Simpsonovi míří do kin. Bart už ztropil skandál

jps
27. 4. 2007 0:00
Ošklivý celovečerní film možná nachytal fanoušky
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Se Shrekem, kapitánem Sparrowem a Spider-Manem budou v létě bojovat o diváky i Simpsonovi. A mají dvě nesporné výhody: jsou oškliví a budou pravděpodobně prvním mládeži přístupným filmem, ve kterém budou k vidění choulostivé partie.

Že si v době trojrozměrných počítačových snímků dovolují být jen 2-D, se pochlubili už dřív. Teď je v jedné z verzí traileru k vidění nahý Bart přilepený na výlohu cukrárny, kde sedí Simpsonovic pobožný soused Ned. Pokud to tedy není další z vtípků, kterými tvůrci fanoušky zásobují. 

Na to, že si seriál utahuje i z prudérie a virtuální reality médií, vzali jeho příznivci tuto informaci velmi vážně. Autorům vyčítají, že se snaží zbytečně získat publicitu, když fenomén Simpsonů žádnou nepotřebuje. Dvacet let poté, co se poprvé Simpsonovi objevili coby skeč, míří poprvé na plátno a to je prý zárukou, že kinosály budou od července narvané.

Má tohle být inkriminovaná scéna s nahým Bartem?
Má tohle být inkriminovaná scéna s nahým Bartem? | Foto: Aktuálně.cz

Homer Simpson dostane větší prostor, a tak bude mít i víc času natropit víc pohrom. Neohrozí jen sebe, okolí, rodinu a město, ale rovnou celou planetu. Alespoň podle toho mála, co zatím tvůrci prvního filmu fanouškům nadávkovali.

Začíná se prý velkou ekologickou krizí a na dvoře otec Homer skladuje kopu hnoje. Lisa chodí s ekologickým aktivistou a v příběhu se má objevit nový darebák.

Jenže to nemusí být konečná podoba snímku. Duchovní otec seriálu James L. Brooks se nechal slyšet, že mají v plánu pouštět do médií různé verze. "To jen aby to bylo trochu zajímavější," říká. Nakonec se může ukázat, že i Bartův exces byl podvrh.

Jisté je, že kromě tradičního osazenstva Bart, Lisa, Homer, Marge a Maggie se ve filmu objeví Levák Bob, Tlustý Tony a sama sebe namluví aktivistka Erin Brockovichová, kterou proslavil film s Julií Robertsovou.

"Nikdy nebudete nemoderní, když budete hovořit o ekologii," říká o tématu režisér David Silverman. Autoři podle něj o ekologickém námětu uvažovali dávno předtím, než polovina Los Angeles začala jezdit auty na alternativní pohon.

"Je to epický příběh, ale ve své podstatě je o soudržnosti rodiny," říká tvůrce seriálu Matt Groening. "A jak každý může předvídat, Homer způsobí skvělý zmatek. Může tentokrát zničit celou planetu."

Zprávy o The Simpsons Movie se objevují už dlouho. Celovečerním filmem měla být šedesátá epizoda s klaunem Krustym, dokonce se uvažovalo o Simpsonech v hrané podobě. Definitivně se ale žlutí hrdinové podívají do kin až letos.

Proč se stali takovým fenoménem? Nejen pro bezmezný humor a ostrou sociální satiru, ale i proto, "že jsou takoví, jací lidé doopravdy jsou" - to si myslí scenárista a producent Al Jean, který je u seriálu od prapočátků.  "Je o pocuchané rodině, ze kterých hodně lidí pochází."

Je to ale i nadsázka a řada popkulturních odkazů, které seriálu dodávají šťávu a cynicky reflektují mnohdy ještě cyničtější praktiky doby mediálních obrazů. Nechybějí ani zkarikované ikony showbyznysu a je v ironickém řádu doby, že objevit se tu v epizodní roli pro řadu celebrit znamená defintivní potvrzení hvězdného statusu.

Od roku 1989, kdy Simpsonovi debutovali coby seriál na amerických obrazovkách, získali obrovskou armádu fanoušků, posbírali 23 cen Emmy a vytvořili zisk 2,5 miliardy dolarů, na čemž má velký podíl nekonečné množství triček a hrníčků.

V letošní, osmnácté sezoně jsou nejdéle vysílaným sitcomem v historii; znají ho diváci více než 70 zemí.  Podle průzkumu BBC je Homer Simpson největším Američanem. "Je tím, za co ostatní země považují Ameriku," říká Al Jean. Až na druhé příčce je Abraham Lincoln. 

 

Právě se děje

Další zprávy