reklama

Festival představí komiksové stars

Když se řekne český komiks, většině lidí se asi vybaví Čtyřlístek, Rychlé šípy nebo Zelený Raoul, někdo možná se zamyšleným výrazem přidá Aloise Nebela.

Foto: Aktuálně.cz

Štěpán Kopřiva přirovnal současný český komiks k "Yettimu ve službách KGB". Jak takový Yetti vypadá? Kdo jsou vycházející české komiksové stars?

Odpověď nabídne festival KomiksFEST! 2006, který od 21. října na týden zaplaví střed Prahy. Jeho "předskokanem" je Bryan Talbot, britská komiksová legenda, jemuž nakladatelství Comics Centrum vydalo knihy Dobrodružství Luthera Arkwrighta a Srdce Impéria.

Hlavní pozornost festivalu je ale upřena na domácí scénu: kreslení naživo i samostatné výstavy představí "velkou čtyřku" domácího komiksu Jiřího Gruse, Tomáše Kučerovského, Karla Jerieho a Honzu Bažanta. Velká výstava v galerii Českých center bude patřit nádražácké legendě Aloisi Nebelovi z pera Jaroslava Rudiše a Jaromíra Švejdíka, textaře a zpěváka kapely Priesnitz; v Aventinské mansardě budou ke spatření díla krále českého komiksu Káji Saudka. To všechno jsou jména, která stojí za to si pamatovat, pokud při zaznění signálu "český komiks" nechcete být mimo ring.

Navzdory dodnes panujícím stereotypům ještě z předlistopadové éry je moderní komiks univerzální, tvárnou a seriózní formou, která unese jakákoliv témata a sdělení, ať už s ambicí uměleckou nebo zábavní. Festival proto nabídne i komiksová setkání mimo papír.

V programu najdete divadelní představení na motivy Aloise Nebela nebo Monstrakabaretu Freda Brunolda či koncerty kapel Priesnitz, Selfbrush nebo Sweeper, která nahrála soundtrack k vícevjemovému projektu Wall After Wall. Kino Světozor uvede přes dvě desítky komiksových filmů a animací. Doprovodné diskuse navštíví například Jan Kantůrek, překladatel Zeměplochy, kreslířka Lucie Lomová nebo první dáma české animace Michaela Pavlátová.

K tomu stánky s kompletní komiksovou produkcí, včetně žhavých novinek (sebraná trilogie Alois Nebel s alternativním koncem, magazín Aargh!, alternativní Za vším hledej doktora Ženu) a prezentace komiksových nakladatelů prostě "všechno, co jste chtěli vědět o komiksu, ale báli jste se zeptat". Komiks unlimited.

Program festivalu najdete na www.komiksfest.cz.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama