Dvojfilm Tarantina a Rodrigueze je propadák

kul, Reuters, BBC
10. 4. 2007 14:00
Na diváky je pocta levné akční podívané moc dlouhá
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Smělý pokus, který nevyšel. Tak kritici i diváci hodnotí dvojfilm Grindhouse, který měl být comebackem pro režisérské hvězdy 90. let Quentina Tarantina a Roberta Rodrigueze. Místo toho producent počítá ztráty.

Grindhouse se snaží napodobit nízkorozpočtové snímky ze sedmdesátých let a během víc než dvou set minut divákovi nabízí přehlídku sériových vrahů a karate soubojů.

Tarantino (Pulp Fiction, Kill Bill, Gauneři) a Rodriguez (Sin City, Spy Kids, Desperado) do dvojfilmu Grindhouse společně napsali a pak každý sám zrežíroval zombie thriller Planet Terror a krvák Death Proof. Ale jak ukazují tržby, diváky nechalo heslo "Za jednu vstupenku hned dvě adrenalinové jízdy!" chladnými.

Film za první víkend vydělal jen 11,6 milionu dolarů, i když se počítalo s částkou přinejmenším jednou tak velkou a prvním místem v žebříčku návštěvnosti. Pro něj si ale opět dojela krasobruslařská komedie Blades of Glory.

"Jestli jsem z toho zklamaný? Lhal bych, kdybych tvrdil, že ne," řekl Harvey Weinstein ze studia Dimension, které snímek s rozpočtem 53 milionů produkovalo. Teď kalkuluje, jak v lokálních amerických kinech dvojfilm nasadit a jaká by měla být jeho nová reklamní kampaň.

Deník USA Today rozebral důvody, proč režisérské hvězdy a jejich bezesporu prapodivný dvojfilm netáhne do kina: je to kvůli matoucím trailerům a plakátům, které toho o snímku moc neřeknou.

I kvůli nejasnému žánru určenému hlavně pro menšinové publikum, které neokupuje kina a raději si počká na uvedení na DVD. "Řekněme si to upřímně," připomíná Marvin Levy ze studia DreamWorks třetí důvod propadu Grindhouse: "Pozornost diváků je menší a po devadesáti minutách už jsou neposední."

Foto: Aktuálně.cz

Kvůli tomu společnost Dimension usoudila, že na to musí v Evropě jinak: na starém kontinetně ho uvede do distribuce po festivalu v Cannes rozdělený na dvě části.

V Česku budou dokonce mít obě poloviny premiéru v opačném pořadí. Tarantinův Grindhouse Death Proof přijde do kin 5. července, Rodriguezův Grindhouse Planet Terror 23. srpna.

Ale i tady bude úspěch nejistý. Grindhouse je výsostně americký žánr, kterým zahrnuje levné snímky plné násilí, sexu a krveprolití populární hlavně v sedmdesátých letech dvacátého století. Sám název i webová stránka projektu ostatně odkazují ke kinům na periferiích, kam se na takové akční nášupy chodilo.

Jejich renesance přišla o dvacet let později s režiséry, kteří na jejich poetice vyrostli a následně jim složili poklonu. V daleko lepších podmínkách a nadsázkou; tu tentokrát mezi kalužemi krve a kopanci mnozí postrádají.

 

Právě se děje

Další zprávy