Do kin zamíří nevinný Kajínek i Sagvan Tofi

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 4. 2007 0:00
Co vás čeká v kinech letos i napřesrok
Gympl Tomáše Vorla
Gympl Tomáše Vorla | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ještě před létem do kin vstoupí Tajnosti Alice Nellis a Roming Jiřího Vejdělka. V září, po letní pauze, pak bude do kin uveden Medvídek, nový příspěvek tandemu Jan Hřebejk - Petr Jarchovský.
 
Následovat ho bude Gympl Tomáše Vorla, který podle promítnuté ukázky vypadá víc než slibně. Spolu s Vorlovým synem Tomášem si v něm zahrál i Jiří Mádl, učitelský sbor tvoří Eva Holubová, Milan Šteindler či Tomáš Matonoha.

Na podzim chystá premiéru i film Václav, do konce roku budou mít premiéru ještě snímky Bouřlivě s tebou, Duše jako červený kaviár, Crash Road s Agátou Hanychovou a Jakubiskův historický spektákl Bathory.

Další snímky se teď představily na plzeňském festivalu Finále. Panel chystaných projektů pošesté připravilo České filmové centrum; a přinesl zprávu nejen o současné české tvorbě.

V publiku sestávajícím z českých novinářů, zástupců zahraničních festivalů a kolegů-producentů padaly minerálky jedna za druhou, na podiu zase často iluze o profesionalitě producentů a o jejich schopnosti prezentovat vlastní projekty. Ten pocit nezmenšil ani fakt, že se to dělo v neformální atmosféře a za vtipkování moderujícího Tomáše Baldýnského.

Roming
Roming | Foto: Falcon

Nejvytíženějšími českými herci nejbližších měsíců budou každopádně Bolek Polívka a Josef Polášek, který se objeví v hlavní roli filmu František je děvkař. Ve snímku Jana Prušinovského si zahraje protřelého svůdníka a v několika menších rolích se objeví v dalších filmech.

Pro Bolka Polívku má připravenou velkou roli Otakáro Schmidt. Valašský král si má zahrát rytíře smutné postavy Dona Quijota, zúčastní se natáčení v Bobulích Tomáše Bařiny, v Malých oslavách Zdeňka Tyce i v komedii Svatba na bitevním poli Dušana Kleina.

Další herci se objeví v netradičních rolích. Anna Geislerová si zahraje v černé nazikomedii Adolf Hitler nemá rád disco Marka Dobeše. Stejný režisér chystá i pokračování svého zombie hororu Choking Hazard, v němž se prý utkají zombie wehrmacht se zombie rudou armádou. "Točíme v angličtině, s německou koprodukcí a srbským maskérem," dodává Dobeš.

Nové filmy chystají i známí tvůrci: Autor Nudy v Brně Vladimír Morávek začne v srpnu natáčet adaptaci divadelních Akvabel, Petr Václav chystá snímek Nikdy nejsme sami, Michaela Pavlátová od podzimu točí Děti noci s Marthou Issovou v hlavní roli.

Autor ceněných Pravidel lži Robert Sedláček už shání peníze na film Návrat andělů pojednávající o lásce mezi dvěma schizofreniky, jejichž bludy do sebe logicky zcela zapadají. Jan Švankmajer chystá po Šílených psychoanalytickou komedii Přežít svůj život, v níž zpracoval vlastní sny.

Medvídek: Hrdinové filmu
Medvídek: Hrdinové filmu | Foto: 2media.cz

Zatímco Václav Marhoul na podzim začne v Tunisku natáčet svůj Tobruk, Petr Zelenka už v Polsku s herci Dejvického divadla připravuje Bratry Karamazovy; stejně jako Vladimír Michálek, který už pracuje na adaptaci Haklova románu O rodičích a dětech s Josefem Somrem.

Dva filmy chystá Zdeněk Tyc a, dva Ivo Trajkov. Ivan Fíla převzal po Filipu Renčovi natáčení filmu o ostře sledovaném vězni Kajínkovi. Sympatizuje s ním a jeho příběh prezentuje jako "konflikt jedince s českou policejní mafií".

Jiří Chlumský natočí komedii o homosexuálech, Karel Janák se na Vánoce pustí do dlouho odkládané romantické komedie Láska za milion, kterou jeho producent v Plzni představil šotem evokujícím atmosféru vánočních trhů.

V komedii debutujícího Martina Dolenského Chyťte doktora se v červenci objeví člen skupiny Chinaski Michal Malátný. Zahraje si mladého gynekologa mezi třemi ženami - ty všechny ztvární Tatiana Vilhelmová.

Nevznikají jen hrané filmy.Dokončuje se první český 3D animovaný snímek Kozí příběh, začíná se natáčet loutkový film Na půdě. Naopak animátorka Maria Procházková chystá hraný snímek O červené Terezce - o holčičce, která má zálibu v pohádce Červená Karkulka a maminku považuje za mimozemšťana. "Sháníme holčičku se zuby," poodhalila stav příprav Procházková.

Ve výhledu jsou i perličky - Sagvan Tofi je s režisérem Jaroslavem Soukupem podepsán pod scénářem chystaného filmu Svatoušci, v němž by se měl vrátit na plátno i se svým kamarádem do deště Lukášem Vaculíkem.

Producent Martin Kořínek zas chystá crazykomedii To je hustý z westernového městečka. Vzniká i projekt Nože a růže spojující prý téma rakoviny prsu a vhled do duše mužů. Jeho producent navíc slibuje, že bude "respektovat univerzální jevy" - ať už to znamená cokoliv.

 

Právě se děje

Další zprávy