Kabátům na Corridě dojde dech. No a co?

Jakub Morc
19. 12. 2006 9:00
Recenze - Kabáti se na Corridě rozmáchnou k velkému výkonu; bohužel ke konci jim docházejí nápady. Ale hlavně že chlastáme.
Corrida
Corrida | Foto: Aktuálně.cz

První polovina nové desky zaujme jednoduchým a zapamatovatelným zvukem. A také leitmotivy, které nerozborně balacující na hranici mezi klišé, nevkusem, stylem a sebeparodií. Jak to mají fanoušci rádi. Že by ani na jedenácté desce v řadě rockeři patřící ke koloritu české scény nevyčpěli? Rozhodně ne hned.

Intro na xylofon je milé a prvních pět skladeb má velký hitový potenciál. Jako by Kabát zase chlastal první ligu. Corrida má odpich, v Burlacích se natahují už tak dost našponovaná lana, Kostlivci přinejmenším neurazí a Úsměv pana Lloyda je jakousi retro vzpomínkou moderního střihu na léta, kdy Kabáti měli v kalhotách ještě těsno.

Dlouho očekávaná Corrida se hned po vydání stala nejlépe prodávanou deskou na předvánočním trhu; už ji má přes 40 tisíc lidí. Pepa Vojtek ze sebe dovedl setřít prach a ačkoliv je to s podivem, ani v prosinci vám nedovolí ulehnout k zimnímu spánku. Leda s jeho zpěvem v uších a basou lahváčů v zásobě.

Foto: Aktuálně.cz

Pokud si skalní fanoušci mají na albu najít skutečnou srdcovku, bude to asi skladba Malá dáma. Ta také představuje vrchol alba - po melodické i textové stránce. Pustíte si ji dvakrát třikrát za sebou a až se vás paní domácí příjde zeptat, proč děláte takový kravál, řeknete jí zkrátka, že se bavíte a jestli by jí nevadilo, kdyby vám otevřela další pivo a zůstala. Nejspíš to nedopadne, a tak se vydáte do Kadaně, kde si po vzoru Kabátů užijete - "patrně do dlaně".

Jenže v půlce alba se něco stane, Kabátům jakoby docházely síly. Skladbou Raky v práci (s.r.o.) počínaje ztrácí deska na tempu i kvalitě. Textu jako "škeble se šklebí na žáby, žáby si hrajou na dámy, neb kolem jde krab starý milovník" by nepomohla ani sebezajímavější melodie.

Skladbou Buldozerem se deska snaží dostat nahoru, ale nakonec je to jen bonusová skladba o krutém krtkovi Joy, co z druhé půlky alba ještě zaujme a pobaví.

Ale nové Kabáty je přece lepší poslouchat v hospodě nad pivem nebo aspoň s představou téhle lidové zábavy než se nimrat v takových pro ně nesmyslných maličkostech, jako jsou ne vždy duchaplné melodie a spousta pravopisných chyb v bookletu.

Nové fanoušky na tuhle desku asi neposbírají, pro ty skalní se Kabátům přes slabší druhý poločas podařilo dosáhnout toho, čeho chtěli. Vyvarovali se povětšinou diletantství a návrat ke svému klasickému amatérismu zvládli na výbornou.

Kabát: Corrida. CD, 37 minut. Vydala firma Monitor - EMI, 2006.

 

 

Právě se děje

Další zprávy