Proletáři britského rocku zastavují čas

Jan Pomuk Štěpánek
21. 11. 2006 16:15
Londýn Oasis, Guinessovou knihou otitulovaní coby nejúspěšnější britská kapela devadesátých let, vydávají kompilaci svých hitů. Uvnitř: SOUTĚŽ
Foto: Aktuálně.cz

Ústřední postavy kapely, bratři Noel a Liam Gallagherovi, vždy tvrdili, že výběr největších hitů kapela nikdy nevydá, dokud se nerozpadne.

Ačkoliv byly doby, kdy se rozpadali obden, a teď se naopak zdá, že mají největší chuť k životu za posledních šest let, nedokázali odolat vábení hudebního průmyslu. Za snadno vydělané peníze pro vánoční trhy celé zeměkoule vybrali kolekci osmnácti skladeb.

Noel Gallagher se bránil, že touto deskou končí smlouva Oasis se Sony Music - a že firma by prý nějaký výběr udělala tak jako tak. Takže se kapela rozhodla být u toho, když se jí staví pomník, protože jinak by to byl pochopitelně "shit".

Už první nástřely finálního seznamu skladeb rozvířily vzrušenou debatu.  Protože kolekci vybíral Noel, známý frustracemi z toho, že lidé nedoceňují jeho skladby z b-stran singlů, dojde i na songy, které na řadových albech nenajdete.

Foto: Sony BMG

Těžiště dvoucédéčkového výběru leží nicméně v dobách jejich největší slávy. Pěti skladbami jsou zastoupeny první dvě dodnes nepřekonané desky Definitely Maybe a (What's the Story) Morning Glory?

Méně povedená alba Heathen Chemistry a Standing on the Shoulder of Giants zastupuje jedna skladba; zatím poslední řadovou desku Don´t Believe The Truth z loňského roku reprezentují dva songy.

Velkolepě pojaté album Be Here Now z roku 1997 nemá na výběru jedinou skladbu, ačkoliv písně jako D´You Know What I Mean nebo All Around The World ve své době bezkonkurenčně kralovaly britské singlové hitparádě. Nedojde ani na klasický bonus podobných hitových rekapitulací - nový singl.

Podle Noela kapela uvažovala, že přidá na výběr novou skladbu, ale nakonec se rozhodli tak neudělat, protože "to odvádí pozornost od toho, co se člověk takovouto retrospektivou snaží říct."

Foto: Aktuálně.cz

A co se Oasis snaží říct? S vrozenou skromností definují Stop The Clocks jako kolekci skladeb, která "má světu ukázat ohromný přínos, kterým Oasis obohatili rock´n´roll" - jak tvrdí v oficiálním prohlášení.

Ale povýšenost, arogance a obhroublá egománie jsou pro Oasis stejně neodmyslitelné jako Noelův chraplavě zastřený vokál vznášející se nad neprostupnými chuchvalci kytarových hluků. Nejsou to žádní městští hošánci; žádní citliví intelektuálové jako jejich dřívější rivalové z Blur ani žádní mnohoznačně dekadentní zvrhlíci jako Jarvis Cocker z Pulp.

Muzika Oasis nejčastěji zaznívá v obyčejných pubech, skladby jako Roll With It nebo Champagne Supernova k britské hospodské kultuře patří jako zvonec nad barem ohlašující poslední rundu.

Infobox

Stop The Clocks

Disc one
1. "Rock 'n' Roll Star"
2. "Some Might Say"
3. "Talk Tonight"
4. "Lyla"
5. "The Importance of Being Idle"
6. "Wonderwall"
7. "Slide Away"
8. "Cigarettes & Alcohol"
9. "The Masterplan"

Disc two
1. "Live Forever"
2. "Acquiesce"
3. "Supersonic"
4. "Half the World Away"
5. "Go Let It Out"
6. "Songbird"
7. "Morning Glory"
8. "Champagne Supernova"
9. "Don't Look Back in Anger"

 

Bratři Gallagherovi by nesouhlasili, ale zvoncem ukončující divoký mejdan je tak trochu i tahle kompilace. Doby jejich největší slávy jsou podle všeho nenávratně pryč a nic nenasvědčuje tomu, že by kdy prodali dvacet milionů alba jako v případě (What's the Story) Morning Glory? Už asi nikdy nevyprodají dvakrát za sebou ani stotisícový kotel v Knebsworthu, přesto Gallagherovic o své nadpozemské velikosti nepochybují.

Slavný Liamův výrok v rozhovoru pro VH1 "Jsme stále tou nejdůležitější kapelou na světě a budeme jí do té doby, dokud to neodvolám" je sice šest let starý, ale nic nenasvědčuje tomu, že by "ta doba" alespoň pro Liama přicházela.

Naopak, konec smlouvy se Sony Music berou Oasis jako nový impuls. Liam prohlásil, že se vrátí do studia ještě letos. "Nastěhujem se na zkurvenej ranč v High Wycombe a zůstanem tam, dokud to kurevsky nadoděláme. Tohle není konec, jen přestávka. Nový začátek."

 

Právě se děje

Další zprávy