Já jsem skutečný Borat, říká Mahir Cagri

mor
9. 11. 2006 11:00
Londýn - Čtyřiačtyřicetiletý Turek Mahir Cagri míří do Londýna, aby autora filmu Borat, Sashu Barona Cohena, požádal o vysvětlení. A tučné odškodné.
Z internetové stránky Mahira Cagriho
Z internetové stránky Mahira Cagriho | Foto: Aktuálně.cz

"Svět ví, že Cohen mě kopíruje. Dostal jsem velké množství e-mailů od lidí z celého světa, hlavně ze Států - všichni říkají, že na mně jen vydělává peníze," řekl Cagri agentuře AP začátkem týdne jen několik minut před tím, než nastoupil na palubu letadla směr Istanbul, aby tam vystoupil v jedné televizní talk show.

Infobox

ČTĚTE TAKÉ:

"Inspirací mi byl někdo, koho jsem potkal v Rusku, nepamatuju si jeho jméno, vím jen, že to byl k smrti vtipný doktor," říká Cohen. A skutečně. "I make psycolojy doctora," píše na svých stránkách Cagri už sedm let, který vypadá, jako by filmovému reportérovi Boratovi z oka vypadl.

Má stejné vlasy, stejný knír, stejný nos a stejně se obléká. Navíc ve filmu Sachy Cohena se dají najít i další přinejmenším podobnosti. To že má rád sex (I love sex), prohlašoval Turek přinejmenším už před sedmi lety ve svém internetovém profilu. Na druhou stranu, kdo nemá?

Z internetové stránky Mahira Cagriho
Z internetové stránky Mahira Cagriho | Foto: Aktuálně.cz

Hláška z jeho stránek sice zmizela, prý po útoku hackerů, ale ve filmu se objevuje hned dvakrát. Stejně jako scéna Borata u pingpongového stolu. Ta by údajně měla být okopírovaná podle fotografie Cagriho, která se objevila nejen na jeho webu, ale v mnoha světových novinách.

Cagri na sebe upozornil už v roce 1999. Tehdy si na internetu založil osobní stránku, na které bylo několik jeho fotek a vět v lámané angličtině. V nich se vyznával z lásky k cestování a k ženám. "Kdo chce do Turecka, můžu pozvat... Ona přespat u mě doma," snažil se tehdy oslovit ženy z Evropy nebo Ameriky. Úspěch nakonec měl - mnohem větší, než sám očekával.

Na stránky "skutečného Borata" se podívejte ZDE

Byl natolik odvážný, trapný a vtipný zároveň, že si rychle získal statisíce příznivců. V roce 2000 od jedné cestovní kanceláře dostal milion dolarů, aby svoji cestovatelskou vášeň mohl naplnit bezezbytku.

Vloni se jeho webová stránka dostala do první desítky on-line výstřelků v žebříčku CNET a letos navíc uspěla i v hitparádě pětadvaceti nejstrašnějších webových stránek sestavené časopisem PC Magazine.

Z internetové stránky Mahira Cagriho
Z internetové stránky Mahira Cagriho | Foto: Aktuálně.cz

"Ta bomba za chvilku bouchne," řekl Cagri pak těsně před svým odletem tentokrát do Londýna: "Cohen mě jen zneužívá."

Film Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu jen za první víkend v amerických kinech vydělal 26,5  milionu dolarů.

Cagri si už v Londýně naplánoval schůzku se svými právníky a doufá, že se sejde i s Baronem Cohenem, kterého chce požádat o vysvětlení a odškodné za zneužití jeho image, slov i životního příběhu.

 

Právě se děje

Další zprávy