Paříži, jedovatou rybu, která může být vaší poslední, v japonské Osace;  Kapranos, se nevyhýbal ničemu. Snad proto, že dřív, než vyhrál kytarový jackpot s Franz Ferdinand, pracoval jako barman, číšník, pomocník v kuchyni i jako doručovatel jídla až do domu.

Foto: Aktuálně.cz

"V Bruselu jsem si vylámal zuby na perlách ze škeblí," píše Kapranos. "Jídlo bude vždycky velké dobrodružství."  Někdy je těžké mu jeho kulinářské zážitky "sežrat": "Do pusy jsem si nacpal brambůrky, okoralý obložený chlebíčky a studenou pizzu, všechno najednou."

Jí jako zvíře, ale umí to i vznešeně. A pak tomu sám nevěří. Například v Madridu. "Jakmile mi lžíce kaštanové polévky se slaninovou zmrzlinou prošla přes rty, chtěl jsem se začít strašně smát. Nemohl jsem uvěřit, co tam vlastně mám."

Půlka kulinářského zážitku je prý sledovaní reakcí ostatních lidí, říká. A když se nají dobře, dokáže dát i hezké spropitné. Naposledy to byl nový cadillac. Překvapený číšník reagoval: "S dýškama už to není, co bejvalo."

 

Právě se děje

Další zprávy