Kotek a Mádl jsou kamarádi do deště

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 11. 2006 11:00
Recenze - Janákovi nelze upřít snaha posunout se od teenagerských komedií, ale Podvraťácký kočkopes nesahá Snowboarďákům ani po kotníky. Uvnitř: TRAILER
Rock podvraťáků - Václav Postránecký
Rock podvraťáků - Václav Postránecký | Foto: Falcon

Kotek a Mádl zůstávají stejní, je to Karel Janák, kdo je jiný, než ho známe. Bez teenagerských fórků o panictví a bez nadržených dialogů o zasouvání. Ale také bez humoru, spádu a bez napětí.

Infobox

ČTĚTE TAKÉ:

Čtyřčlenná rocková skupina Podvraťáci by ráda prorazila do světa "showbizu" - chybí jim ale pořádná aparatura, s níž by playboy Marty (Jiří Mádl), dredař Luky (Vojtěch Kotek), drsňák Radek (Martin Písařík) a slušňáček Tom (Michael Beran) manažeru Djangovi předvedli, co v nich je.

Rozhodnou se ji proto trochu krkolomně získat. Místnímu mafiánovi ukradnou psa a chtějí ho skrze domácího mazlíčka vydírat. Mafián ale není takový nablbík, jak vypadá.

Titulní partička Podvraťáků totiž není onou partou drsných chlapíků, jaké známe z černě komediálních Tarantinových či Ritchieho filmů. Na drsňácké charisma mají na obličejích příliš málo vrásek a ušpiněné značkové džíny ani Kotkovy dredy jim na drsnosti nepřidají.

Rock podvraťáků - Vojta Kotek, Jiří Mádl, Kristýna Nováková
Rock podvraťáků - Vojta Kotek, Jiří Mádl, Kristýna Nováková | Foto: Falcon

Zápletka nápadně připomíná normalizačního Kamaráda do deště. Také tady se povedená partička hrdinů pokusí získat peníze přes psího mazlíčka místního mafiána - v obou případech se jim to ale pekelně vymstí.

Ro(c)k podvraťáků se výrazně vizuálně i obsahově stylizuje, pro samé kouzlení se špinavou atmosférou Kladna mu ovšem nezbyl čas na to, aby se zabýval příběhem.

Janák řetězí scénky, z nichž některým nelze upřít vtipnost - přepadení veterináře, veškeré scény s vycpávačem zvířat, druhé předávání psa zpět mafiánovi. Díky absenci souvislého děje a životaschopnějších postav ale filmu chybí spád. Po chvíli začne působit monotónně, přitom pořád stále ne uvěřitelně.

Všechno má nejspíš sjednotit a zironizovat neustálý Kotkův rádoby cool komentář pod obrazem, ale jen posiluje monotónní nudu. Film retarduje i hudba, která zní prakticky neustále a bez logičtější spojitosti s obrazem. O nešťastném product placementu ani nemluvě.

Místy to dokonce vypadá, jako by sami tvůrci byli během natáčení sjetí stejně jako jejich hrdinové. "My dost hulíme, tak se nám to asi nějak zkreslilo," říká ve filmu Kotkův hrdina. Mluví se tu sice neustále o hulení, ale nikdy se nehulí. Mluví se tu o sexu, ale Mádla v akci vidíme jen jednou. Film by chtěl být vtipný a zábavný, ale je to zoufalá nuda.

Potěší spíš okrajové maličkosti - třeba Petr Janda v sebeironické roli "kápa šoubizu" Djanga když říká: "Hele, kotě, nechtěla bys ode mě jeden tlustej, macatej, dlouhej podpis na bříško?" Podivuhodný herecký úkaz se vyskytuje i v roli preparátora zvířat, charisma má i srbský herec Pedja Bjelac v roli Chřestýše.

Janák dopředu anoncoval, že Rock podvraťáků je jeho posledním společným filmem s dvojicí Kotek-Mádl. Není to nejšťastnější rozloučení, ale snad Janákovi otevře nové obzory. Pokud bude mít štěstí na herce a lepší scénář.

Rock podvraťáků, ČR 2006. Scénář Karel Janák a Rudolf Merkner, režie Karel Janák, kamera Martin Šácha, hudba Miroslav Chyška, hrají Vojtěch Kotek, Jiří Mádl, Martin Písařík, Michael Beran, Václav Postránecký, Klára Jandová a další. 104 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy