Joe chtěl sejmout eso. Ale sejmul ho Guy

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 2. 2007 0:00
Recenze - Sejmi eso se veze na stejné vlně jako filmy Podfuck a Sbal prachy a vypadni. Jenže tahle vlna už je dávno pryč a hlavně: Guy je jenom jeden. Uvnitř VIDEO

Píše se druhá polovina devadesátých let, pamatujete? Guy Ritchie ještě nebyl manželem Madonny a natáčel britské komedie plné skvěle vypointovaných dialogů, svižných střihů a charismatických chlapíků s nabitými bouchačkami.

Jenže tyhle časy jsou pryč. Ritchie vychovává dvě děti s popovou divou a světová kinematografie je někde jinde. Postmoderní rozbíjení, vrstvení ani míchání už nemá sílu šoku ani nového pohledu, nahradila je zběsilé akce nebo noir příběhy.

Vědí to všichni - kromě režiséra Joea Carnahana. Jeho film Sejmi eso není úplně špatný - je jen zoufale neoriginální, příliš ritchieovský. Guy na pár let určil styl "cool" akčního filmu a ve své době byla taková každá druhá mafiánská střílečka. Problém je, když je někdo za plagiátora pár let po sezoně.

Zápletka má svůj krvavý půvab. Titulním esem je lasvegaský "hajzl a hazardér, bavič roku a varietní umělec" Buddy Israel. Pletky s mafií mu pomohly na výsluní, teď ale přišel čas se ho zbavit.

Boss Primo Sparazza vypíše na Buddyho hlavu a srdce milionovou odměnu - a není divu, že se kolem začne rojit plno nájemných zabijáků.

Je mezi nimi dvojice drsných sexy kočiček v čele s Alicií Keys, banda tří skinheadských bratrů, jeden kruťácký mučitel a tajemný Laszlo Soot. Na druhé straně zákona stojí FBI vedená Andym Garcíou.

Ti všichni míří do Las Vegas, kde si Buddy užívá prostitutek, kokainu a peněz. Komu z nich se podaří Buddyho odpravit? Následující krvavý dýchánek v hotelu Nomad zodpoví všechny otázky a přinese i nečekané rozuzlení.

 

Sejmi eso - drsná Alicia Keys
Sejmi eso - drsná Alicia Keys | Foto: Bontonfilm

Překvapivé, současně ovšem poněkud přitažené za vlasy. I drsné scény působí dojmem, že na ně sice padlo hned několik cisteren umělé krve, ale v logice příběhu zůstaly trhliny. Jde tu očividně jen o to, aby se všichni ti zabijáci sešli na jednom místě a dali si pořádně do nosu.

Humor se přes všechnu snahu omezuje na xenofobní navážení se do tupých východoevropanů se špatně ostříhanými hlavami, postavy jsou naprosto vyšinuté, ale bizarní charisma povětšinou úplně postrádají.

Sejmi eso trpí snahou o kultovnost tolik, že ve výsledku balancuje na hraně trapnosti. Joe Carnaham hází do placu všechny ty ritchiovské vychytávky: titulky se jmény při expozici postav, dynamickou kameru, rychlý střih a nabušenou hudbu. Ale co je to platné, když nic z toho nemá Ritchieho eleganci a vtip?

Sejmi eso (Smokin´ Aces), USA 2006, scénář a režie Joe Carnahan, hudba Clint Mansell, hrají Jeremy Piven, Ray Liotta, Andy García, Alicia Keys, Ben Affleck, Ryan Reynolds a další. 109 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy