Jak se žije v největším romském ghettu?

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 5. 2007 15:00
Dokument z Chanova klade spíše otázky

Recenze - Snímek o největším českém ghettu začíná jinak, než bývá zvykem, ale nakonec nabízí osvědčený dokumentární mix.

Vizuální originalita a emotivní výstupy lidí žijících na dně se mění v několik nesmělých pokusů o hledání odpovědí na otázky, které zdánlivě nemají řešení, a nakonec až v trochu moralizování s "mapujícím" přístupem. 

Ta fakta jsou známá. Ghetto vzniklo v druhé půli 70. let na mosteckém sídlišti Chanov, kam byly sestěhovány romské rodiny.  Po třiceti letech existence je jedním z nejproblematičtějších míst Česka - největší romským ghettem u nás, místem s vysokou kriminalitou a pětadevadesátiprocentní nezaměstnaností. Někteří obyvatelé dluží mosteckému magistrátu až 600 tisíc korun za nájem a služby. Celkem obyvatelé sídliště nemají zaplaceno skoro 80 milionů.

Režisér Ivan Pokorný ale fakta nedeklamuje ani nestaví do popředí klasické záběry mluvicích hlav a omleté sociálně-publicistické úhly pohledu; aspoň zpočátku. Mapuje sice pokusy o zlepšení situace (rekvalifikační kurzy v místním Domě romské kultury) i negativní jevy, jako je záškoláctví dětí či problémy s lichváři.

Ghetto No. 1
Ghetto No. 1 | Foto: Bontonfilm

Ale hlavně sleduje obyvatele Chanova, snaží se proniknout do jejich světa s jeho svéráznými pravidly, chce filmovými prostředky zachytit rozbitou duši rozbitého sídliště. Samozřejmě vyzpovídává i několik znalců komunity od psychologa Pavla Říčana přes "velmi svérázného" sociologa Petra Bakaláře až po německého novináře Markuse Papeho, který píše o romském táboře v Letech.

Nejzajímavější stejně zůstává praktická zkušenost místní základní školy: ředitelka informuje, že všechno se zlomí ve čtvrté třídě, a většina dotázaných žáků odpovídá, že z Chanova by se chtěla odstěhovat. Když ale Pokorný jednomu z nich klade otázku Co budeš dělat celý život? dostane se mu odpovědi "Doma budu."

Pokorný romskou komunitu nijak neidealizuje - realisticky nabídne příběh mladého Roma, který se snaží sídliště zušlechtit a těší se na opravu nového bytu, vzápětí ale přijde scéna, v níž dvě děti nevěrohodně předstírají nemoc a vysvětlují tak své záškoláctví.

Při obrazovém kouzlení Pokorného metoda občas přeroste až v lehce kýčovité okouzlení syrovou krásou zpustošeného sídliště, ale režisérovi nelze upřít snahu a zapálení, s nímž celý rok sledoval obyvatele Chanova.

Jde přitom hloub, než bývá obvyklé, a situaci v Chanově vysvětluje mimo jiné historií Sudet, krajiny poznamenané několika odsuny českého i německého obyvatelstva,  i teorií o nedostatečné otevřenosti Čechů k menšinám.

Ani on se ale nakonec neubrání odbočkám, při kterých se od tématu problematického sídliště dostane až ke zmíněnému romskému holocaustu v Letech i ke sterilizaci romských žen. A tady film ztrácí osobnost a osobitost.

Režisér Ivan Pokorný, autor řady televizních inscenací či filmu Únos domů s Vojtou Kotkem, prý Ghetto No. 1 natočil ze dvou důvodů: jedním byla nespokojenost s tím, jak se stát staví k řešení romské otázky, druhým důvodem byla touha najít opravdu silné téma.

Infobox

Ghetto No. 1 vyšlo na DVD.
Podle producenta filmu Pavla
Melounka bude film k vidění
v omezené kinodistribuci
pro školy; udělá i kolečko
po festivalech ve Zlíně,
v Karlových Varech a na LFŠ.
K vidění bude také v Německu
a na Slovensku.

Silné téma ještě neznamená silný výsledek. Ve filmu zní jeho komentář, který věčně klade naléhavé otázky. Ghetto No. 1 nabízí ovšem spíš jejich souhrn než co jiného. "Řešení nenabízím. Jediným řešením je, že každý musíme začít nějakým způsobem sám u sebe," přiznává režisér.  A nebylo by mu vlastně co vyčítat, kdyby aspoň neuhnul od zaujaté zprávy k tradičnímu objektivnímu přístupu.

Pořád by zanechal silnější dojem než současní politici; pomineme-li radikální rozhodnutí Čunkova typu. Ti jen loni ve zdejší komunitě lovili potenciální voliče, jak ukazují pikantní záběry.

Ghetto No. 1, ČR/Německo 2007. Scénář, režie, kamera, zvuk Ivan Pokorný, střih Miroslav Pergl. 91 minut, na DVD vydává Bontonfilm (v prodeji a v půjčovnách od 30. dubna).

 

Právě se děje

Další zprávy