Indy brzy práskne bičem. Nad oscarovou Cate?

prs, Reuters
21. 3. 2007 9:00
Londýn - Cate Blanchettová  bude s největší pravděpodobností partnerkou Harrisona Forda v  očekávaném návratu archeologa Indiana Jonese.

"Při vyjednáváních je zatím pro," oznámila Lisa Kastelerová, tisková mluvčí držitelky Oscara. Další zdroje už ale mluví o tom, že účast herečky z filmů Letec a Babel je jistou věcí.

Na čtvrté epizodě pracují otcové série George Lucas a Steven Spielberg prý už deset let. Pořád na tom děláme," mlžil Lucas v minulosti. "Bude to úplně jiný film, ale pořád plný akce a hodně vtipný."

Indiana Jones
Indiana Jones | Foto: Aktuálně.cz

Definitivní záměr natočit čtvrté pokračování dobrodružství známého archeologa oznámili už v lednu 2002,  ale až nedávno se věci hnuly. Spielberg před koncem toku ohlásil, že je hotový scénář.

Ford se nato nechal slyšet, že se stále cítí být dost fit na to, aby roli zvládnul. Debaty, jestli má čtyřiašedesátiletý herec ještě sílu zahrát si akčního hrdinu, se vynořily po nepříliš přesvědčivém výkonu v thrilleru Firewall.

První verzi příběhu psal Frank Darabont, jenže Lucasovi se scénář nelíbil, a tak najal Jeffa Nathansona. Ale ani to nebyla poslední verze. Nakonec scénář za víc než rok dokončil autor Jurského parku a Války světů David Koepp.

Počátkem roku Lucas uvedl, že připravovaný snímek odkryje před fanoušky "několik velmi zajímavých tajemství", a potvrdil, že natáčet se začne v červnu; premiéra je plánovaná na květen 2008.

Na internetu se už léta vedou diskuse nad více či méně zaručenými zprávami o novém Indym. Jednou z nejdiskutovanějších je ta o Natalii Portmanové - mladá herečka si prý zahraje dceru Indiana Jonese.

Foto: Reuters

Informaci vypustila do světa Karen Allenová, jež si zahrála v úvodním dílu celé série - snímku Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy. Fanoušci doufali, že sama Allenová znovu přijme roli Marione Ravenwoodové. To se ovšem nestane, pokud roli dostane mladší Blanchettová.

A co se ještě podařilo fanouškům vypátrat? Děj by se měl odehrávat na konci 40. let či v letech padesátých.

Režisér George Lucas
Režisér George Lucas | Foto: Profimédia

Jeho hrdina, bojovník proti nacistům a nechtěný požírač opičích mozků, existuje už pětadvacet let; ta legenda o jeho zrození je dobře známá. Spielberg a Lucas dleli na pláži (Spielbergovi na to vydělaly Čelisti, Lucasovi Hvězdné války) a dostali nápad.

Vytvořit nový typ akčního hrdiny, okořenit to velkolepými lokacemi, oprášit ducha dobrodružných filmů. Lucas nadšeně souhlasil a začal psát scénář.

A poprvé se Indiana Jones objevil na plátně v roce 1981 ve snímku Dobyvatelé ztracené archy, po velkém úspěchu bylo po třech letech natočeno pokračování Indiana Jones a Chrám zkázy. Zatím poslední díl nazvaný Indiana Jones a Poslední křížová výprava vznikl v roce 1989.

Foto: IMDb

Lehce ironická pocta starosvětskému dobrodružství vydělala v kinech celkem přes miliardu dolarů. Na jedné straně diváky vábilo až ikonické zobrazení nepřemožitelného Indyho, na stranu druhou tvůrci vybalancovávali jeho hrdinské vlastnosti ironií a nadsázkou.

V osmdesátých letech byl podobný přístup k akčním filmům spíše něčím neobvyklým. V době, kdy kinům vévodily sevřené čelisti a urputné pohledy neporazitelného Sylvestra Stallona a Arnolda Schwarzeneggera, tak působil odlehčený Indiana Jones osvěžujícím dojmem.

Jaký asi bude Indy pro nové tisíciletí?

 

Právě se děje

Další zprávy