George Michael: Před rozsudkem koncert v Praze

kul
1. 6. 2007 0:00
Zpěvák s hity a skandály zpívá v sobotu v T-Mobile Areně
Foto: Reuters

Praha - Když znaveného George Michaela loni v říjnu zadržela policie, měl "koktejl cizích látek" v těle. Zpěvákovi právníci tvrdí, že to byly uklidňující léky na předpis.

Policie si myslí něco jiného: že to byly drogy jako GHB a THC, s nimiž má třiačtyřicetiletý popař dlouhodobé zkušenosti. Výsledek soudu se svět dozví 8. června a ať dopadne jakkoliv, českým fanouškům sladkého hlasu to vlastně může být jedno. George Michael jim totiž zazpívá dřív - už v sobotu 2. června ho čeká pražská T-Mobile Arena.

Nejhranější umělec britských rádii posledních dvaceti let svoji úspěšnou sólovou dráhu loni obohatil o retrospektivní kompilaci Twenty five, kterou symbolicky uzavřel čtvrtstoletí popsoulové dráhy. Teď ji slaví na turné a končit s ní rozhodně nechce.

Dodnes prodaných 85 milionů desek, které staví na mixu černošské muziky a britského popu v elegantním balení, naopak rozšíří letošní novinkou. Prý se definitivně rozejde s hudebními moguly, zaplatí natáčení ze svého a bude ji rozdávat zadarmo. Vydělat mu na to mají pořád dražší koncerty - i ceny pražského vystoupení začínají na tisícovce a končí na pětinásobku.

To udělá, jestli se mu podaří vybruslit i z posledního drogového skandálu. George Michaela stejně jako hlas proslavily narkotické excesy nebo nečekaný coming out poté, co byl při orálním sexu přistižen s mužem na záchodcích londýnského klubu.

Obnažovat se tam umí i sám, jak dokázal případ z roku 1998, kdy svůj penis nabízel spolumočícímu. Přesto zůstává Oscar Wilde světového popu, který excesy a zakázanými látkami zahání smrt svého milence, idolem mnoha žen včetně zesnulé princezny Diany.  

Ještě než světový pop a bulvár obohatila sólová značka George Michael, charismatický zpěvák proslul jako člen cukrkandlového dua Wham! To se s híty Wake Me Up Before You Go-Go, Bad Boys či Last Christmas jako první západní formace vydala v roce 1985 za hranice komunistické Číny a dokázala včas podchytit globalizační vlnu bez ohledu na přesvědčení a svědomí.

Když se mocní Wham! v druhé polovině 80. let rozpadli, jen málokdo předpokládal, že by kariéra George Micheala mohla jejich úspěchy zastínit. Jenže hned sólový debut Faith se zařadil mezi nejprodávanější britská alba všech dob a během 90. let si vydobyl pozici jedné z nejobletovanějších celebrit.

Foto: Reuters

Na album o tři roky později navázalo Listen Without Prejudice Vol. 1 a v roce 1996 Older. V mezičase s Eltonem Johnem nazpíval Don´t Let The Sun Down On Me, jeho studiová nahrávka Patience z roku 2004 byla úspěchem u zákazníků i kritiky.

V rámci nového turné objíždí celou Evropu; zavítal už do Bratislavy, kam na něho přišlo 20 tisíc lidí, zpíval v Budapešti a po Praze ho čeká Irsko a Velká Británie.

Těžko říct, jak ho domácí fanoušci přijmou a zda na něj čekají. Koncert, na kterém zazní dvacítka prověřených hitů, se původně měl konat na Strahově, ale pořadatel ho přesunul do daleko menší T-Mobile Areny kvůli "technickým důvodům".

 

Právě se děje

Další zprávy