Ponurý rumunský příběh o potratu rozsvítil Cannes

Reuters, Hej
18. 5. 2007 13:30
Soutěž na největší jména pořád čeká

Cannes - Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny zasazený do sklonku vlády diktátora Nicolaea Ceausescua se hned po čtvrteční projekci stal jedním z favoritů klání o Zlatou palmu.

Zatímco zahajovací Borůvkové noci Wong Kar Waie se drží u dolního konce tabulky, rumunský snímek se navzdory filmově exotickému původu stal senzací festivalu a už se mu přisuzují ceny.

O Zlatou palmu bojují i další filmy z východní Evropy. Maďar Béla Tarr s filmem Muž z Londýna, ve kterém hlavní roli ztvárnil Miroslav Krobot, nový snímek do Cannes přivezl i bosenský rodák Emir Kusturica.

Rumunský režisér Cristian Mungiu vypráví příběh jediného dne dívky Gabity, která se  s pomocí kamarádky Otilie pokouší o potrat nechtěného dítěte. Nezachycuje jen osobní zoufalství postav, ale také jednotvárnou ponurost života v někdejší  komunistické zemi na sklonku Ceauseskovy diktatury.

Film vyvolal u akreditovaných novinářů nadšení, ale mnozí hned dodávají, že kritici se málokdy shodnou s porotou. Té letos předsedá britský režisér Stephen Frears, pod jeho vedením vybírá jury vítěze z dvaadvaceti filmů.

Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny | Foto: Cannes

"Skvostně vystavěný a úžasně zahraný - ten film je velkolepý úspěch," napsal o rumunském snímku novinář Jay Weissberg v prestižním magazínu Variety. Pochválil herecké výkony, Mungiuovu režii i kameru: "Barvy jsou ztlumené do drtivé ošklivosti života ve východním bloku."

Screen International, další známé a prestižní noviny filmové branže, snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny ohodnotily dokonce maximálním počtem 4 hvězdiček. V neoficiálním hlasování kritiků shromážděných v Cannes si snímek vysloužil tři hvězdičky, což ho staví nad Borůvkové noci i nad film Zodiac, nový thriller Davida Finchera o masovém vrahovi ze 60. let.

Podobné nadšení v Cannes před dvěma lety zažil i jiný rumunský snímek - Smrt pana Lazarescu režiséra Cristi Puiu. Poprask kolem rumunského snímku kontrastuje s nevýraznou odezvou, kterou tu vyvolaly zmíněné Borůvkové noci, první anglicky mluvený film hongkongského režiséra Wong Kar Waie.

Snímek s Norah Jonesovou, Judem Lawem, Rachel Weiszovou a Natalie Portmanovou zklamal až na dokonalou obrazovou složku a hudbu. Mnozí ho označili až za kýč, jen hrstka novinářů tvrdí, že jde o kýč přiznaný.

Ani Fincherův Zodiac nevyvolal žádné nadšení a to už není překvapivé. Film už vstoupil do americké distribuce, kde nevykazuje ani závratné komerční výsledky. O něco lepšího přijetí se dočkal ruský režisér Andrej Zvyagintsev se svým druhým filmem Vyhnanství o odcizeném páru, který se dostane do krize po přesídlení z města na venkov.

To všechno ale bude brzy zapomento, ve festivalové soutěži jsou i filmy slavnějších kolegů - Quentina Tarantina, bratří Coenů, Guse van Santa či Kim Ki-duka.

 

Právě se děje

Další zprávy