Hapka + Horáček zvou do svého hudebního divadla

kul, ČTK
26. 5. 2007 0:00
Producentská dvojice oživila na disku jedenáct písní
Petr Hapka a Michal Horáček
Petr Hapka a Michal Horáček | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Výjimečné postavení dovoluje dělat výjimečné věci. Autorský tandem - skladatel Petr Hapka a Michal Horáček - si k poslednímu albu dopřáli DVD. A jako nejsilnější producentský tým v Česku na něm dostáli své pověsti i ambicím.

CD Strážce plamene, jenž v sobě spojuje výkony Hany Hegerové, Daniela Landy, Františka Segrada, Jany Kirschner a Jaromíra Nohavici nebo Szidi Tobias, našlo svoji vizuální podobu v hodinovém pásmu jedenácti videoklipů, které Horáček popisuje jako film s příběhem "na jevišti Virtuálního divadla H+H".

Divákům ho vyprávějí loutky stylizované do autorů písní a jejich interpretů. "Originalita je v tom, že určitě ještě nikdo - nejen u nás, ale i na světě - neudělal všechny písničky nějakého alba ve filmové podobě," tvrdí Horáček, spolu s Hapkou často označovaný za autory VIP popu.

Foto: ČTK

Na DVD Strážce plamene v roli producenta angažoval převážně absolventy pražské FAMU jako Ondřeje Beránka, Jakuba Sommera, Cyrila Podolského, Martina Dolenského, ale i herce Jana Budaře či šestadevadesátiletého režiséra Otakara Vávru. Pro filmařského doyena to byla první práce na hudebním videoklip vůbec.

Součástí disku je i čtvrthodinový dokument Jana Mudry zachycující pětileté natáčení alba. Od loňského prosince se ho prodalo 62 tisíc kopií a získalo čtyřnásobnou platinovou desku.

Hapka s Horáčkem letos slaví 20 let spolupráce - jejich prvním společným albem byla v roce 1987 deska Hany Hegerové Potměšilý host, producentské album s přizvanými zpěvačkami a zpěváky poprvé připravili v roce 1988 a nazvali ji V penziónu svět. Následovaly je tituly Citová investice (1996) a Mohlo by tu být i líp (2001). Hapka s Horáčkem i přes velké prodlevy mezi deskami slibují, že Strážce plamene není poslední. 

 

Právě se děje

Další zprávy