Tarantino je bohem Cannes a znalcem ženské duše

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 5. 2007 12:00
Amerika jeho béčkový krvák odzívala, Evropa je nadšená
Auto zabiják v Cannes: Quentin Tarantino s herečkami Tracie Thomsovou a Rosario Dawsonovou
Auto zabiják v Cannes: Quentin Tarantino s herečkami Tracie Thomsovou a Rosario Dawsonovou | Foto: Reuters

Cannes - Festival Cannes se překlopil do své druhé poloviny a směřuje k víkendovému vyhlášení výsledků. Zatím jsou za největší favority považováni bratři Coenové s filmem No Country for Old Man a rumunský snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. Čerstvě k nim přibyl i miláček canneského festivalu, režisér Quentin Tarantino.

V letošní soutěži má Tarantino snímek Auto zabiják (Death Proof) - svou polovinu akčně hororového dvojfilmu Grindhouse, který natočil s Robertem Rodriguezem. V amerických kinech si Grindhouse příliš dobře nevede,  ale v Cannes se Tarantinovi dostalo nadšeného přijetí. Novináři ho tu ocenili zatím největším potleskem - a to navzdory tomu, že mu později ve festivalovém tisku přiřkli spíše malé množství hvězdiček.

Film se tu promítá v rozšířené verzi a hrdinkami jsou dvě skupiny mladých žen, které si získají pozornost kaskadéra Mikea. Ten ovšem s oblibou využívá auto jako smrtící zbraň.

Stejně jako Rodriguez ve svém příspěvku Planet Terror tu Tarantino vzdává poctu svým oblíbeným béčkovým snímkům ze 70. let, a to i formálně - je natočen ve starých barvách a "poškrábaný".  

Grindhouse: Auto zabiják (Death Proof)
Grindhouse: Auto zabiják (Death Proof) | Foto: Aktuálně.cz

Právě v Cannes nastartoval Quentin Tarantino hvězdnou kariéru, když tu v roce 1994 získal Zlatou palmu za Pulp Fiction, manifest postmoderních gangsterek. A zdá se, že canneští na svého Quentina dál nedají dopustit, Tarantino Cannes na oplátku nazývá Olympem filmu.

"Je to místo, kam směřují bohové, skvělí filmoví tvůrci a nejlepší filmy tu mají své první projekce. Být oblíbencem Cannes je pro mne čest a když jsem tu tehdy vyhrál Zlatou palmu, byl jsem snad nejvíc hrdý ve své kariéře."

Pro Tarantina to může být zadostiučiněním. Obsah, název i vzhled webové stránky projektu odkazují ke kinům na periferiích, kam se chodilo na akční nášupy, ale dnešní diváci na skoro čtyřhodinový zážitek pod heslem "Za jednu vstupenku hned dvě adrenalinové jízdy!" neslyšeli.

Foto: Aktuálně.cz

O prvním víkendu v amerických kinech vydělalo Auto zabiják v rámci dvojfilmu Grindhouse pouhých 12 milionů dolarů. Od premiéry na začátku dubna má na svém kontě 24 milionů dolarů. Prozatím si tedy nevydělal ani na sebe, natočen byl s rozpočtem 67 milionů dolarů.

Nepříliš dobré výsledky v amerických kinech zhatily plány, aby se Grindhouse promítal i ve zbytku světa jako dvojfilm. Krom Auta zabijáka a Planety Teror jsou jeho součástí trailery na neexistující filmy. 

Podle výkonného producenta filmu Harveyho Weinsteina sestřižené filmy pro dvojpředstavení "vzaly filmům jejich podstatu." "Nesestříhali jsme ty filmy až na kost, ale spíš až za kost," přiznal sebekriticky Tarantino.

"Evropské publikum dostane víc, než kdyby viděli ty dva filmy dohromady," ujišťuje Weinstein. To herec Kurt Russell v hlavní roli zřidiče zabijáka má radši opak. "Je mi líto publika, které nedostane tu dvojnásobnou porci. Je to bizarní zážitek - nic takového jsem předtím nikdy neviděl."

Rozšířená verze Tarantinovy nové filmové historky obsahuje dlouhé a kontroverzní scény se mstícími se herečkami Rosario Dawsonovou, Rose McGowanovou a Tracie Thomsovou. Zářily po Tarantinově boku i v Cannes a přiznaly, že ho obdivují za to, jak rozumí jejich duším.  "Nedokážu si vůbec představit, odkud ví, jak se mezi sebou bavíme, když u toho nejsou muži," říká Thomsová.

 

Právě se děje

Další zprávy