Indy & Wich končí vítězný rok hip hopu

Jan Šprincl
4. 12. 2006 17:00
Recenze - Letos vrcholí třetí vlna československého hip hopu. A deska Indy & Wich Hádej kdo... je jeho nejlepším vysvědčením. UVNITŘ: UKÁZKY  
Foto: Mad Drum

Proti světu jsme pořád pozadu, ale aspoň něco rozbíjí prefabrikovaný pop podle šablony osmdesátých let bez sebemenší špetky retronadhledu, který by ho aspoň částečně ospravedlnil.

Listopadová revoluce dala vyniknout písničkářům, o generaci mladší hudebníci už ke svým příběhům nepotřebují kytaru, ale spreje a gramofony.

Undergroundové průkopníky českého hip hopu sebral čas, ale party Peneři strýčka Homeboye a Indy a Wich začaly s dlouhohrajícími deskami od začátku a cílevědoměji: debuty Repertoár (2001) od PSH a My3 Indyho & Wiche z roku 2002 pomohly nejen jim samým, ale i mladším kapelám - v každém větším městě už dnes nějaký hip hop najdeme.

Foto: Mad Drum

Letos šlo o to porovnat se mezi sebou, ale je jasné, že ti první prvními chtějí zůstat. A daří se to. PSH na jaře vydali album Rap´n´Roll, kterému dal DJ Trafik ostřejší a umělejší zvuk, Indy a Wich zůstávají v klasické sestavě: hudba Wich, rap Andreas alias Indy a výpomocnou silou zůstává LA4. Žádné překotné kotrmelce nečekejme - "špinavé vlně", která současný český hip hop zachvátila, se deska Hádej kdo... vyhýbá.

Poslechněte si čtyři skladby Indy a Wich na MySpace

Je to jako na boxerském utkání. Indy & Wich před odhalením trenýrek připomínají, kdo jsou, že jsou ti nejlepší a že loni udělali povedený beef Velrybí hovězí (Intro + Už dou), čímž si zároveň dodávají sebevědomí. Operací Grill Bill za pomoci LA4 do ringu vstoupí  naplno a ukazují, proč těžko hledají srovnání.

DJ Wich pořád je nejlepším hiphopovým a r´n´b producentem u nás. Dokázal to na sólové desce Time is now, na Orionových Teritoriích i teď. Jeho zvuk je hodně syntetický a rychlý, navíc odvážně balancuje na hraně líbivosti, ale nepřekročí ji. Kdyby dal do sedmnácti tracků ještě ostřejší beaty a ještě vyšší BMP, mohl by to hrát i Scooter... ale Wich ví, kdy přestat, aby se z toho tenhle kolotočářský flašinet nestal.

Foto: Mad Drum

Indy má příjemně posazený hlas a stihne toho za tři a půl minuty říct dvakrát tolik co jiní MCs. I když přes vypracovanou techniku to s sebou nese omezení na jedno dvourýmová slova a po čase i monotónnost. Zaplaťpánbůh,  že se dokázal vyhnout klišé namachrovaného samce a nebojí se upřímnosti.

Zpestření samozřejmě přinášejí hosté, Orion ve vtipné 8 promile opěvuje kořalku a páteční tahy, Idea v Pro naše kids obhajuje právo "mladé krve" na rap. Američan Ni vystupuje dvakrát: v Out of the Fire, která jako kdyby přebyla z desky Time is now, a hlavně hitové Live!, kterou Wich jako ve všechny další skladby staví na vrstevnatém plném zvuku.

Po prvních výpadech jsou písně Hádej kdo... a Můj svět oddychovější, ale do Z tvojí ¼ se přidávají slovenští kanálníci Vec a Rytmus a dávají k dobru hodně ostrý rap, kde každé druhé slovo je lidem známé, ale zde nepublikovatelné.

Foto: Mad Drum

Máme-li zůstat u srovnání se zápasem v aréně, ve druhé polovině hodinové nahrávky se už nerozdávají rány, ale dost propoecení borci se zatmělým zrakem se jen po sobě válí. Každej ví, Big Bang Show nebo Konstantin jsou dobré skladby, ale na desce přebývají. V tomhle případě by míň určitě bylo víc.

Není nutné znát soupeře Indyho & Wiche, důležité je, že tenhle souboj s deskou Hádej kdo... vyhráli. Česká hip hopová scéna s nimi její třetí vlna je tady a těšme se, kdo vyvolá další. Něco je ve vzduchu.

Indy &Wich: Hádej kdo... CD, 60 minut, vydala firma MadDrum, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy