Dejte dětem dynamit, bude legrace!

Irena Hejdová
12. 10. 2006 11:08
Recenze - V tom domě straší - a roztomilých plyšáků, krotkých vtípků a hodných dětí se tam nedočkáte. Uvnitř: TRAILER + GALERIE
V tom domě straší
V tom domě straší | Foto: Falcon

Není to další animovaný film, u kterého se baví jen šestileté děti a zbytek pospává. V tom domě straší! strhne humorem, tajemnou podzimní atmosférou, vtipnými lekačkami a skvělým příběhem.

Holčička ve scéně zahalené měkkým podzimním světlem na tříkolce jede ulicí a falešně prozpěvuje domům a stromům a padajícímu listí; je předvečer svátku Halloween. Pak ale přijde setkání s panem Nebbercrackerem, jehož ruce tříkolku rozdělí vejpůl a dívenka s brekotem prchá.

Děsivý stařík Nebbercracker (v originále namluvený Stevem Buscemim) je obyvatelem neméně děsivého domu, který často připravuje o hračky a klidné spaní děti ze sousedství. Stačí vypláznout dlouhý jazyk/koberec - a kdokoliv může skončit v jeho chřtánu. Naproti naštěstí bydlí malý kluk DJ, který se s kamarádem Buřtem a krásnou Jenny rozhodnou tajemství onoho domu přijít na kloub.

To jim ovšem komplikují DJovi rodiče, kteří sice odjeli i se svou dentální výbavičkou, ale zanechali ho v péči metalistické au pair Zee. Tam má ale naštěstí plno práce se přítelem Kostrou, a tak se mohou jít v klidu poradit s vyjetým gamblerem Lebzou. Pak už zbývá jen překonat nástrahu v podobě dvou policistů,  bodrého tlusťocha a vyjukaného nováčka.

V tom domě straší!
V tom domě straší! | Foto: Falcon

V útrobách domu na ně čeká řada překvapení včetně romantického příběhu lásky malého muže a okouzlující obryně Constance. I tenhle mikropříběh by obstál sám o sobě, stejně jako většina dalších scén: namátkou přetahování se Buřta a DJe o Jenny, milostné scény Zee a Kostry či Lebza v zajetí automatu. Srší humorem a neberou si servítky v tom, co by děti měly vidět a co už ne.

V tom domě straší! je film hravý, ale ne infantilní. Děti vykrádají lékárnu, policistům odmlouvají, do domu se vydávají s bohatým arzenálem zbraní (jakkoliv jde o stříkací pistolky) a nakonec se uchýlí i k řízení bagru a použití trhaviny. Žádné výchovné výkřiky, čirá zábava.

Nechybí ani smysl pro nadsázku a černý humor, v amerických animovaných filmech poslední doby věc nevídaná. Když se do chřtánu domu vydá roztomilé štěňátko, je s velkou chutí schramstnuto.

#hodnoceni

Při výrobě filmu byla použita metoda motion-capture, při které se do formy animovaného filmu převádějí pohyby živých herců. Produkce králů fantazie Roberta Zemeckise a Stevena Spielberga stylizuje hrdiny do podoby voskových loutek, zároveň má každá z postav typické pohyby a projevy.

Miláčkem publika se nejspíš stane tlusťoch Buřt, kouzlo ale má i hubeňour DJ a krásná Jenny. Vyniká animace domu, který se mění v  pozoruhodnou, pohybující se a třesoucí se příšeru; v závěru dokonce připomíná až King Konga, když se valí ulicemi. Jeho konec je bídný, ale přinese vysvobození a radost Nebbercrackerovi, dětem i divákům.

V tom domě straší! (Monster House), USA 2006, scénář Dan Harmon, Rob Schrab, Pamela Pettler, režie Gil Kenan, hlavní výtvarník Ed Verreaux, 91 minut, distribuce Falcon.

 

 

Právě se děje

Další zprávy