Stingova parta nabrala na pódiu nový dech

kul, ČTK
29. 5. 2007 17:00
Vystoupení The Police v Praze nikdo nepotvrdil.
Foto: ČTK/AP

Vancouver - "Chtěl bych vám představit skupinu. Andy, tohle je Stewart," řekl Sting a The Police zahájili v pondělí comebackové turné na vyprodaném stadionu před dvaceti tisíci fanoušky, mezi kterými nechyběla třeba herečka Penelope Cruzová.

Sting, Stewart Copeland a Andy Summers si neoficiálně natrénovali návrat už v neděli před členy kanadského fanklubu.  Měli by se při něm zastavit i v Praze, tedy aspoň podle oficiálních stránek kapely. Do Sazka Areny prý dorazí 16. září.

Žádný z českých promotérů však jejich vystoupení ještě nepotvrdil a mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund jen řekl: "Pokud by se koncert uskutečnil, tak s prodejem vstupenek jistě nebude problém." Server Worldticketshop.com lístky na pražský koncert má v prodeji: nabízí je za 195 až 245 euro, tedy 5500 až 7000 korun.

Svět se na The Police těší už od jara, Češi by si je naživo vychutnali vůbec poprvé. A slyšeli by největší hity v čerstvém balení. "Podívali jsme se na ně při zkouškách jako na nový materiál," říká kytarista Summers. "Jasně, známé riffy tam zůstaly, ale ukázalo se, že si žijí svým životem."

Ocenili to i první kritici: chválili novou rockovou infuzi v jednom z největších hitů Every Breath You Take, u dalších zase přimknutí k punkovým a reggae kořenům.

Foto: ČTK/AP

Aranžováním nových verzí prý The Police strávili dva měsíce a Summers nevylučuje, že se objeví na živé nahrávce, když "si o to jejich energie řekne". Zatím si fanoušci na desce mohou znovu připomenout ty staré; v půli června se objeví dvojité CD s nahrávkami třiceti největších hitů.

První recenze zmiňují i přátelskou atmosféru na spoře vybaveném pódiu. Bubeník Copeland ovšem připomněl, že zkoušky znamenaly i obnovení napětí, které vedlo k rozpadu skupiny. Prý je to ale zdravé a není v tom nic osobního, jen touha prodat nápady. "Dva či tři dny pěkně hrajeme, pak se začneme rozčilovat, dáme si partii v křiku, nato se obejmeme, políbíme a hrajeme ještě lépe," prohlásil.

Vydržet to spolu budou muset pět měsíců. Jen severoamerická část turné The Police má na programu 44 koncertů, většina z nich je vyprodaných. Přesun do Evropy je čeká v srpnu. Na závěrečné dva koncerty se trojice vrací za oceán.

Směs rocku, reggae i nové vlny s příměsí jazzu prý fanoušci uslyší i v Jižní Americe a Austrálii, ale termíny nebyly upřesněny. Jisté naopak je, že 7. července budou The Police hvězdou britské části Live Earth.

Foto: ČTK/AP

Hudebníci se od vystoupení pro Amnesty International v červnu 1986 už před fanoušky nesešli, i když oficiálně rozpad nikdy neohlásili. Vše se změnilo na začátku roku, kdy píseň Roxanne slaví třicet let od vydání. Vystoupení na Grammy se zvoláním "Jsme The Police a jsme zpátky!" a následná tisková konference už daly jasnou zprávu. The Police budou koncertovat.

Jestli zazní na turné kromě starých hitů i nové skladby, je prý pořád ve vzduchu. Jednou z mála kapel, která v roce návratů Genesis nebo Eagles hodlá přijít i s deskou, jsou zatím Smashing Pumpkins.

 

Právě se děje

Další zprávy