Sandra Bullocková má dost slabou Předtuchu

Jan Pomuk Štěpánek
5. 6. 2007 11:00
Čas a prostor, prosím. Protřepat, nemíchat
Předtucha, foto z filmu
Předtucha, foto z filmu | Foto: Bontonfilm

Recenze - Film coby časoprostorová skládačka je scénáristickou a režijní výzvou a často končí přinejlepším rozpačitě. Jako v případě Předtuchy.

Linda Hanson (Sandra Bullocková) se dostává do řady nepříliš záviděníhodných situací. Jako by nestačilo, že jí policista přijde sdělit, že její muž právě zemřel při autonehodě: když se druhý den ráno probudí, manžel leží vedle ní a vše se zdá být v pořádku.

Zkoprnělá Linda propluje dnem jako duch; když se probudí další ráno a sejde do obývacího pokoje, dole čeká příbuzenstvo v černém. Je totiž den pohřbu. Jedna ze dvou dcer má navíc jizvami zohyzděnou tvář, Linda po domě nachází lithium a obřad naruší neznámá žena.

A co se stane další den? Je to nasnadě. Kontinuita s sebou opět škodolibě cukne, Linda prochází další bouří a celou polovinu filmu trvá, než jí aspoň trochu dojde, co se děje. Když přijde na to, že čas a prostor kolem ní poskakují (bůhví proč) v rozmezí jednoho týdne, neváhá a bere osud do svých rukou. Než se do toho ale pustí, musí si vyřešit, jestli je její nudný a pitomý muž záchrany hoden.

Ačkoliv poslední třetina podprůměrný snímek vytáhne z  největší bryndy, zůstává řada důvodů, proč Předtuchu zavrhnout. Tím největším není bezkrevný výkon Bullockové, která se snaží utáhnout snímek na třech pohledech, ani fakt, že tady jen průměrná herečka podává ze všech nejlepší výkon.

Největším problémem je scénář. Bill Kelly debutoval poměrně povedenou komedií Dožeň, co se dá. I zábavný snímek o chlapci, který vyrůstal od 50. let v atomovém bunkru, byl postaven na cestování v čase, byť v té nejjednodušší formě. Napodruhé si Kelly ale vzal příliš velké sousto: ne každý je David Webb Peoples, aby vysypal z rukávu 12 opic.

Kellymu chybí lehkost, aby se nezamotal sám do sebe, a hlavně odvaha na hrátky s indiciemi i s divákem. V době, kdy lidstvo objevilo Vanilkové nebe či Memento, působí Předtucha banálně a naivně. V místech, kde má jemně pošťouchnout, mává náznaky jako červeným hadrem.

Předtucha, foto z filmu
Předtucha, foto z filmu | Foto: Bontonfilm

Naopak hrdinku nechávají tvůrci první polovinu otrocky vyplňovat totéž, co už "viděla". Publikum se nebaví odhady, co se stane; jen se dívá na strhanou Bullockovou, jak se v tom plácá.

Přitom Kelly napíná logiku až na únosnou mez, kde se o věrohodnosti dá mluvit jen ve formě slepé důvěry v autorskou licenci. Jenže k tomu zase filmu chybí charisma. Jistě, kdejaký velkorozpočtový trhák je na tom s logikou ještě hůř, ale salvy vizuálních efektů pochyby přehluší. U v zásadě komorního filmu, jakým je Předtucha, nesrovnalosti bijí do očí.

Snové scénáře jsou lákavou látkou, ale kdekdo si na nich vyláme zuby. Demi Moorová se ztratila v Moci snů, Joel Schumacher nezvládnul propadák "23" a vrcholem je čistě céčkový Rituál s Nicolasem Cagem. Předtucha má k této sortě podezřele blízko.

Nakonec ji od pádu do filmových pekel zachraňuje zručnost kameramana Torstena Lippstocka, skvělá hudba Klause Badelta (16 bloků) a v Hollywoodu debutující německý režisér Mennana Yapo.

Sice není jistý ve vedení herců, ale nemotorný scénář převádí v poměrně vytříbeném stylu a kde se divák začíná nudit, nasazuje aspoň hororové berličky. Sice s každým opakováním ztrácejí na kadenci, nicméně přes první mizernou polovinu přenést dokáží.

Až s poslední částí Předtuchy, kdy se film přískoky a kotrmelci dokoulí ke dni, kdy má Lindin Jim zemřít, se konečně do kinosálu vkrádá očekávání, jestli se jí podaří muže zachránit, a pokud ne, bude-li v jeho smrti mít prsty.

A nebýt těsně u konce odbočky do kostela coby zoufalého pokusu o transcendenci, dalo by se říct, že tvůrci Předtuchu s obtížemi dotáhli k uspokojivému vyznění. Načrtnuté motivy jsou dotaženy, zdánlivě nesmyslné se ozřejmuje, osudu je učiněno zadost.

Přesto Předtucha zůstává klasickým béčkem pro půjčovny. Už proto, že doma si lze v klidu prohlédnout všechna místa, kde se logika krčí vyděšená v koutě. Otázkou zůstává, jestli se do toho vůbec někomu bude chtít.

Předtucha (Premonition), USA 2007. Režie Mennan Yapo, scénář Bill Kelly, kamera: Torsten Lippstock, hudba: Klaus Badelt, hrají: Sandra Bullock, Julian McMahon, Nia Long, Amber Valletta, Matt Moore, Peter Stormare, 110 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy