První Zlatá palma má majitele: Jane Fondovou

27. 5. 2007 10:20
Kdo dnes vyhraje v Cannes? Překvapení jako vždycky
Cannes: Béla Tarr s hereckým obasazením filmu Muž z Londýna. Miroslav Krobot zcela vpravo
Cannes: Béla Tarr s hereckým obasazením filmu Muž z Londýna. Miroslav Krobot zcela vpravo | Foto: Reuters

Paříž - Udělením hlavních cen skončí dnes večer v jihofrancouzském letovisku Cannes jubilejní 60. ročník slavného filmového festivalu.

O Zlatou palmu se ucházelo dvaadvacet filmů. Česká republika ani Slovensko nebyly v této hlavní ani v dalších soutěžních kategoriích zastoupeny; v Cannes se prezentovaly jen na komerčně zaměřeném filmovém trhu. Miroslav krobot nicméně harjev soutěžním maďarském filmu muž z Londýna.

V hlavní soutěži na sebe upoutaly pozornost hlavně snímek americké bratrské režisérské dvojice Ethana a Joela Coenových Tahle země není pro starý, rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny), další americký titul Zodiac nebo film v Německu narozeného Turka Fatiha Akina Na druhé straně.

Fatih už v sobotu získal cenu ekumenické poroty, rumunský snímek zase cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI.

Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny | Foto: Cannes

Za necelé dva týdny trvání se na nicméně neobjevil žádný film, který by výrazně vyčníval nad ostatní, takže soutěž stále zůstává otevřená. Navíc porota v Cannes už tradičně vyvádí kritiku, diváky i věštce z omylu.

První velká trofej už ale zná nositele. Americká herečka Jane Fondová dostala mimořádnou Zlatou palmu za celoživotní dílo a za společenskou angažovanost.

Cenu jí předal prezident festivalu Gilles Jacob, který ji označil za "ženu, která bojuje a která vyhrává" - a připomněl tak její zapojení do boje proti válce ve Vietnamu a nyní v Iráku. Prý si nikdy nemyslel, že v Cannes dostane cenu žena, kterou sledovala FBI a na kterou je založen spis o 20 tisících stránkách.

Zlatá palma za celoživotní dílo byla na canneském festivalu za šedesát let udělena jen třikrát - francouzským režisérům Alainu Resnaisovi a Gérardu Ourymu a pak francouzské herečce Jeanne Moreauové. Slavný švédský režisér Ingmar Bergman v roce 1997 dostal Palmu palem.

Devětašedesátiletá dvojnásobná držitelka Oscara se v sobotu také zúčastnila večera uspořádaného na počest jejího otce Henryho Fondy zesnulého v roce 1982. Během večera byl promítnut film Sydneyho Lumeta Dvanáct rozhněvaných mužů, ve které hrál legendární herec hlavní úlohu. (Ve filmu hrál také Jiří Voskovec.)

 

Právě se děje

Další zprávy