Madonna adoptovala dítě. Až moc rychle

BBC, AP, jps
17. 10. 2006 11:00
Londýn - Přes místní odpor vůči adopci sirotka z afrického Malawi už dítě dorazilo za svou náhradní matkou Madonnou do Anglie. Aspoň na čas.
Foto: Aktuálně.cz

Desítkám neziskových organizací vadilo především údajné porušení malawských zákonů. Dnes se chtěly obrátit na soud, aby prověřil příliš rychlou adopci nejsledovanějšího afrického dítěte, které se jmenuje David Banda a je mu třináct měsíců.

Místní úřady mu však mezitím vystavily pas, na který čekal, a malý David včera vycestoval ze země v doprovodu Madonniných bodyguardů. Přes Jihoafrickou republiku dnes skupinka dorazila na londýnské Heathrow, proběhla okolo fotografů a nasedla do stříbrrného mercedesu.

Osmačtyřicetiletá popstar, která z Malawi odletěla o víkendu, na letišti nebyla. Madonna si chlapce vybrala během návštěvy africké země, kde dohlížela na projekty, které má v úmyslu financovat. Všechny se týkají opuštěných dětí, které mají AIDS.

Zpěvačka také konečně prolomila mlčení o případu. Skrze svou mluvčí Liz Rosenbergovou uvedla, že od malawského nejvyššího soudu získali chlapce na dočasnou osmnáctiměsíční adopci, během níž africké úřady rozhodnou o dalším osudu dítěte.

Foto: Aktuálně.cz

Dodala, že celá rodina by měla být pohromadě během několka dní. Madonna a její manžel Guy Ritchie mají ještě pětiletého syna Roca a dceru Lourdes, které je devět.

"Sami vidíte, jak naše vesnice vypadá. Jen nemoci a bída," vysvětlil nedávno Davidův otec Yohane reportérům, proč se odhodlal vzdát syna. "Vím, že v Americe bude šťastný. Doufám, že se domů bude vracet, aby nezapomněl na svoje kořeny," řekl otec dodal, že doma by ho nečekalo nic dobrého.

Jenže za pár dní opět Yohane rozvířil emoce. V rozhovoru pro britský tisk se nechal mimo jiné slyšet, že nikdy neuvažoval o tom, že by syna dal k adopci. Jedním z důvodů, proč dal syna do sirotčince, byla prý obava, že jej nedokáže uchránit před malárií, která už zabila dva jeho syny.

"Hluboko v srdci jsem vždycky doufal, že až bude líp, že až budu mít jinou ženu a půjdu, vezmu si jej zpět," říká Yahane Banda. "Nikdy by mě nenapadlo, že by si ho někdo cizí mohl odvést."

To už byl proces adopce v plném proudu. Ačkoliv místní zákony zakazují adoptovat cizincům děti z Malawi, soud Madonnině žádosti vyhověl. To rozzlobilo nejen ochránce lidských práv; proti Madonně se spojilo šedesát sedm neziskových organizací .

Odvolávají se mimo jiné i na to, že žadatel musí v Malawi žít alespoň 18 měsíců. Navíc poukazují na to, že se takto vytváří nebezpečný precedens, kdy se z lidské bytosti stává obchodní komodita.

Podobně se už dříve ohradila například britská moderátorka Zoë Ball, žena Normana Cooka známého coby Fatboy Slim. Nechala se slyšet, že se jí nelíbí, že jsou celebrity při adopcích zvýhodňovány.

"Adopce je úžasná věc. Nechápu ale, jak je možné, že celebrity dostanou každé dítě, na které si ukážou, zatímco jiným lidem pokoušejícím se mít vlastní dítě řeknou, že na adopci už nemají věk," prohlásila. Ostatně BBC vyhlásila k tomuto tématu diskusi pojmenovanou Móda nebo dobročinnost?

 

Právě se děje

Další zprávy