Shrekovi se narodí zlobřátko. A co bude dál?

Hana Pražáková
14. 4. 2007 0:00
Publicisté viděli první ukázku předpokládaného hitu
Foto: Bontonfilm

Los Angeles - Studio DreamWorks uspořádalo pro novináře malou ochutnávku: dvacet minut třetího dílu Shreka. A verdikt? Podle prvních ohlasů pravděpodobně splní velká očekávání, která do něj studio i fanoušci vkládají. Definitivní odpověď bude známá po 18. květnu, kdy má film světovou premiéru.

K nám se dostane 14. června a fanoušci na vlastní oči uvidí podrobnosti a detaily očekávaného hitu, které se teď dostaly do světa spolu s prvním verdiktem. Princezně Fioně umírá otec a od jejího muže, sympatického zeleného zlobra Shreka, se náhle očekává, že převezme královské povinnosti a ujme se vlády. Shrek však ze všeho nejvíc touží po klidném životu v bažině.

Naštěstí ještě existuje možnost, jak se trůnu vyhnout. Musí však najít Fionina vzdáleného bratrance Artuše a připravit ho na kralování. Na cestu se vydává - jak jinak - společně s upovídaným Oslíkem a statečným Kocourem v botách.

Lehké to nebude mít ani Fiona, která zůstane v království, o které opět usiluje zlomyslný princ Krasoň. Zelená kráska musí řešit i jiný problém: s nespolečenským, děti nesnášejícím Shrekem čeká malého zlobříka.

Společnost jí dělají další čtyři princezny: Sněhurka, Popelka, Růženka a Zlatovláska - hýřící radami o výchově dětí. Sněhurka dokonce Fioně věnuje jednoho trpaslíka, což okomentuje slovy: "Neboj. Mám jich ještě šest."

"Velká část filmu pojednává o zodpovědnosti, ať již se týká otcovství, kralování či čehokoliv jiného," říká Nick Walker, šéf týmu animátorů.

Foto: Bonton

Hlasy v originálním znění postavičkám opět propůjčí John Cleese (král Harold), Mike Myers (Shrek), Antonio Banderas (Kocour v botách), Eddie Murphy (Oslík) a Cameron Diazová (Fiona). Nováčkem týmu je Justin Timberlake, který namluví mladého krále Artuše.

Timberlake se ve Shrekovi už objevil. Jednalo se o žertík tvůrců druhého dílu, kteří jeho plakát pověsili ve Fionině ložnici nad postel.

Timberlakův puberťák Artuš Pendragon, domácky prostě Artie, je pro třetí díl klíčovou postavou. Jeho první setkání s diváky však příliš důstojné není: Artie dostane na hřišti při školním zápase nakopáno do zadku.

Foto: Bonton

"Jediné, co mu skutečně jde, je být looser," charakterizuje Timberlake svoji postavu. "Když ale zjistí, že je dědicem trůnu, myslí si, že to zvládne. Pak si uvědomí všechnu zodpovědnost a jeho přirozený instinkt mu říká: dej od toho ruce pryč."

Shrek, Oslík a Kocour se tedy chtě nechtě vydávají pro pomoc za kouzelníkem Merlinem, který učil Artuše ve škole. Tedy - dokud se nervově nezhroutil.

Od uvedení prvního Shreka uplynuly tři roky, což je pro svět počítačové animace doba víc než dlouhá. Přes tři sta tvůrců se nyní zaměřilo i na to, aby nyní dokázali realističtěji vykreslili třeba oheň a vodu. Studio prý také našlo způsob, jak napodobit chování a pohyby lidí a zvířat tak, aby působily ještě přirozeněji.

Šéfové DreamWorks Animation očekávají, že Shrek opět zaboduje, a tak bez okolků ohlásili natáčení čtvrtého pokračování; to by se v kinech mohlo objevit roku 2010. Mají své prognózy o co opřít. První Shrek s rozpočtem 60 milionů dolarů vydělal jen v kinech osminásobek, druhý dokonce skoro miliardu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy