Potter, Harry Potter. Totiž vlastně Bond

Irena Hejdová
18. 10. 2006 14:05
Recenze - Alex Rider má schopnosti Jamese Bonda i zvídavou duši Harryho Pottera. A diváci vtipnou bondovskou parodii. Uvnitř: VIDEO
Foto: Bioscop

Zápletka dětské akční komedie Stormbreaker je vskutku až dětsky roztomilá: proklatý zloduch Darrius se rozhodne zabít několik milionů nevinných britských školáků.

Jeho smrtící zbraň se jmenuje Stormbreaker: vzdělávací multimediální počítač, který Darrius zdarma věnuje každé britské škole.

Přístroj má v okamžiku aktivace zaplavit školu zhoubným virem, ale naštěstí je Darriusovi na stopě chrabrý malý James Bond. Jmenuje se Alex Rider a jen zdánlivě je obyčejný čtrnáctiletý britský kluk.

Stormbreaker je totiž ideální mix Harryho Pottera s motivy Jamese Bonda, zažranými do popkultury. Z  Pottera si bere motiv osiřelého sympaťáčka, který v sobě musí probudit hrdinu, k tomu balancuje na hraně mezi jemnou parodií bondovek a obdivného holdu k nim. Citacemi na slavné příběhy agenta 007 se to tu jen hemží.

Alex se po smrti svého strýce dozvídá, že se má stát jeho nástupcem, který zachrání svět. Což v praxi znamená, že se nechá naverbovat do služeb britské tajné služby MI6.

Absolvuje intenzivní dvoutýdenní výcvik a vyzvedne vybavení u svého pana Q jenž sídlí v hračkářství, žíravinu zabuduje do lahvičky od krému na akné, padák do školního baťůžku a vyhledávač odposlechů do Nintenda.

Foto: Bioscop

Akční sekvence jsou podkreslené nadupanou hudbou, všechno má švih a spád, který nezbrzdí ani občasné vtípky, jež lze brát jako úlitbu dětskému publiku. MI6 třeba sídlí na londýnském nádraží a vchází se do ní přes fotobudku, ve které se musíte místo hesla třikrát vyfotit. Ne nadarmo se Alex zeptá: "Kde to jsme? V Bradavicích?"

V přestrojení za počítačového nadšence se pak vydává na prohlídku Darriusovy továrny a odhaluje tajemství její i jejího majitele, jenž je ze vzácného druhu okouzlujících zloduchů.

Britský předseda vlády ho kdysi ve škole jako emigranta tyranizoval a on se mu skrze hromadu mrtvých školáčků chce pomstít. Úlisně charismatický Mickey Rourke je coby Darrrius s nezbytným párátkem v ústech, těžkopádným přízvukem a temnou motivací nepřekonatelný.

I Darriusova suita je úžasná: vedle nacisticky vyhlížející asistentky Hraboschnikové tu najdeme pomocníka Škleba s ústy od ucha k uchu. Rovněž Alexe obklopuje řada více či méně zvládnutých epizodních figurek.

K ruce je mu pitvořivá Alicia Silverstoneová coby americká au pair, která se vyžívá ve vycpávání japonských ryb a pojídání sushi. Jako Alexův nadřízený ve filmu exceluje Bill Nighy, lehce použitá pop-hvězda z Lásky nebeské nebo chobotnicový kapitán z Pirátů v Karibiku.

Sestava více či méně obskurních postaviček přehrává a šklebí se, nejvíc samozřejmě záporáci. Ale ne natolik, aby tahle stylizace nepůsobila vtipně i pro dospělé - což je zásluha především vynikajících výkonů - krom výše zmíněných i Ewana McGregora jako strýce Iana a Robbieho Coltranea v roli předsedy vlády.

Stormbreaker - Alicia Silverstoneová jako au pair Jack
Stormbreaker - Alicia Silverstoneová jako au pair Jack | Foto: Bioscop


Blonďatý Alex s vyfoukanou frizúrou mezitím kosí deset protivníků zároveň, odolává útokům motorek, aut i vrtulníků a smyky umí udělat, i když jede jen na kole. Vyzkouší  terénní vozítko a v závěru pěkně po anglicku i koně.

Všechno je tak strašně nepravděpodobné, že už za chvíli to začne být neskutečná zábava nejen pro (pre)pubertální chlapce a holčičky rozněžněné tím udatným blonďáčkem.

Bavit se mohou i věčně mladí muži, kteří věří, že smysl života tkví v prohánění se rychlými auty a že skolí každou ženu i nepřítele. Ale (paradoxně) i ti, kdo ve starých bondovkách obdivovali šarm a eleganci Seana Conneryho.

Trochu to všechno pokazí jen závěrečná otevřená scéna na střeše mrakodrapu. Dává tušit, že pokračování už je nablízku - film byl ostatně natočen podle první knihy z pětidílné série.

Do té doby se alespoň nabízí nápad povolat malého Bonda do Česka na další tajemnou, napínavou a dobrodružnou misi - akci Internet do škol. Se Stormbreakerem se co do nebezpečnosti rozhodně může měřit.

Stormbreaker (Stormbreaker), USA, Německo, Anglie 2006. Scénář Anthony Horowitz, kamera Chris Seager, hudba Alan Parker, režie Geoffrey Sax, hrají Ewan McGregor, Alex Pettyfer, Mickey Rourke, Bill Nighy, Sophie Okonedo, Alicia Silverstone a další. 93 minut, distribuce Bioscop.

 

Právě se děje

Další zprávy