Odstřelovač Mark Wahlberg míří přesně. Až moc

Jan Pomuk Štěpánek
28. 4. 2007 0:00
Ambiciózní thriller pohřbívá klišé takřka komické
Odstřelovač
Odstřelovač | Foto: Bontonfilm

Recenze - Prý renesance inteligentního renegátského thrilleru. Rambo s mozkem. Nový akční hrdina, který naváže na to nejlepší ze staré školy Stallona, Schwarzeneggera, Van Damma nebo Seagala. Sliby chyby.

Jistě, reklamu už poučený divák bere s rezervou. V tomtu případě je však nutné brát prohlášení tvůrců s odstupem několika dostřelů. Jsou totiž přesvědčeni o tom, že jedním povedeným snímkem zabili hned několik vysoce ceněných much.

Nejenže se jim prý podařilo resuscitovat a updateovat žánr akčního thrilleru, jak jej známe z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Navíc prý objevili pro svět akčního filmu nového hrdinu Marka Wahlberga, který už si dávno neříká Marky Mark, nenosí pruhované kraťasy a nerapuje o světovém míru, jak to dělal právě v dobách, kdy akčním filmům vládl Arnie a spol.

Odstřelovač
Odstřelovač | Foto: Bontonfilm

A do třetice se měl Odstřelovači podařit i pokus o znovuoživení politického thrilleru, inteligentní napínavé zábavy, která má nabídnout i zneklidňující vhled do nejvyšší politiky, kde se to cynickými zloduchy jen hemží.

Pokud se něco z toho alespoň trochu podařilo, pak je to tip na Walhberga. Ačkoliv mu toho scénář příliš nenabízí, dokáže z mála (běhaní, dýchání, skákání a uštvaný pohled tří příchutí) vytěžit poměrně dost.

Možná je to jeho neokoukaností, možná má zkrátka silné charisma; faktem je, že kdyby na jeho místo nastoupil třeba culíkatý klasik Steven Seagal, všechny nedostatky snímku by ještě více bily do očí, i když má prý svou techniku mohutných výkopů podloženou konzumací jeleního penisu.

Ačkoliv se Odstřelovač tváří kdovíjak inovativně, je kromě Wahlberga jen jemně aktualizovanou hromadou klišé, tisíckrát vylouhovaných situací a motivů. Máme tu tvrdého mariňáka Bobby Lee Swaggera, který v akci přijde o parťáka, uzavře se do sebe a spolu se svým psem žije daleko od lidí, v horách. Ale to hlavní ještě přijde.

Odstřelovač
Odstřelovač | Foto: Bontonfilm

Dostává nabídku pomoci ještě jednou své milované zemi a zabránit atentátu na presidenta. Jenže Bobby, věčně zasmušilý asi jako Dan Bárta na autogramiádě v Tesku, se záhy stává hlavní kořistí a návnadou. Atentát sice vyjde jen na půl, přesto se z Bobbyho stává veřejný nepřítel číslo jedna. Asi odtud jeho jméno evokující Lee Harvey Oswalda.

Nezbývá mu, než se vydat na klasickou cestu akčního hrdiny v nouzi. Musí utíkat a bojovat o holý život, získat přízeň krásné ženy, najít společníka, který mu uvěří, a nakonec usvědčit skutečné pachatele.

Připomene to řadu více či méně klasických titulů Uprchlíkem Harrisona Forda počínaje a Minority Report Toma Cruise konče. To z těch lepších titulů. Z těch horších si bere desítky detailů, které aspoň trochu poučeného diváka zaručeně pobaví zpomalené výskoky při explozích, cudně naznačený románek mezi Bobbym a jeho milou nebo jednoznačné dělení na hodné a padouchy s jedním konvertitou coby bonusem, kteří se rekrutují výhradně z vysoce postavených armádních a politických kruhů.

Středně rychlé tempo akčního vyprávění se koření pokusy o politický thriller, který má poukázat a odrazit současnou atmosféru v americké společnosti se vší nedůvěrou, která především na levici vůči politikům a armádě panuje.

Odstřelovač
Odstřelovač | Foto: Bontonfilm

Snad si brousili zuby i na srovnání s Manchurianským kandidátem, jenže politický thriller (jakýkoliv ucházející, natož manchurianská klasika) je metou, na kterou tenhle schematický snímek nemá. Odstřelovač selhává i jako pokus o politické memento, protože nenabízí víc než klasickou populistickou paranoiu: "Oni tam nahoře jsou zlí, zkorumpovaní a manipulují s našimi životy a jsou prostě...prostě... zlí."

Jediné překvapení ambiciózního snímku je, že nakonec žádné překvapení nepřinese. Žádná kreativní polemika s pravidly žánru, naopak  jejich otrocké naplňování bez přidané hodnoty.

Nic proti tomu, Odstřelovač může být ideální oddechovkou pro nedělní odpoledne, nejlépe na DVD. Ale až vám budou jednou tvůrci v bonusové části DVD vysvětlovat, že divák právě shlédl výjimečný film, který znovu vytyčuje pravidla žánru, těžko jim věřit. Po nenaplněných ambicích zůstane spíše posměšná pachuť.

Odstřelovač (The Shooter), USA/Velká Británie/Bulharsko, 2007. Režie Antoine Fuqua, Hrají Mark Wahlberg, Kate Mara, Mike Dopud, Lane Garrison, Danny Glover, Elias Koteas, Rhona Mitra, Michael Pena. 124 minut, distribuce Bontonfillm.

Blogy na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blogy na Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy