Už nejsme free, ale pořád jsme cool!

Irena Hejdová
11. 10. 2006 9:00
Recenze Výlet pěti nejlepších snowboardistů světa do aljašských hor odhaluje ve filmu Extrémní svahy současnou podobu snowboardingu. Uvnitř: TRAILER
Extrémní svahy
Extrémní svahy | Foto: Blue Sky

Film Extrémní svahy připomíná klasická snowboardová videa: začíná namistrovanými výkřiky typu "Čeká nás jedna z nejtěžších tras" a "To bude pěkná mela". Pokračuje obdivnými záběry strmých vrcholků hor, po nichž se vzápětí, po nezbytném otálení, aby se zvýšilo napětí, rozjedou první odvážní jezdci z řad našich hrdinů.

Záběry ze sjezdů extrémních svahů jsou samozřejmě úchvatné, jak to jen tyhle záběry umí. Prkno řeže čerstvý prašan a zanechává za sebou jedinou ostrou stopu na rozlehlé sněhobílé ploše. Do toho hudba implantovaná na principu rychle a nahlas, to vše obaleno reklamní kampaní a sloganem "Sjezd na hraně života. Pět nejlepších prknařů světa, hory, adrenalin, riziko."

Extrémní svahy by ale chtěly být něčím víc než jen pouhým SNB videem. Což se jim i daří díky tomu, že krom prvního plánu, v němž sledují cestu skupinky pěti nejlepších snowboardistů světa, mají i plán druhý, ve kterém se zaobírají historií fenoménu snowboardingu.

Základy snowboardingu byly položeny v 70. letech, v 80. letech pak přišly konflikty s nenávistnými lyžaři. "Nebyli ochotni vyměnit lyže za snowboard," diví se jeden ze snowboardistů. Poté přišla exploze 90. let, kdy se snowboarding měnil z vyjádření svobodného životního stylu na dobře fungující byznys

Už nebyl free, zato byl velmi cool, jak dosvědčují záběry z vyprodaného stadionu plného vřeštících Japonců na mistrovství v Japonsku. Dnes tedy nejen špička snowboardingové scény, ale i amatérští nadšenci po celém světě sice snowboarding dál označují jako svůj životní styl, současně si ale sami uvědomují, že jsou také součástí velkého byznysu.

V pětičlenné skupince hrdinů je zastoupena minulost i budoucnost sportu: Dva snowboardingoví pionýři, mistr světa Terje a dvě mladé naděje.

Dívka Hannah i vousatý pionýr Shawn Farmer se tak málem zhroutí z toho, že se jim nepodaří skočit na můstku tak dobře jako ostatním. Druhý z pionýrů, Nick Perata, se zase tak usilovně snaží sjet nebezpečný úsek, že utrhne lavinu. Nejvíc v pohodě je nakonec onen mistr světa Terje, který se na celých závodech vždy nejvíc těší, až si zajede zasurfovat..

Právě mistr světa Terje se na Aljašce rozhodne sjet i nebezpečný, 2317 metrů vysoký vrchol, na který si nikdo jiný netroufne. U něj jediného je cítit, že si nic nedokazuje, jen se stále ještě snowboardingem baví.

Nejspíš to byl záměr i tohoto dokumentu: dokázat, že snowboarding se během svého překotného vývoje sice stal dobře fungujícím mechanismem na výrobu peněz, ale že se přesto dokáže obrodit a vrátit ke kořenům, k počáteční svobodě.

Mladíci navlečení ve značkových SNB bundách za 6000,- si ho v kinech užijí, a mimoděk se třeba i dozvědí, že jejich lifestyle byl dřív především svobodným životním stylem, u kterého na značce bundy nezáleželo zase tolik, jak se dnes může zdát.

Extrémní svahy (First Descent), USA 2005, scénář Kevin Harrison, režie Kemp Curley, Kevin Harrison, kamera Scott Duncan, hrají Shaun White, Shawn Farmer, Terje Haakonsen, Nick Perata, Hannah Teter. 110 minut, distribuce Blue Sky.

 

Právě se děje

Další zprávy