Hostel II: Najdou v něm smrt i Dannyho parťáci?

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 6. 2007 12:00
Slováky už dráždit nebude, říká distributor
Hostel 2
Hostel 2 | Foto: Falcon

Praha - Oficiální americká premiéra čeká v pátek pokračování hororu Hostel.  U prvního dílu Američané zelenali strachy a Slováci vzteky. To druhé už prý nehrozí.

První díl za pět milionů dolarů jich v kinech vydělal osmedesát a úspěšné horory schéma nemění. V Hostelu II se oběťmi řádění bohatých úchylů, kteří unášejí americké turisty z jednoho slovenského hostelu, aby je pak mohli umučit, stanou jen místo studentů tři americké studentky umění.

Jak na jejich krev budou Američané zvědaví, se uvidí už záhy. V pátek Hostel II začne pouť v 2500 amerických kinech. Do těch českých dorazí 12. července. Ještě předtím se možná představí na slavnostní premiéře na festivalu ve Varech, podle Alice Rychlinkové ze společnosti Falcon se o tom stále jedná.

Hostel II zatím viděl jen málokdo - ani za mořem premiéře filmu nepředcházely žádné tiskové projekce. České novináře čeká první projekce filmu až v pátek, navíc bez titulků.

"Myslím, že diváky nějaké recenze nezajímají," vysvětlil tajnosti kolem filmu sám režisér Eli Roth v LA Weekly.  On sám si ovšem ohlasy na film cení - pokud jsou kladné: "Když Artforum nazvalo Hostel jedním z nejchytřejších pohledů na americký imperialismus, řekl jsem si: Vida, to je pěkné, že si toho všimli."

Ještě den před americkou premiérou, ve čtvrtek uvidí Hostel II Slovensko - země, kde proti němu protestovala i oficiální místa. Podle Petera Kota ze slovenské distribuční společnosti Itafilm se ale neočekávají protesty, jaké tu vzbudil před rokem první díl, který zemi vylíčil jako zaostalou východoevropskou výspu, rejdiště úchylů a mafiánů, kde zní československý pop 80. let.

"Poprvé to mohlo způsobit určitý šok, teď už jsou lidé zvyklí. Opakovaný vtip už není vtipem," říká Kot. Podle něj může protesty vyvolat spíš drsnost filmu než jeho slovenské místo konání. "Vždyť se to tady ani nenatáčelo. Slovensko tam představuje Český Krumlov."

Hostel II
Hostel II | Foto: Falcon

Eli Roth si nicméně na šokantnosti svého filmu zakládá. "Konec Hostelu II bude šokovat každého," slibuje. "Velké hollywoodské trháky za tři sta milionů dolarů vynakládají spoustu peněz na obrovské vizuální efekty. Ale myslím, že tohle léto jim ukradnu já," prohlašuje sebevědomě.

"Je to jen film," lákají diváky ještě před premiérou oficiální stránky druhého Hostelu s industriálními zvuky a grafikou připomínající počítačové vyvražďovačky.

Cestu americkými kiny by Rothovi nicméně mohl zkomplikovat hvězdný soupeř - zítra americkou premiérou startují i třetí Dannyho parťáci. Krom nich do zámořských kin navíc vstoupí i životopisný film o Edith Piaf a surfařský dokument Divoké vlny.

Roth, zapálený fanoušek hororových vyvražďovaček ze 70. let, se ale nebojí: "Hororové filmy jsou přece tím nejlepším filmem pro rande. Když na rande jdete na Dannyho parťáky, tak vám vaše holka řekne, že na George Clooneyho prostě nemáte. Ale když jí vezmete na Hostel, kde uvidíte toho děsivého Rusáka, řekne si, že vy vypadáte rozhodně líp než on."

 

Právě se děje

Další zprávy