Nirvana v pubertě, Nevermind je 15 let

Jan Pomuk Štěpánek
20. 9. 2006 14:33
Praha - Koncem září roku 1991 vydala podivná nemytá trojka ze Seattlu desku, která změnila hudební svět.
Dnes uplyne 15 let od vydání Nevermind, přelomové a nejslavnější desky grungeové kapely Nirvana.
Dnes uplyne 15 let od vydání Nevermind, přelomové a nejslavnější desky grungeové kapely Nirvana. | Foto: Aktuálně.cz

Zatímco debutovou desku Bleach nahráli v roce 1989 u nezávislého labelu Sub Pop, titul Nevermind - posléze jedna z nejzásadnější desek 90. let - měl být pokus o průnik do vyšších sfér hudebního byznysu. Vzhledem ke špinavému zvuku a neprostupnému hluku, kterým se Nirvana profilovala, málokdo čekal, že by album mohlo do hudebního dění nějak zásadněji promluvit.

Infobox

Slavné mimino

Legendární obal alba Nevermind prý vznikl, když Kurt Cobain spolu s bubeníkem Davem Grohlem sledovali v televizi pořad o porodech do vody. Později přidaný rybářský háček s bankovkou byl Cobainův nápad. Dítě na snímku se jmenuje Spencer Elden a jeho rodiče dostali honorář dvě stě dolarů. Zatímco nahrávací společnost chtěla retušovat penis malého batolete, Cobain byl tak neústupný, že jediným východiskem byl kompromis. Penis zůstane, ale bude zakryt nálepkou. Časopis Rolling Stone u příležitosti deseti let od vydání Nevermind  Eldena vyhledal, aby mimo jiné zjistil, že ho hudba Nirvany nijak zvlášť nebere.

Ale i díky hitům jako Smells Like Teen Spirit, Come As You Are nebo Lithium se z něj stala vpravdě kultovní záležitost. Nirvana ohlásila konec vlasatého heavy metalu 80. let a nastartovala grungeovou vlnu, která v různých obměnách rezonuje dodnes.

Šéfové Geffen Records ostatně onen hitový potenciál vycítili, když práva na poněkud obskurní skupinu od labelu Sub Pop odkoupili a na přípravu alba uvolnili šedesát tisíc dolarů. Skupina v průběhu divokého natáčení budget zdvojnásobila, nicméně šéfové Geffenu si mohli i tak gratulovat; jen v USA se Nevermind za první čtyři roky prodalo deset milionů kopií.

Kapela si finančních kulis patřičně užívala. Nahrávací session ve studiu většinou začínala až pozdě odpoledne, když se posbírala po divokém večírku. Majitelé Oakwood Apartments, ve kterých se Nirvana na šest týdnů usadila, si trhali vlasy hrůzou.

Nirvana
Nirvana | Foto: Aktuálně.cz

Horší nájemníky než Nirvanu uprostřed nahrávání Nevermind si nemohli přát. A aby toho nebylo málo, Kurt Cobain a spol. měli za sousedy slavné švédské pop-vlasáče Europe proslavené hitem Final Countdown. Je jasné, že soužití to nebylo zdaleka harmonické.

"Párkrát jsem je jel vyzvednout a musím říct, že tam z toho udělali za pár dní skutečné staromládenecké doupě," vzpomíná producent Butch Vig. "Všude se válely otevřené plechovky s jídlem, poházené oblečení, akustické kytary. Byli jako utržení ze řetězu. Pocit, že mohou, cokoliv se jim zlíbí, je ovládl," dodává Vig, kterého si Cobain na Geffen Records vymohl namísto firmou protežovaného Scotta Litta, jenž se proslavil spoluprací s R.E.M.

Na oplátku Vig musel bojovat s nepříliš vzornou pracovní morálkou. Kapela se častěji bavila tím, že ve studiu improvizovala na své oblíbence Black Sabbath. Asi největší překážkou v plynulém natáčení byl pochopitelně Cobain, který trpěl prudkými proměnami chování. "Třeba vypadal, že je v dobré náladě a že můžeme nahrávat, ale najednou si sedl do kouta a půl hodiny vůbec nekomunikoval, " popisuje Vig.

Protože Cobain k smrti nenáviděl opakovaná nahrávání, většina skladeb vznikla maximálně na druhý pokus. Kapela nejdřív nahrála samotné bicí a kytary, pak přišel mix a nakonec Cobain, aby dodal vokály. Tehdy musel zbytek kapely pryč ze studia nebo aspoň do jiné místnosti, aby se frontman mohl soustředit.

Nirvana - Kurt Cobain
Nirvana - Kurt Cobain | Foto: Aktuálně.cz

Ačkoliv Butch Vig pomohl kapele k nesmrtelnosti, minimálně od Kurta Cobaina se mu žádného vděku nedostalo. Později Cobain podle svých slov litoval, že jej k nahrávání Nevermind přizval. "Kdybych slyšel před dvěma lety, jak jednou budeme znít, nenáviděl bych se," prohlásil bezprostředně po vydání alba. Nikdy se nesmířil s tím, že zvuk je příliš "uhlazený".

Ať už si o Nevermind myslel cokoliv, ihned po vydání katapultovala nahrávka Nirvanu na vrcholky hitparád po celém světě, nenávratně poznamenala životy všech členů skupiny a dnes patří mezi nejzásadnější nahrávky moderní populární hudby. Žádné hudební periodikum si nedovolí Nevermind opomenout, když se pokouší sestavit žebříček nejdůležitějších desek všech dob.

Dva roky po Nevermind Nirvana vydala album In Utero, o další rok později spáchal Kurt Cobain sebevraždu. Zemřela poslední velká rock´n´rollová ikona, kterou hudební svět od té doby pořád marně vyvolává.

 

Právě se děje

Další zprávy