Formanovy přízraky se už probouzejí

mor
21. 10. 2006 17:26
Los Angeles - Informací o novém Formanově filmu přibývá. K dispozici už jsou i ukázky historické fresky vyprávějící o malíři Goyovi. Uvnitř: VIDEO
Goya´s Ghosts
Goya´s Ghosts | Foto: Aktuálně.cz

Forman na scénáři filmu ve stylu Amadea spolupracoval s proslulým Francouzem Jean-Claude Carrièrem. V titulní roli snímku Goya's Ghosts se jako španělský malíř objeví Stellan Skarsgard, dost možná nejlepší švédský herec současnosti, známý nejen z dramat Larse von Triera, ale i řady hollywoodských velkofilmů, naposledy z dobrodružné komedie Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže, a rovněž coby host karlovarského festivalu.

  • Na trailer k filmu se podívejte ZDE

Charismatický Javier Bardem se představí jako sexuchtivý inkvizitor Lorenzo a hollywoodská hvězda Natalie Portmanová jako Goyova múza Ines (a současně  dcera Alice). Pro ni je nový film ojedinělou zkušeností.

Forman je vůbec prvním režisérem, který Portmanovou ve filmu svlékne. Původem izraelská herečka je odporem k obnažování se před kamerou proslulá a dosud se obdobným scénám urputně vyhýbala. A co víc, Forman ji nechá ve filmu mučit, znásilnit a zaživa pohřbít v temném podzemním žaláři plného krys, kde porodí - holčičku Alice, která se posléze bude živit jako prostitutka.

Děj filmu se odehrává ve Španělsku v rozmezí let 1792 až 1809. V bouřlivé době inkvizice a napoleonských válek talentovaný malíř Francisco Goya objeví svou nezletilou múzu Ines.

Goya´s Ghosts
Goya´s Ghosts | Foto: Aktuálně.cz

Že je krásná rozpoznal nejen Goya, ale naneštěstí i jeho nejprve přítel Lorenzo, ambiciozní kněz a inkvizitor. Osudy postav se splétají a rozplétají, jak je u historických velkofilmů zvykem; režisér provede i tentokrát diváky několika desetiletími.

Goya je na vrcholu sil jako umělec, ale fyzicky strádá. Lorenzo, dříve vykázaný inkvizicí z Pyrenejského polostrova, se vrací jako státní zástupce Napoleona s jediným cílem: pomstít se za vyhnání. Ines se po příchodu Francouzů dostane z temného podzemí, aby opět potkala ztracenou lásku, Goyu.

Ten ji - i s teď už téměř dospělou dcerou Alicí - vezme pod ochranná křídla a čelí s nimi nebezpečí, které jim hrozí od Lorenza.

Světovou premiéru bude mít Formanův nový snímek 10. listopadu ve Španělsku, kde také vznikal. V Česku jej distribuční společnosti HCE a Falcon uvedou pod názvem Goyovy přízraky 1. února 2007.

Zdejší premiéry by se měly zúčastnit i všechny tři hvězdy - Skarsgard, Portmanová i Bardem. Stejně jako Forman a jeho spolupracovník a přítel, producent Saul Zaentz.

 

Právě se děje

Další zprávy