Peter Jackson určitě nebude točit Hobita

mor
14. 1. 2007 0:00
Los Angeles - Režisér slavné trilogie Pána prstenů Peter Jackson má s natáčením Hobita útrum. Definitivně. Důvodem jsou peníze a osobní nevraživost.
Foto: Aktuálně.cz

Jackson si pod produkční společností New Line Cinema už neškrtne, ačkoliv jeho práce na úspěšné tolkienovské trilogii byla podle reakcí diváků i filmových krititiků odvedená poctivě.

"Dostal od nás 250 milionu dolarů a je mu to málo? Tato částka byla v dohodě. Všechno je v naprostém pořádku," tvrdí Bob Shaye, šéf produkční firmy, pod níž Jackson Tolkiena třikrát adaptoval. Sám je ale jiného názoru.

Jackson a jeho žena Fran Walshová vydali už v listopadu loňského roku prohlášení, v němž vyjevili svoji velkou hořkost z toho, že jim dosud nebyly vyplaceny přislíbené honoráře a prémie, na které prý mělo dojít v případě, že filmy budou mít úspěch.

Manželé na mysli neměli nijak nízkou částku. Jackson se totiž po neúspěšných protestech začal soudit o podíl z tržeb, které činí v přepočtu zhruba 6 miliard korun. Spor se táhne dál, ale mimosoudní "vyrovnání" a reakce se už objevily, bohužel s negativním dopadem pro nesmířeného režiséra. 

Foto: Aktuálně.cz

Předseda Bob Shay už na začátku sporu prohlásil, že Jackson bude mít svoje jisté, pokud od tahanic upustí a přislíbí účast na novém projektu.  "Peníze jsou tím nejhorším důvodem, proč práci na filmu přijmout," reagoval Jackson a dodal: "Film je vášeň a ne byznys. Jedině vášeň udělá z filmu dobrý film. Ne peníze, o které jim jde především."

Tahanice o peníze doteď neutichla a vedení společnosti New Line Cinema, která má kvůli sporu na natočení Hobita kratší dobu, došla trpělivost.

"S tímhle chlapem už víc pracovat nebudu. A proč nebudu? Protože pro New Line Cinema nenatočí žádný další film, dokud v ní budu mít já hlavní slovo," řekl Bob Shaye. Co na to Peter Jackson?

"Je politováníhodné, že to Bob bere tak osobně. Vždy jsem k němu choval velký respekt," reagoval slavný režisér. Kdo ho nahradí, zatím není jisté.

Foto: Aktuálně.cz

Světovou premiéru má mít Hobit v průběhu roku 2009, uvádí filmový server IMDb.com.

Kniha J.R.R. Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšla poprvé v roce 1937 a dějově  předchází slavnější a mohutnější trilogii, vydané poprvé mezi lety 1954 a 1955.

Na její pompézní, nicméně jak se později ukázalo ne nevkusnou filmovou podobu se čekalo netrpělivě; i zapřísáhlí příznivci Froda Pytlíka nakonec uznali, že Jackson odvedl výbornou práci.

Trilogie Společenstvo prstenu, Dvě věže a Návrat krále dostala celkem 17 Oscarů; 11 z nich připadlo na její závěrečný díl. Profit všech tří dílů dohromady dělá přes 3 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy