Kotek a Mádl hrají podvraťácký ro(c)k

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 10. 2006 9:00
Premiéra - Po Snowboarďácích a Rafťácích přicházejí Podvraťáci. Dost možná poslední teenagerská komedie Karla Janáka. Uvnitř: UKÁZKA A FOTOGALERIE
Rock podvraťáků - Jiří Mádl a Jan Hrušínský
Rock podvraťáků - Jiří Mádl a Jan Hrušínský | Foto: Falcon

Tento týden vstupuje do kin asi nejočekávanější český film podzimu - Ro(c)k podvraťáků. Opět v něm hrají Vojtěch Kotek a Jiří Mádl a natáčel ho stejný štáb a režisér, který má na kontě dvě doposud nejúspěšnější české teenagerské komedie.

Podle režiséra Karla Janáka je ale humor tentokrát spíše černější a určený dospělejšímu publiku. "Chtěli jsem se odpíchnout od teenagerských komedií a udělat si srandu také z něčeho jiného," říká.

Jeho hrdiny jsou nicméně opět teenageři - rocková kapela, která si na aparaturu chce vydělat tím, že místního mafiána připraví o jeho psího miláčka a vydíráním se z něj snaží dostat peníze. Jenže tím si ho čtyři mladíci pochopitelně proti sobě poštvou a mají co dělat, aby vyvázli živí.

Rock podvraťáků - Vojta Kotek, Jiří Mádl, Kristýna Nováková
Rock podvraťáků - Vojta Kotek, Jiří Mádl, Kristýna Nováková | Foto: Falcon

Ve výsledku je žánr gangsterské komedie šmrncnutý teenagerským humorem a hláškami, k tomu filmem pobíhá nadržený podvraťák. "Ten pes je nymfoman. Každého na place neustále sexuálně obtěžoval," říká Janák. 

Ale i na "normálnější" sex dojde. Podle Mádla má Janákův štáb se obdobnými scénami díky předchozí práci spoustu zkušeností. To mu prý ulehčilo roli věčně nadrženého playboye Mártyho.

Vojtěch Kotek si nezahrál se ženami, zato s hřívou dredů "Dostal jsem jedinou režijní připomínku, že ty dredy jsou hezký, když se hejbou. Tak jsem se hodně hejbal," říká.

Janák Ro(c)k podvraťáků označuje za svůj poslední film s dvojicí Kotek-Mádl. "Dostal jsem je do škalulky teenagerských idolů. Kdybych s nimi točil až do důchodu, už to nikoho nebude zajímat. Chci zkusit i jiné žánry a oni určitě jiné role," vysvětluje.

Rock podvraťáků - Václav Postránecký
Rock podvraťáků - Václav Postránecký | Foto: Falcon

"Bylo to nevyhnutelné," přizvukuje Mádl. "Nechtěli jsme, aby to bylo navždycky."

"Ale současně to není nic definitivního a neznamená to, že spolu někdy v budoucnu zase nebudeme točit," doufá Kotek. "Možná," dodává s úsměvem Janák.

To Jan Hrušínský s Janákem spolupracoval poprvé. "Na roli jsem se připravoval během studia na konzervatoři," říká herec, který si tady zahrál otce Jiřího Mádla - starostu a zároveň alkoholika.

Sebeironickou roli drsného hudebního managera dostal  Petr Janda a zlodušského mafiána Václav Postránecký "Takovou atmosféru jsem na place ještě nezažil," říká. "Janáka jsem na  FAMU učil práci s hercem, už tenkrát byl velmi  svérázný."

Ve filmu si zahrál i srbský herec Pedja Bjelac známý coby Igor Karkaroff z posledního Harryho Pottera. "On je zjevení," říká Janák. "Byl jsem nadšený už jen tím, jak vypadal. Je to výborný herec, takový srbský Bolek Polívka."

"Na Ro(c)k podvraťáků jsem ale pyšnější, než když jsem hrál v Harry Potterovi. Je to můj první český film," říká herec, který tu žije už deset let.

Rock podvraťáků - Pedja Bjelac
Rock podvraťáků - Pedja Bjelac | Foto: Falcon

Poznámky herců naznačují, že scénář se měnil za pochodu. Hrušínský, Postránecký i Bjelac se shodují, že natáčeli i jiné scény než ty, co byly ve scénáři. Když režisér oponuje, že scénář zase tolik neměnil, herci se rozesmějí.

Janák ale trvá na tom, že změny byly jen dílčí. " Je to lepší, když je na place trochu volnosti. Je to živější a otevřené nápadům, co přijdou až na místě."

Rozpočet filmu pomáhal v českém filmu už klasicky zaplatit i product placement. Podle Janáka je ho tu ale méně než v jeho předchozích filmech: "Jen je tenhle film stylizovanější, tak v tom ten produkt placement asi víc vynikne. Ale naši partneři pochopili, že méně někdy znamená více a netlačili na nás."
 
Do kin Ro(c)k podvraťáků vstoupí 2. listopadu, na jaře 2008 se pak objeví na obrazovce Novy, která ho koprodukovala. Hned s premiérou filmu vyjde soundtrack a také počítačová hra.

 

 

Právě se děje

Další zprávy