Kurt Cobain by oslavil 40

ČTK, jps
20. 2. 2007 13:30
Seattle - Kurt Cobain, největší rocková ikona 90. let. Letos 20. února by oslavil čtyřicítku - kdyby se ovšem před 13 lety nezastřelil.

Zemřel jako sedmadvacetiletý - ve stejném věku jako hudební legendy Janis Joplinová, Jim Morrison a Jimi Hendrix. Zpětně to vypadá, že ke svému poslednímu rozhodnutí tak trochu nevyhnutelně a dlouhodobě spěl.

Stačí si přečíst pár textů, které napsal, a zhlédnout byť jen útržky živých vystoupení Nirvany - všechny mají v sobě neobvyklou vášeň, sílu a naléhavost.

Cobain nebyl povrchní popová hvězdička ani temný zmalovaný mág s pouťovými atributy. Byl celkem normální, plachý kluk s otrhanými džínsy a kostkovanou flanelovou košilí. Který všechno myslel - doslova - smrtelně vážně. Navíc měl nepochybně problémy s drogami.

Nirvana - Kurt Cobain
Nirvana - Kurt Cobain | Foto: Aktuálně.cz

V písních, které se měly stát světovými hity, zpíval o trýznivé samotě, násilí a bezvýchodnosti, o spodních proudech moderní civilizace, o nenávisti k sobě samému.

Svým jímavým, zastřeným hlasem tak dokázal jasně vyjádřit pocit příslušníků celé své znejistělé a frustrované "Generace X" - k nemalému zděšení jejich rodičů.

Hlavním mluvčím a idolem svých vrstevníků se stal vlastně proti své vůli. Hudbu miloval, hysterii davů při koncertech však přinejmenším nechápal a deptalo jej, když fanoušci nerozuměli, co chce svojí tvorbou sdělit.

Navíc upřímně nesnášel komerční šílenství, které se kolem Nirvany rozpoutalo a přetrvává dodnes. Na žebříčku nejlépe posmrtně vydělávajících celebrit, zveřejněném v časopisu Forbes, obsadil loni Cobain první místo. Předstihl tím i konkurenty typu Elvise Presleyho či Johna Lennona.

Kurt Cobain, Nirvana
Kurt Cobain, Nirvana | Foto: Aktuálně.cz

I 13 let po své smrti je také počítán do první světové desítky nejvlivnějších osobností populární hudby.

  • O VÝROČÍ 15. LET OD VYDÁNÍ ALBA NEVERMIND ČTĚTE ZDE

Kurt Cobain, považovaný za jeden z nejvýraznějších hudebních talentů konce 20. století, pocházel z dřevařského městečka Aberdeenu, ležícího asi 100 kilometrů jihozápadně od Seattlu, budoucí metropole fenoménu 90. let - alternativního rockového stylu grunge.

Jeho hlavními průkopníky byly vedle Nirvany hlavně kapely Pearl Jam, Soundgarden či Alice in Chains.

Kurtovo dětství bylo relativně šťastné do asi sedmi let, kdy se mu rozvedli rodiče (matka byla číšnice a otec pracoval jako automechanik). Následovalo pendlování mezi nimi i přespávání u příbuzných, osamělost, deprese, v pubertě pak únik k punkové muzice a první experimenty s návykovými látkami.

Těsně před maturitou zběhl ze školy a matka jej vyhodila z bytu. Prvních pár let se protloukal jak se dalo, živil se příležitostnými pracemi a občas spal i v čekárnách nebo pod mostem.

Kurt Cobain, Nirvana
Kurt Cobain, Nirvana | Foto: Aktuálně.cz

V roce 1986 založil s baskytaristou Kristem Novoselicem skupinu Nirvana, jejíž složení se stabilizovalo o čtyři roky později s příchodem bubeníka Dava Grohla.

V roce 1991 byla již jejich píseň Smells Like Teen Spirit, která dodnes vítězí v anketách o nejpopulárnější alternativní skladbu všech dob, nejhranějším hitem na hudební stanici MTV.

Cobain si bezpochyby dostatečně užil i stinné stránky popularity. Bulvární média s gustem propírala jeho divoké kousky na turné i dlouholetou závislost na heroinu. Jejich vděčným objektem je dodnes i jeho vdova Courney Love, která mu porodila dceru Francis Bean.

Někdejší zpěvačka skupiny Hole, známá také díky ztvárnění hlavní ženské role ve Formanově kontroverzním snímku Lid versus Larry Flint, byla nejprve obviňována, že Curta jen využívá, později i z toho, že jej pro peníze nechala zavraždit.

V poslední době pak plní řádky zejména její drogové excesy a botoxové kúry.

Nirvana, která do Kurtovy smrti vydala celkem čtyři úspěšná alba, odchod svého frontmana celkem přirozeně nepřežila - Cobain byl nejen zpěvákem, ale i hlavním textařem a autorem hudby.

Jeho předčasného odchodu litovali bezpochyby i čeští fanoušci, kteří si na jaro 1994 koupili lístky na plánovaný, ale již nikdy neuskutečněný pražský koncert.

 

Právě se děje

Další zprávy