Jackson byl na prodej. Ale nikdo ho nechtěl

kul, Reuters, BBC
1. 6. 2007 15:00
Sesazený popový král nedokázal zabránit výprodeji
Foto: Reuters

Las Vegas -  Celkem jedenáct set položek mělo při největší dražbě věcí spojených s  králem podivnosti vydělat až pět milionů dolarů. Nakonec z toho byla jen desetina, navíc ceny nebyly nijak závratné. Nejvíc se líbil Jacksonův vojenský kabát za 24 tisíc dolarů a cena MTV za Song We Are The World.   

Kupci se měli rekrutovat z oddaných fanoušků i byznysmanů, kteří chtějí své úlovky vystavit v sídlech svých firem. Ukázalo se, že ani jedni už po tom moc netouží. Nepomohlo ani to, že aukční dům Guernsey´s předměty vystavoval v hotelovém kasinu a všichni zájemci si je mohli prohlédnout na internetu.

K mání byl středu a ve čtvrtek klobouk z klipu Bad, zlatá deska za Thriller nebo maska E.T.  Fanoušci mohli vlastnit i zkušební výlisek The Jackson Five I Want You Back, program k Victory Tour podepsaný členy rodiny, telegram od Marlona Branda nebo Jacksonovu třpytivou bundu,

Jacksonovi se aukce vůbec nelíbila a hlásil, že bude uvažovat o právních krocích. Měl ale smůlu. Předměty vlastnila společnost na přepravu zavazadel, která je koupila od stavební společnosti z New Jersey.

Foto: ČTK

Bývalý majitel Henry Vaccaro tvrdí, že skladiště plné Jacksonových předmětů získal od konkurzního soudu po ukončení Jacksonova neúspěšného obchodního podniku.

Jackson a jeho sestra Janet Vaccara zažalovali a chtěli předměty zpět. Soud v Los Angeles ale už loni jejich požadavek zamítl.  A nakonec prý někdejšího popového krále uspokojila dohoda s dražiteli i majiteli,  že část výtěžku půjde na charitu.


Arlan Ettinger, zakladatel a prezident aukčního domu Guernsey's, tak mohl v klidu přirovnat dražbu k obrovsky sledované aukci předmětů Elvise Presleyho, která se v Las Vegas konala roku 1999. Teď řekl, že ve skladu mají ještě dvojnásobek toho, co nabízeli teď. Otázka je, jestli mají vzhledem k výsledkům plánovat další veřejný prodej.  

Pro Jacksona, který se pokouší o návrat na scénu a dokončuje ambiciózní album, je to další neúspěch, který se bezprostředně dotýká cti i jeho majetku. Další rána poté, co se vzdal ranče Neverland a musel prodat Sony Music práva ke skladbám Beatles. Nedávno absolvoval dosti potupnou akci v Japonsku, kdy nechal fanoušky zaplatit za minutu v jeho přítomnosti a fotografii.

Ale pořád ví, jak o sobě dát znát. Jedna z posledních zpráv mluví o tom, že už brzy bude stát v poušti před vjezdem do Las Vegas obří robot metající laserové paprsky. Jak jinak než s tváří Jacksona.

Má upozornit na to, že Jackson je ve městě casin; v jednání je i možnost, že zpěvák stráví pár let residenturou v některém z místních nočních klubů.

 

Právě se děje

Další zprávy